Shinnecock, decor voor het US Open
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 24

12 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

14 – 17 Major, 118de US Open, Shinnecock Hills Golf Club, Southampton, N.Y. Prijzengeld: $ 12.000.000 Leaderboard

14 – 17 Challenge Tour, Hauts de France Golf Open, Aa Saint-Omer GC, Saint-Omer.  Prijzengeld: € 180.000  Leaderboard

17 – 19 ProGolf Tour,  McNeill Open, Golfclub Glashofen Neusaß, Walldürn-Neusaß, Duitsland. Prijzengeld: € 30.000  Leaderboard

14 – 16 Alps Tour, Alps de Andalucia, La Monacilla Golf, Huelva, Spanje. Prijzengeld: € 48.000  Leaderboard

13 – 16 Amateurs, Nationaal Open Matchplay Heren, GCC Geijsteren, Limburg. Leaderboard

13 – 16 Nationaal Open Matchplay Heren Senioren, G&CC Geijsteren. Leaderboard

14 – 15 Nationaal Strokeplay Kampioenschap Super Senioren Dames & Heren, Hattemse Golf & Country Club. Leaderboard

14 – 16 European Seniors' Championship, Royal Golf Bled, Slovenië. Leaderboard

14 – 17 Internationaal Duits Amateur Kmapioenschap, GC Mülheim. Leaderboard

14 - 17 Major, 118de US Open, Shinnecock Hills Golf Club, Southampton, N.Y. Prijzengeld: $ 12.000.000 

De tweede major van het jaar op Shinnecock, een van de vele geweldige golfbanen op Long Island. Het US Open stond lang te boek als ‘the toughest test in golf’. De banen werden extreem moeilijk geprepareerd met smalle fairways en diepe taaie rough. Onder het bewind van USGA-topman Mike Davis zien we de laatste jaren een andere setup. Vorig jaar op Erin Hills waren de fairways zelfs zo breed dat longhitter Brooks Koepka met een score van -16 won. 

Van ‘the toughest test' naar een ‘easy test’, dat gaat de USGA veel te ver. De fairways op Shinnecock zijn deze week niet supersmal, maar zeker niet breed en de fescue rough is killing. De baan speelt als een par-70 en is 6803 meter lang. De fairways hellen, de snelle greens hebben heel veel slopes en omdat het weinig heeft geregend en er ook droog weer wordt voorspeld speelt de linksachtige baan zoals de USGA het graag ziet, fast and firm. De spelers kunnen dus hun borst nat maken. Dave Pelz, de goeroe van het korte spel en coach van Phil Mickelson, zei er na een eerste inspectie dit over: ‘Je putten moet fantastisch zijn, je ijzers vlijmscherp en je mag de fairways niet missen, afgezien daarvan is het een makkie.’

Blamage

In 2004 bij het laatste US Open op Shinnecock ging de USGA over de schreef. Sommige greens waren zo uitgedroogd dat er niet meer eerlijk op te putten was, vooral op hole 7 ging het mis. Phil Mickelson werd het voornaamste slachtoffer, hij putte zijn bal van de green af en eindigde als tweede achter Retief Goosen. Om nog erger te voorkomen werd er tussen groepen door snel water op de greens gesproeid, een blamage. 

Alle topspelers zijn aanwezig in dit 118de US Open en de USGA heeft voor een paar mooie flights gezorgd. Dit zijn toch wel de twee meest aansprekende:

Rory McIlroy-Jordan Spieth-Phil Mickelson

Justin Thomas-Dustin Johnson-Tiger Woods

Tiger Woods won tien jaar geleden voor de derde keer het US Open. Het was die fameuze zege op Torrey Pines waar Woods naar later bleek speelde met een kapotte knie. Het was de veertiende en, dat had niemand op dat moment kunnen denken,  ook zijn tot nu laatste overwinning in een major. Phil Mickelson werd zes keer tweede in het US Open, de enige major die hij nog niet wist te winnen. Mickelson is in vorm, hij won eerder dit jaar in Mexico een World Golf Championship dus wie weet kan hij op 48-jarige leeftijd (Mickelson is zaterdag jarig) de 'career grand slam' voltooien. 

Met alle topspelers aanwezig is het natuurlijk ondoenlijk een favoriet aan te wijzen, maar als we geld op een speler zouden moeten zetten dan toch maar op Dustin Johnson. DJ won zondag op overtuigende wijze in Memphis, is terug op de nummer-1 positie op de wereldranglijst en hij won het US Open al eerder in 2015.

Dat Joost Luiten niet kan spelen is bekend, maar ook Thomas Pieters zit niet in het 156 spelers tellende veld. De top-60 van de wereld mag aantreden en de Belg is afgezakt naar plaats 66.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 17:30 – 01:30

Leaderboard

Bekijk hier beelden van het US Open 2004 op Shinnecock 

14 – 17 Challenge Tour, Hauts de France Golf Open, Aa Saint-Omer GC, Saint-Omer.  Prijzengeld: € 180.000 

In België afgelopen week viel er niet veel te juichen over de resultaten van de zeven Nederlanders die aan de start kwamen. Op Saint-Omer komen zes landgenoten in actie: Daan Huizing, Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Darius van Driel en Wil Besseling

Leaderboard

Anne van Dam

Speelt deze week niet op de Symetra Tour in de VS. Haar volgende toernooi is het Thailand Championship op de Ladies European Tour dat 21 juni begint.

17 – 19 ProGolf Tour,  McNeill Open, Golfclub Glashofen Neusaß, Walldürn-Neusaß, Duitsland. Prijzengeld: € 30.000  

Het twaalfde toernooi van de twintig op de kalender. In Duitsland komen amateur Aydan Verdonk, Axel Geers, Bernard Geelkerken, Dylan Boshart, Maarten Bosch en Max Albertus in actie. De top-5 aan het einde van het seizoen krijgt speelrecht op de Challenge Tour in 2019. Beste beste Nederlander op dit moment is Max Albertus op plek 15.

Leaderboard

14 – 16 Alps Tour, Alps de Andalucia, La Monacilla Golf, Huelva, Spanje. Prijzengeld: € 48.000 

Nederlanders: Rowin Caron, Lars Keunen, Davey Porsius en Ruben van Uden. Ook hier krijgt de top-5 aan het einde van het seizoen speelrecht op de Challenge Tour in 2019 . Davey Porsius is momenteel de beste Nederlander op plek 20.

Leaderboard


14 – 16 EK individueel voor Senioren, Royal Golf Bled, Slovenië

Nederland is van de partij bij het EK Senioren in Slovenië. Voor Oranje komen Nan Croockewit, Tita McCart, Kristine Ten Doeschate, Laurence Nolte, Bart Nolte, Diderik Ankersmid, Pieter van Steenbergen en Pieter van Doorne uit. 

Leaderboard