golf bal
Beeld: Golfsupport.nl

Onderzoek naar de 'mentale handicap' van golfers

27 juli 2016 Redactie GOLF.NL
YX Company, een Nederlandse onderneming die gedrag en cultuur in beeld brengt, doet een onderzoek naar de 'mentale handicap' van golfers.

Wat is uw mentale handicap?

'Golf speelt zich voor een niet onbelangrijk gedeelte in je hoofd af', zegt Henk de Jong van YX Company. Het doelt bijvoorbeeld op het verwerken van gegevens bij de stokkeuze (waar wil ik de bal laten landen, wat is de windrichting en hoe sterk is de wind, loopt de hole op of juist niet?), het uitsluiten van twijfel (haal ik dat water nu wel of niet?), het uitsluiten van ongewenste gedachten (die flight achter me, die misslag op de vorige hole, laatst lag ik hier in het bos) en de focus op de juiste uitvoering van de slag.

'De ene golfer gaat er op een andere wijze mee om dan de andere, heeft ogenschijnlijk minder last van afleiding of van (zelfopgelegde) druk, heeft een goede routine en beleeft mede daarom meer vreugde aan zijn spel', aldus Henk de Jong. 

Met een onderzoek naar gedrag en golfprestaties wil YX Company te weten komen, welke verbanden bestaan tussen gedragsaspecten en golfprestaties zoals uitgedrukt in de golfhandicap. De Jong: 'Het uiteindelijke doel is om te kunnen voorspellen welke gedragsaspecten ontwikkeld dienen te worden om zowel de golfprestaties als het plezier in het spel te laten toenemen.'

Doe mee

Het doel is een zo groot mogelijke doorsnede van de golfers in het onderzoek te betrekken, van beginners tot ervaren golfers, van hoge handicappers tot topspelers. De uitkomsten van het onderzoek zullen op GOLF.NL verschijnen zodat iedere golfer er van kan profiteren.

YX Company stelt ieders deelname aan het onderzoek bijzonder op prijs: 'Het is een waardevolle bijdrage aan onze mooie sport. Het onderzoek vraagt ongeveer een kwartier van uw tijd en uw gegevens worden volstrekt vertrouwelijk behandeld.'

Ga voor het onderzoek naar yx-portal.nl. Voor mogelijke vragen of hulp bij het invullen, stuur een bericht naar henk.de.jong@yx-company.nl.


}