Keith Pelley
Keith Pelley, de baas van de European Tour
Beeld: Golfsupport.nl

European Tour denkt na over 6-holes wedstrijd met muziek

25 juli 2016 Redactie GOLF.NL
De European Tour overweegt naast de bestaande wedstrijden ook een 6-holes wedstrijd met een 'shot clock' en muziek te gaan houden om een jonger publiek te boeien.

De baas van de European Tour, Keith Pelley, heeft op BBC Radio 5 Live gesproken over een experiment met een 6-holes wedstrijd, misschien al in 2017. Het doel is dat zo'n wedstrijd in 2018 op de agenda staat.

Pelley zegt dat er een 'shot clock' zal zijn (te langzaam spelen zal bestreden worden met straffen, om slow play te bestrijden) en dat er muziek zal zijn. 'En spelers zullen vermoedelijk wat anders gekleed zijn', voegde de European Tour-CEO toe. 'Misschien spelen ze ook maar met vijf of zeven clubs.'

Pelley zinspeelt op een 6-holes wedstrijd tussen teams van landen. 'Het wordt vemoedelijk een landenstrijd. Bijvoorbeeld Schotland tegen Engeland in een 6-holes matchplay-wedstrijd.' 

De 6-holes wedstrijd is dus een soort korte variant van de populaire Ryder Cup die ook uit matchplay-wedstrijden bestaat.

Opfrissen

Pelley wil de golfsport opfrissen zoals Twenty20 de sport cricket heeft veranderd. Pelley op de BBC: 'Sporten vallen terug als je niet bereid bent om te veranderen, als je niet bereid bent om innovatief te zijn, als je niet bereid bent om kansen te grijpen.'  

De nieuwe baas van de European Tour heeft begin 2016 aangekondigd dat hij de European Tour de komende jaren wil veranderen in een goed alternatief voor de PGA Tour. Hij wil er onder meer voor zorgen dat het prijzengeld van de European Tour hoger wordt. De European Tour heeft daarmee al een begin gemaakt door de Ryder Cup van 2022 aan Italië toe te kennen. In ruil daarvoor heeft Italië toegezegd dat het Italiaans Open vanaf 2017, elf jaar lang, een prijzengeld van 7 miljoen euro zal hebben. In 2016 zal het prijzengeld al 3 miljoen bedragen, waar het in 2015 1,5 miljoen was. 

Pelley kondigde bij zijn aanstelling vorig jaar ook aan dat hij zou optreden tegen langzaam spel. Er is al een maatregel genomen en Pelley noemde die verandering ‘een eerste stap’. ‘Het doel is het spel sneller te maken en aantrekkelijker voor het publiek, televisie, stakeholders en spelers’, zei Pelley in de winter.

ING Private Banking Golf Week

Twee maanden geleden werd op The Intenational de ING Private Banking Golf Week gehouden. Voor het eerst in Nederland werd golf gecombineerd met muziek, stilteborden werden zo min mogelijk gebruikt. Het doel van het evenement was om 'de beleving' bij het publiek te vergroten. Om het evenement voor een breder en jonger publiek toegankelijk te maken werd een topgolfwedstrijd voor dames gecombineerd met andere activiteiten. Food corners en food trucks, barista-barretjes op wielen, festivaltenten en picknicktafels domineerden het terrein buiten de baan.

Beat the Pro in KLM Open

Bij het KLM Open van 2016 op The Dutch (8-11 september) introduceert organisator TIG Sports een vernieuwend toernooielement: Beat The Pro. KLM en ING Private Banking willen met dit idee de golfsport nieuwe impulsen geven.

Amateurs met een maximale handicap van 24 krijgen in het toernooi de kans om op één hole de tourspelers te verslaan. Bij elke flight op donderdag en zaterdag mag een amateur afslaan op hole 14, een par 3 (ingekort tot 125 meter). In totaal krijgen ongeveer tachtig amateurs letterlijk de kans om in het KLM Open te spelen. Als de amateur erin slaagt om met zijn slag dichter bij de hole te komen dan de tourspelers uit zijn flight, wint hij of zij een mooie prijs. Hole 14 bij het KLM Open wordt een Stadium Hole, met tribunes rondom de hole en green.

‘Dat zorgt zeker voor een unieke beleving op die hole’, zei toernooidirecteur Daan Slooter eerder dit jaar. ‘Het is fantastisch dat ook de European Tour hiermee heeft ingestemd. Daaruit blijkt dat wij samen met onze partners KLM en ING Private Banking in onze voortdurende zoektocht naar vernieuwing en meer beleving voor jong en oud de juiste snaar raken. In aanloop naar het KLM Open zullen we de amateurs in Nederland op diverse manieren de kans geven zich voor Beat The Pro te kwalificeren.’

}