Henrik Stenson staat zondag op pole-position om als eerste Zweed een major bij de mannen te winnen.
Beeld: Golfsupport.nl

Stenson slag los in The Open

16 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Henrik Stenson en Phil Mickelson vertolkten de hoofdrollen op dag drie van de 145ste editie van The Open op Royal Troon GC. Stenson greep de leiding en zal op zondag met een slag voorsprong op Mickelson op jacht gaan naar zijn eerste major.

Op een koude dag op Troon kwam achtervolger Stenson - in de laatste groep met Mickelson - goed uit de startblokken. De Zweed zette de toon met drie birdies op de eerste vier holes. Na een bogey op de par-5 zesde kende Stenson een reeks mindere holes, maar de 18-voudig winnaar keerde het tij op de tiende met een zeer lange putt voor par om onder par voor de dag te blijven. Dankzij birdies op 14 en 17 bracht de 40-jarige professional uiteindelijk een uitstekende 68 (-3) binnen. Snedeker, Stricker en Porteous kwamen tot dezelfde score, de laagste van de dag.

Mickelson toonde op meerdere holes zijn ongelofelijke short game om in contention te blijven voor een tweede zege in The Open. De laatste hole - tijdens zijn approach werd Mickelson gehinderd door een fotograaf, met een matige bal in de greenside bunker tot gevolg - was illustratief voor de ontsnappingsact van Lefty op zaterdag. Hij redde par met een uitstekende bunkerslag om met -11 slechts een slag achter Stenson kansrijk te blijven voor een zesde major.

'Het lijkt me duidelijk waar ik morgen op hoop'

'Ik ben erg blij', zei Stenson na 54 holes. 'Het was een goede ronde. Drie birdies op de eerste vier holes. Ik holede een paar belangrijke putts, sloeg een paar prachtige ijzers op de laatste holes, maar ben met name blij met hoe ik erin ben blijven hangen. Het wordt mooi morgen tegen Phil. Ik moet mij gewoon aan mijn game plan houden. Ik ben al een keer tweede en derde geworden in The Open, dus het lijkt me duidelijk waar ik morgen op hoop', aldus Stenson, die zondag voor het eerst in zijn carrière in de laatste groep in de laatste ronde van een major zal starten.

'Ik probeerde te hard te slaan op de eerste negen holes', zei Mickelson over zijn matige spel van tee tot green. 'Ik had geen ritme. Gelukkig vocht ik terug en wist ik toch nog onder par voor de dag te blijven. Het gaat er niet om hoe het eruit ziet, maar het gaat erom dat je zo snel mogelijk de bal in de hole krijgt. Hopelijk heb ik morgen een betere dag en krijg ik de bal nog sneller in de hole', aldus Mickelson, die met vijf major-zeges achter zijn naam wat betreft ervaring een streepje voor heeft op de Zweed. Mickelson en Stenson starten zondag om 15:35. Klik hier voor alle starttijden.

Het groepje achtervolgers wordt aangevoerd door Bill Haas met -6, vijf slagen achter Mickelson. De eerste Engelsman, Andrew Johnston, staat alleen vierde met -5. J.B. Holmes volgt op een slag en staat alleen vijfde met -4.

Rory McIlroy (T-18) had een frustrerende dag, en zijn houten-3 moest het ontgelden:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Joost Luiten miste op vrijdag de cut (+4) met een score van +7.

Leaderboard.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Hoogtepunten dag 3 Ziggo Sport Golf:

Loading the player...
The Open app

Android
iOS

TV

Het Brits Open wordt live uitgezonden op Ziggo:

Donderdag en vrijdag: 07:30 - 21:00. 
Zaterdag: 11:00 - 20:30. 
Zondag: 10:00 - 20:30.

De BBC verslaat het Brits Open op de radio (klik hier) en zendt op BBC 2 samenvattingen uit op tv:
Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: ongeveer 21:00 - 23:00.

}