Golfgek gemaakt
Beeld: Koen Suyk

(Golf)gek gemaakt: Tjeerd & familie Schipper-Kleijwegt

26 september 2018 Redactie GOLF.NL
Yorrick kijkt na een ernstig ongeluk tegen een moeizaam revalidatieproces aan. Golfpro Tjeerd Staal biedt hem en de hele familie een helpende hand door hen de liefde voor golf bij te brengen.

Tjeerd Staal (38, hcp 0) & Familie Schipper-Kleijwegt

Als teaching professional iemand golfgek maken. Nogal logisch, dat is zijn vak, zul je zeggen. Maar dit is wel een heel bijzonder geval waarin, onder trieste omstandigheden, niet één persoon maar een hele familie golfverslaafd is gemaakt. Yorrick is 17 jaar, zit in het laatste jaar van het vwo en wil medicijnen studeren, als hij een ernstig scooterongeluk krijgt. Hij raakt in coma en of hij ooit nog bij bewustzijn komt, is zeer de vraag. Met hulp van de huisarts mag hij, ondanks zijn vegetatieve toestand, naar een revalidatiecentrum. Yorrick, komt, met ernstig hersenletsel, langzaam bij en kan niets meer; niet praten, niet lopen. Moeder Marja: “We hadden het geluk dat sportfysiotherapeut Johan Heeringa zich met volle toewijding op het herstel van Yorrick richtte. Nog groter geluk was dat Johan Tjeerd Staal kende, die ook trainde in het fitnesscentrum waar Yorrick elke dag te vinden was. Zo kwam Tjeerd in ons leven en hij maakte grote indruk op ons.” 

Golflessen cadeau

Tjeerd is pro bij Landgoed & Golfbaan Tespelduyn in Noordwijkerhout en trekt zich het lot van Yorrick aan. Hij moedigt hem onvermoeibaar aan en Yorrick krijgt daar zienderogen veel positieve energie van. Het gaat beetje bij beetje beter en Tjeerd geeft op de verjaardag van Yorrick tien golflessen cadeau. Tjeerd: “Golf is een perfecte sport om te beoefenen tijdens een revalidatie. De bal ligt stil, je kunt je daarop focussen.” Zus Katja: “Yorrick was in die tijd alleen maar dingen opnieuw aan het leren, dingen die hij 

Al met al is golf een feestje

vroeger had gekund. Met golf had hij iets wat helemaal nieuw was en dat deed hem goed.” Tjeerd zorgt ervoor dat alle gezinsleden gaan golfen. Zus Isabelle: “We waren een kite-familie. Ik ben een paar jaar professioneel kitesurfer geweest en we besteedden veel tijd op het water. Nu staat dat op een lager pitje. Zo langzamerhand kun je ons beter een golffamilie noemen.” Het gezin gaat na het ongeluk door een moeilijke periode heen. Katja komt weer thuis wonen om de nodige ondersteuning te bieden en alle energie wordt gebruikt om Yorrick vooruit te helpen. Ondertussen gaat Tjeerds betrokkenheid wel iets verder dan de drivingrange. Als voorbeeld vertelt Marja: “Op een dag nodigde Tjeerd Yorrick en fysio Johan uit voor een gezellige avond uit met z’n drieën. Op hetzelfde moment zag hij dat wij er een beetje doorheen zaten. Hij reserveerde een restaurant, liet een mooie fles wijn klaarzetten en bezorgde ook ons op die manier een geweldige avond. Dat is Tjeerd. Een heel bijzonder mens, zoals er maar weinig zijn.” Tjeerd ziet dat anders: “Het gaat vanzelf, ik heb gewoon passie voor mijn vak en passie voor mijn leerlingen. En ik vind het leuk om jonge mensen les te geven. Ik raak daar zelf ook gemotiveerd van.” 

Met putter in bed 

Niet alleen Yorrick, zijn zussen en moeder zijn als een blok voor golf gevallen, ook zijn broer Jasper die het syndroom van Down heeft. Sterker nog, Jasper is de allerfanatiekste; hij staat letterlijk elke dag op de golfbaan, slaapt met zijn putter in bed en blijkt ook nog eens talent te hebben. Tjeerd: “Hij golft nu vier jaar en kan 160 meter ver driven. Dat is echt knap. Ik geef Jasper een keer in de twee weken les, heel gestructureerd, met kleine stapjes. Zijn enige valkuil is dat hij zichzelf zo graag wil verbeteren, dat hij alles op internet bekijkt, leest en nadoet.” Jasper: “Ik kijk alle filmpjes. Ik wil pro worden, op de European Tour.” Marja: “Het is ongelooflijk wat golf met Jasper doet. Hij is cognitief veel beter geworden. Golf heeft hem in dat opzicht meer gebracht dan vele jaren school.” Jasper doet graag mee aan wedstrijden en is vaak de beste; er wordt voorzichtig over de grenzen heen gekeken zodat hij zich kan meten met G-golfers in het buitenland. 

Gegarandeerd gezellig 

En hoewel Jasper leeft als een serieus sportman, wordt er op Tespelduyn vooral veel gelachen. Katja: “De funfactor heeft Tjeerd er echt in gebracht. Als we met z’n allen gaan golfen, is het gegarandeerd een gezellige dag, hebben we het gevoel helemaal weg te zijn en sluiten we vaak af met een lekker diner.” Marja: “Alles bij elkaar is golf een feestje. Als je het even niet meer ziet zitten, raad ik je aan een les bij Tjeerd te nemen. Daar word je een ander mens van.”  

Lees meer over

Interviews