Rory McIlroy gastheer in Iers Open
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 27

3 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

5 - 8 European Tour, Irish Open Hosted by The Rory Foundation, Ballyliffin, County Donegal, Ierland. Prijzengeld: € 7.000.000 Leaderboard

5 - 8 Challenge Tour, Prague Challenge Open, Prague City Open, Tsjechië. Prijzengeld: € 185.000  Leaderboard

5 - 8 PGA Tour, A Military Tribute at The Greenbrier, The Old White TPC, White Sulphur Springs, West Virginia. Prijzengeld: $7.300.000 Leaderboard

5 - 8 Alps Tour, Saint Malo Golf Open, Saint Malo Golf Resort, Saint Mala, Frankrijk. Prijzengeld: € 45.000 Leaderboard  

5 - 7 ProGolf Tour,  Broekpolder International Open, GC Broekpolder, Vlaardingen. Prijzengeld: € 30.000  Leaderboard

5 - 7 Amateurs, International Dutch Senior Open Men & Ladies, Rosendaelsche Golf Club. Leaderboard 

5 - 7 Belgian International Golf Championship Boys & Girls U14, Royal Waterloo GC, Brussel. Leaderboard

6 - 8 Arnold Palmer Cup, Evian Resort Golf Club, Frankrijk. Leaderboard

5 - 8 European Tour, Irish Open Hosted by The Rory Foundation, Ballyliffin, County Donegal, Ierland. Prijzengeld: € 7.000.000

Drie weken achtereen heerlijk linksgolf op drie fantastische banen, daar worden we heel erg vrolijk van. Volgende week het Schots Open op Gullane en een week later natuurlijk The Open op Carnoustie. 

Het linksfeest begint deze week op Ballyliffin met het Iers Open, een met zeven miljoen dollar gedoteerd Rolex Series toernooi. Bij de naam Ballyliffin denk je al snel aan een oude club, maar Ballyliffin is eerder een jonkie. De club heeft twee 18-holes banen, de Old Course dateert van 1973, de Glashedy Links ging in 1995 open. Op die laatste baan wordt het Iers Open deze week gespeeld. 

Ballyliffin is de meest noordelijk gelegen Golf Club in Ierland. De duinen zijn imposant hoog, de holes geweldig en het uitzicht vanaf de aan de Atlantische Oceaan gelegen baan is fantastisch. Wie hier niet van geniet heeft iets gemist in zijn golfopvoeding... 

Gastheer 

Veel toernooien op de European Tour zouden jaloers zijn op de entry list van dit Iers Open, maar volgende week in Schotland is het veld toch echt stukken sterker. Jon Rahm komt wel naar Ierland om zijn titel te verdedigen en ook landgenoot Rafa Cabrera-Bello (volgende week in Schotland titelverdediger) is van de partij. Rory McIlroy die vier jaar geleden zijn naam en Foundation aan het toernooi verbond om het Iers Open weer meer aanzien te geven, is voorlopig voor de laatste keer gastheer. Vanaf volgend jaar gaat er net als bij het British Masters gerouleerd worden. Paul McGinley is in 2019 gastheer en daarna komen mannen als Darren Clarke, Padraig Harrington en Graeme McDowell aan bod. Joost Luiten speelt voorlopig nog niet vanwege zijn polsblessure maar de Belgen Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry komen wel aan de start.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 11:30 - 19:30 za 13:30 - 18:30 zo 13:00 - 18:00

Leaderboard

5- 8 Challenge Tour, Prague Challenge Open, Prague City Open, Tsjechië. Prijzengeld: € 185.000 

De tweede editie van dit toernooi op de Challenge Tour. Zeven Nederlanders verschijnen aan de start in Praag: Daan Huizing, Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling. De top 15 van de Road to Ras Al Kaihmah, de jaarranglijst, geeft recht op promotie naar de European Tour. Na zijn vierde plaats zondag in Denemarken is Daan Huizing met een 27ste plaats de hoogst geklasseerde Nederlander, net voor Besseling op plek 28.

Leaderboard

5 - 8 PGA Tour, A Military Tribute at The Greenbrier, The Old White TPC, White Sulphur Springs, West Virginia. Prijzengeld: $7.300.000 

Het toernooi begint op 5 juli, 4 juli is het in Amerika Independence Day. Ongetwijfeld zullen militairen die dag extra in het zonnetje worden gezet tijdens dit toernooi dat vorig jaar nog gewoon de Greenbrier Classic heette. Veel bekende spelers slaan dit toernooi over, het vizier is al gericht op The Open in Schotland. De meest aansprekende namen op The Greenbrier zijn Phil Mickelson en Bubba Watson die beide een huis bezitten op The Greenbrier. Watson won onlangs The Travelers, zijn derde zege al weer op de PGA Tour dit seizoen.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 21:30 - 00:30 za en zo 19:00- 24:00  

Leaderboard

5 - 7 ProGolf Tour,  Broekpolder International Open, GC Broekpolder, Vlaardingen. Prijzengeld: € 30.000  

De ProGolf Tour is terug in Nederland en dat is heel goed nieuws want dit circuit is een kweekvijver voor jong talent. Ook Joost Luiten begon zijn loopbaan als professional op de ProGolf Tour. Er komen  op de baan van Golf Club Broekpolder tal van Nederlanders aan de start, onder wie Maarten Bosch en Dylan Boshart die aan de club in Vlaardingen verbonden zijn. De toegang bij dit toernooi is alle dagen gratis. Voor een uitgebreide voorbeschouwing op het Broekpolder International Open, klik hier.

Leaderboard

5 - 8, Alps Tour, Saint Malo Golf Open, Saint Malo Golf Resort, Saint Mala, Frankrijk. Prijzengeld: € 45.000 

Nederlanders: Rowin Caron, Davey Porsius, Bas Slungers, Ruben van Uden en Lars Keunen. De laatste werd vorige week knap vierde in het Open la Pinetina.   

Leaderboard

6 - 8 Arnold Palmer Cup, Evian Resort Golf Club, Frankrijk

Dewi Weber heeft zich gekwalificeerd voor de Palmer Cup die dit jaar op Evian wordt gespeeld. De Arnold Palmer Cup is een jaarlijkse wedstrijd tussen de beste Amerikaanse en beste Europese universiteitsgolfers. Het matchplay-toernooi bestaat sinds 1997. Dit jaar strijdt Amerika voor het eerst tegen de beste golfers uit Europa en de rest van de wereld. En dit jaar doen voor het eerst vrouwen mee. Elk team heeft 24 spelers: twaalf mannen en twaalf vrouwen. Oud-deelnemers zijn Jon Rahm, Rickie Fowler, Francesco Molinari, Hunter Mahan, Graeme McDowell en Matt Kuchar.

Leaderboard