Reinier Saxton in de Second Stage-wedstrijd
Beeld: Golfsupport.nl

Besseling, Lafeber, Saxton in finale Q School

9 november 2015 Redactie GOLF.NL
Wil Besseling, Maarten Lafeber en Reinier Saxton hebben zich in Stage Two van de Qualifying School geplaatst voor de finale van de kwalificatiewedstrijden.

Wil Besseling, Maarten Lafeber en Reinier Saxton zullen in de finale van de Qualifying School Daan Huizing ontmoeten. Huizing heeft zich voor de Final Stage geplaatst door goede resultaten op de Challenge Tour (een 25ste plaats op de jaarranglijst).

In de zesdaagse finale (14 tot en met 19 november) is er na vier ronden een cut, ongeveer zeventig spelers gaan door. De beste 25 spelers na zes ronden winnen een kaart voor zo’n 18 wedstrijden in het eerstvolgende seizoen van de European Tour.

Spelers buiten de top 25 winnen een deelkaart voor de European Tour en een Challenge Tour-kaart. Spelers die de cut missen winnen een deelkaart voor de Challenge Tour.

Stage Two

Op Panoramica liet Reinier Saxton er maandag geen twijfel over bestaan dat hij de Final Stage wilde halen. Hij was na dag 3 gedeeld 24ste terwijl op elke Stage Two-locatie alleen de beste 18 spelers de finale zouden halen.

De Santpoorter begon zijn ronde met een eagle op de par-4 eerste hole en voegde daar nog een eagle en vijf birdies (en een bogey) aan toe. Met zijn ronde 64 (-8) kwam Saxton op een totaal van -15 en dat was goed voor de vierde plaats in het klassement.

Saxton werd dit jaar derde op de jaarranglijst van de Pro Golf Tour en was daarom al verzekerd van een Challenge Tour-kaart in 2016. In de Q School-finale kan hij een betere kaart veroveren. Of zich natuurlijk plaatsen voor de Europese Tour.

Darius van Driel kwam met een slotronde 68 (-4) nog akelig dicht in de buurt van de beste achttien spelers, maar had uiteindelijk drie slagen te veel om naar de volgende fase te mogen. Hij werd gedeeld 26ste.

Van Driel won dit jaar de Order of Merit van de Pro Golf Tour en heeft in 2016 een kaart voor de Challenge Tour.

Eindstand.

Op Lumine was Maarten Lafeber de enige landgenoot die zich plaatste. De lange Eindhovenaar speelde een uiterst solide toernooi en met rondes 68-68-68-69 en een totaal van -11 eindigde hij op de gedeeld 13de plaats.

Lafeber mag zich gaan opmaken voor zijn vierde keer Final Stage van de Qualifying School. Vorig jaar sneuvelde hij in Stage Two en haalde hij de finale dus niet.

Voor Lafeber was het halen van de finale heel belangrijk. Op basis van zijn prestaties dit jaar op de Challenge Tour (76ste op de jaarranglijst) had hij nog maar heel weinig speelrechten in deze divisie.

Jurrian van der Vaart baalde na afloop van zijn laatste ronde 69 (-2), met zijn totaal van -8 had hij twee slagen te veel (hij werd gedeeld 25ste).

Van der Vaart eindigde dit jaar als vijfde op de Order of Merit van de Pro Golf Tour en heeft daarom in 2016 wel een kaart voor de Challenge Tour.

Robin Kind ging rond in level par en kwam op een 52ste plaats niet in de buurt van de beste 18. Kind heeft in 2016 geen kaart voor de Challenge Tour. Hij moet hopen dat Reinier Saxton of Philip Mejow in de Final Stage een kaart voor de Europese Tour verdienen, dan schuift Kind een plekje op in de Order of Merit, waar hij als zesde eindigde. Voor de eerste vijf spelers lag een kaart voor de Challenge Tour klaar.

Eindstand.

Op Campo de Golf El Saler deed Wil Besseling het uitstekend. De Noord-Hollander maakte in 72 holes maar vijf bogeys en eindigde met zijn totaal van -8 op een gedeeld vijfde plaats in het klassement.

Ook voor Besseling was het halen van de finale heel belangrijk. Op basis van zijn prestaties dit jaar op de Challenge Tour (152ste op de jaarranglijst) zou hij in 2016 nauwelijks speelrechten hebben gehad.

Robbie van West mag zich opmaken voor een jaar op de Pro Golf Tour. De kersverse professional begon het toernooi goed met een ronde level par, maar leverde daarna veel in. Met een totaal van +16 liet hij in het klassement slechts enkele spelers achter zich. Van West heeft eerder dit jaar in de Q School van de Pro Golf Tour een kaart veroverd voor deze divisie onder de Challenge Tour.

Eindstand.

Ook Taco Remkes wist zich niet te plaatsen voor de Final Stage. De Amsterdammer kwam op Las Colinas in de laatste ronde niet verder dan een 73 (+1) en eindigde als gedeeld 42ste.

Renkes heeft in 2016 wel een Challenge Tour-kaart. Hij werd dit seizoen 53ste op de Challenge Tour Rankings.