Een voorsprong van 8 slagen was niet genoeg voor de nummer 1 van de wereld, Dustin Johnson.
Bron: PGA Tour YouTube

Johnson stort in, Rose profiteert

29 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Acht slagen voorsprong. Je zou denken dat het genoeg is, zeker voor een nummer 1 van de wereld. Toch wist Justin Rose met een fabuleuze eindsprint de eindzege in het HSBC Champions voor de neus van een aangeslagen Dustin Johnson weg te kapen.

Dustin Johnson, die de kans had om als eerste speler ooit drie World Golf Championships in één kalenderjaar op zijn naam te schrijven, begon de slotdag op Sheshan International in Shanghai met een meer dan comfortabele voorsprong van zes slagen op Henrik Stenson. De beste speler van de wereld ging echter met lege handen naar huis, want met een uitstekende tweede negen (birdies op 11, 13, 14, 16 en 17) noteerde Justin Rose, die na 54 holes acht slagen achter Johnson stond, een 67 (-5) terwijl Johnson zelf naar het clubhuis strompelde met 77 slagen (+5). 

Rose eindigde op -14 terwijl Henrik Stenson, Brooks Koepka en de nummer 1 van de wereld genoeg moesten nemen met -12 en een gedeelde tweede plaats.

Het is de eerste zege voor Rose (37) sinds zijn gouden medaille in Rio vorig jaar. Als professional heeft de Ryder Cup-speler nu 19 zeges achter zijn naam staan. De nummer 13 van de wereld staat waarschijnlijk weer in de top-10 op maandag en heeft ook nog een kans op de zege in de Race to Dubai, de jaarranglijst van de European Tour, waar de Engelsman nu op een derde plek staat achter Tommy Fleetwood en Sergio Garcia.

Nog even terug naar Johnson. De Amerikaanse longhitter, die de eerste 54 holes met een score van -17 nagenoeg foutloos speelde, maakte geen enkele birdie op zondag. Op 18 kreeg de nummer 1 nog een kans om met een eagle op gelijke hoogte te komen. Zijn tweede slag eindigde echter in het water waarmee zijn kansen verkeken waren. 

De majorwinnaar (US Open 2016) komt met deze zeldzame inzinking in een illuster rijtje, want samen met Greg Norman (Masters, 1996) en Sergio Garcia (Quail Hollow, 2015) deelt hij nu het record voor het verspelen van de grootste voorsprong in de geschiedenis van de PGA Tour. 

Bekijk de hoogtepunten van de laatste ronde van het WGC-HSBC Champions in de carrousel boven dit bericht.

Eindstand.

Race to Dubai: Joost Luiten, die afgelopen week niet speelde, is van de 31ste naar de 34ste plaats gezakt.

Met nog acht holes te spelen stond Justin Rose nog zes (!) slagen achter Dustin Johnson. Dankzij deze schitterende birdie op de par-3 17de greep Rose de leiding:

Lees meer over

European Tour PGA Tour