De hoogtepunten van dag 4 van het US Open op Erin Hills.
Bron: YouTube Fox Sports

Koepka pakt eerste major op Erin Hills

19 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Brooks Koepka heeft op Erin Hills de 117de editie van het US Open op zijn naam geschreven. De Amerikaan was met een laatste ronde 67 (-5) ongrijpbaar voor de concurrentie en won zijn eerste major.

De 27-jarige professional, die zich in de periode 2012-2013 snel ontwikkelde op de Europese Challenge Tour (4 overwinningen), noteerde zondag drie birdies op de eerste negen holes en herhaalde dat op de tweede negen met birdies op 14, 15, en 16. Een par op de laatste twee holes was voldoende om met een totaal van -16 Brian Harman en Hideki Matsuyama vier slagen voor te blijven.    

'Wat ik deze week heb gedaan is geweldig', zei Koepka over het spel waarmee hij het scoring record van Rory McIlroy uit 2011 - -16 op Congressional - evenaart. 

Met nog zes holes te gaan deelde Koepka de leiding met Brian Harman, de verrassende leider na 54 holes. Na twee bogeys van Harman holede Koepka een cruciale par putt van een kleine drie meter om vervolgens met drie birdies een beslissende voorsprong te nemen.

Tommy Fleetwood begon de dag in kansrijke positie, maar eindigde met een 72 voor een 4de plaats. 'Brooks speelde geweldig', zei Fleetwood, die de laatste ronde speelde met de uiteindelijke winnaar. 'Hij laat al langer laten zien hoe goed hij is, en nu heeft hij het in een major gedaan.'

Koepka is de zevende majorwinnaar op rij die de ban breekt en zijn eerste major wint. Het levert hem naast meer dan 2 miljoen dollar aan prijzengeld een 10de plaats op op de wereldranglijst. 

Landgenoot Rickie Fowler moet nog wachten op zijn eigen eerste major. De populaire Amerikaan ging rond in level par en werd samen met Bill Haas en Xander Schauffele vijfde. Justin Thomas stelde na zijn 63 (-9) op zaterdag teleur. Met een doorkomst in 39 slagen en een ronde 75 (+3) eindigde de Amerikaan op een gedeeld 9de plaats. 

Na Fleetwood waren Eddie Pepperell (-5) en Bernd Wiesberger (-5) op de gedeeld 16de plaats de beste Europeanen in het eindklassement.

Ondanks de wind, die later in de middag ging liggen, gingen er zondag weer veel spelers onder par. Met 31 spelers onder par in de einduitslag ging het oude US Open record (28 spelers, Medinah, 1990) uit de boeken. In totaal werden er 133 rondes onder par gespeeld op de 11 jaar oude baan, en dat is ook een record.

Of de USGA, die doorgaans streeft naar een winnende score rond level par na 72 holes, echt blij is met de lage scores zal volgend jaar blijken tijdens de 118de editie van het US Open, dat wordt gespeeld op Shinnecock Hills Golf Club.

Eindstand.

Bekijk in de carrousel boven dit bericht een samenvatting van de laatste ronde van Fox Sports.

Een uitgebreide samenvatting van de laatste ronde van Brooks Koepka:


Interview Koepka:


De -16 van Koepka was een evenaring van het record van McIlroy. 2017 is goed vertegenwoordigd in het lijstje van beste scores ooit op een US Open:

De caddie van Koepka weet hoe hij het gaat vieren: