John Paramor the European Tour’s chief referee
John Paramor, hoofdreferee van de European Tour
Beeld: Golfsupport.nl

Euro Tour pakt slow play (een beetje) aan

20 januari 2016 Redactie GOLF.NL
De nieuwe baas van de European Tour kondigde bij zijn aanstelling vorig jaar al aan dat hij zou optreden tegen langzaam spel. Bij het Abu Dhabi HSBC Golf Championship heeft hij ‘een eerste maatregel’ bekendgemaakt.

Van Keith Pelley, ceo van de European Tour, mag alles korter worden: de broeken van spelers en de duur van een ronde. Hij ontvouwde woensdag een maatregel waarbij spelers door de referees gemonitord worden en blijven zodra ze tijd verliezen (zodra ze ‘out of position’ zijn; de referees werken met een tijdschema).

Vroeger kreeg zo’n groep een waarschuwing en verliet de referee de flight en werd pas later weer gekeken of de spelers aansluiting hadden gevonden. In ruim 80 procent van de gevallen gebeurde dat niet.

Nu zal de groep gevolgd worden totdat de spelers weer ‘in positie’ zijn. Als een speler in zo’n groep trager is dan de tijdslimiet die staat voor een slag (50 seconden voor de speler die eerst speelt, 40 seconden voor de medespelers), dan krijgt hij een ‘monitoring penalty’. Twee van deze straffen in één ronde betekent een boete van ruim 2.000 euro. De boete verdubbelt bij elke volgende overtreding.

Er is nog een verschil met het oude boetebeleid van de European Tour. Vroeger werden alleen spelers bestraft in groepen die te langzaam speelden. Nu krijgt een speler die twee keer zo veel tijd neemt als toegestaan (100/80 seconden) een ‘monitoring penalty’, ongeacht of zijn groep volgens het tijdschema speelt of ‘out of position’ is.

‘Het doel is het spel sneller te maken en aantrekkelijker voor het publiek, televisie, stakeholders en spelers’, zei Pelley in Abu Dhabi. 'We willen elke ronde 15 minuten korter krijgen. De reactie van spelers is extreem positief.’

Het beleid begint deze week in het Abu Dhabi Golf Championship en Pelley noemt de verandering ‘een eerste stap’. Hij heeft verder aangekondigd dat de namen van spelers die een boete krijgen voor slow play openbaar wordt gemaakt. De Amerikaanse PGA Tour houdt de namen van spelers die een slow play-boete krijgen geheim.