Luiten in actie op Valderrama.
Beeld: Getty Images

Luiten blijft in de race op Valderrama

21 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten blijft kansrijk voor een zesde overwinning op de European Tour. In de derde ronde van het Andalucia Valderrama Masters noteerde de Nederlander een ronde 71 (Par). Hij gaat de slotdag in met een totaal van -6 en een achterstand van twee slagen op leider Sergio Garcia (-8).

De koppositie hield de Nederlandse leider na 36 holes niet vast, maar na een ronde level par op dag drie van het toernooi in Sotogrande is de 31-jarige professional nog steeds in positie voor de eindzege. 

Luiten begon moving day zeer degelijk met drie parren en een birdie om de ontketende gastheer ,Sergio Garcia, die begon met twee birdies op de eerste drie holes, bij te blijven. Door bogeys op 7 en 9 moest Luiten echter even een pas op de plaats maken. Met een birdie op de par-5 11de - de hole waar hij gister slechts twee slagen nodig had voor een albatross (zie onder) - bracht Luiten de dagscore weer terug naar level par en bleef hij de hele dag in de buurt van de leiding. 

Na een bogey op de 12de en een uitstekende birdie op de par-5 17de tekende Luiten alsnog voor level par in het clubhuis. Na rondes 66-70-71 staat hij met nog 18 holes te spelen alleen derde, twee slagen achter koploper Garcia.

De grote Spaanse ster van het 2 miljoen gedoteerde toernooi gaat alleen aan de leiding met een score van -8. De Masters kampioen deed dat met een 68 (-3) en heeft een slag voorsprong op Daniel Brooks die een 64 (-7) liet noteren en dankzij deze sublieme ronde alleen tweede staat met een totaal van -7.  

Luiten miste slechts vier keer de cut dit seizoen, maar is ook pas een keer in de top-10 geëindigd. Vorig jaar werd Luiten tweede in het Spaans Open - dat ook werd gespeeld op Valderrama.

Video hoogtepunten dag 3:

Loading the player...

Reactie Joost Luiten dag 3:

Luiten: 'Twee slagen laten liggen'

'Level par is op Valderrama zeker niet slecht', zei Luiten over zijn derde ronde, waarin hij naar eigen zeggen twee slagen laat liggen. 'Een drie-putt op 7 en een korte putt op 9, en die twee moeten er eigenlijk in, want dan had ik er voor morgen echt goed bij gestaan.'   

'Ik had vandaag moeite met de snelheid van de greens, vooral bij de korte putts, die ik net te hard door de break heen sloeg. Je moet hier geen testers overlaten van twee meter, want die ga je een keer missen. Zo mis ik op 12 ook nog een korte putt, maar op die hole was ik na mijn drive uit positie en geef ik mezelf uit de bunker nog een goede kans op par vanaf anderhalve meter', zei Luiten, die positief vooruit kijkt naar de slotronde.

'Ik sta nu derde, twee slagen achter de leider, dus dat is ideaal om morgen aan te vallen. Het is een lekker gevoel om weer in de race te zijn voor de overwinning. Dit is waar je het voor doet. Elke keer voor een 30ste plek spelen word je niet vrolijk van. Dit is lekker, want ik merk dat ik ook in een betere concentratie kom. Hopelijk kan ik morgen nog net iets scherper zijn dan vandaag', aldus de Nederlander. 

Luiten start morgen in de laatste group (12:55) en speelt in een driebal met Sergio Garcia en Daniel Brooks.

Leaderboard.

In de tweede ronde op vrijdag sloeg Luiten een albatross. Bekijk de weergaloze slag en de andere hoogtepunten van vrijdag:

Loading the player...

Challenge Tour - Daan Huizing & Reinier Saxton

Daan Huizing en Reinier Saxton spelen deze week in China het Foshan Open. Huizing (-8) staat met nog een ronde te gaan holes gedeeld 6de, zeven slagen achter leider Oliver Farr. Saxton (-1) staat 34ste.

Leaderboard.

LPGA Qualifying School Stage II - Anne van Dam

Anne van Dam speelt deze week op de Plantation Golf and Country Club in Florida Stage II van de LPGA Qualifying School. Na dag 2 staat de Arnhemse op de gedeelde 6de plaats. Van Dam start zaterdag om 18:54 voor haar 3de ronde.

De top-80 na 72 holes gaat door naar de Finale (Stage III), eind november ook in Florida. De beste 40 in de Final Stage krijgen een kaart voor de LPGA. De speelsters die in de Final Stage (30 november - 3 december) in de top-20 eindigen krijgen een betere kaart.

Leaderboard.

Alps Tour Grand Final - Van Meijel, Albertus & Caron

Lars van Meijel, Max Albertus en Rowin Caron spelen deze week de Grand Final van de Alps Tour. Met een vierde plaats op de Order of Merit staat Lars van Meijel in een goede positie om een kaart voor de Challenge Tour te bemachtigen. 

Lars van Meijel gaat een zeer spannende slotdag tegemoet. Zijn concurrenten voor de top-5 van de Order of Merit - en een kaart voor de Challenge Tour in 2018 - staan een flink hoger in het klassement. De Nederlander zelf staat na een teleurstellende derde ronde 73 (+2) gedeeld 30ste en is afhankelijk van wat zijn concurrenten doen op zondag. 

Leaderboard.
Order of Merit.