Equipment

Honma: de mol in golf

Het van origine Japanse golfmerk Honma timmert hard aan de weg. Wat weten we over het merk dat beroemd is door de meest exclusieve golfclubs die er zijn?
Beeld: Honma Golf

Beeld: Honma Golf

Wie is de mol?

'De mol in het logo van Honma representeert vastberadenheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen,' vertelt Menno Pelk, vertegenwoordiger en masterfitter van Honma in Nederland. 'Ongezien in stilte hard werken met veel ijzer. Eigenlijk is Honma een 60 jaar oude start-up. 60 jaar oud omdat de Japanse vakmanschap al heel ver terug gaat en een start-up omdat we een missie hebben om golfers in Europa en Amerika te overtuigen van de kwaliteit'.

Honma heeft een grote catalogus met clubs voor golfers van elke niveau. De clubhoofden worden (net als bij nagenoeg elk ander golfmerk) in China gesmeed, maar het ontwerpproces, de assemblage en het rollen van de shafts gebeurt in Sakata. Binnen de verschillende lijnen kan de golfer zijn set zo combineren en matchen dat deze perfect op elkaar aansluiten. Meer gevoel in de korte ijzers en meer vergevingsgezindheid in de lange ijzers. 

T World GS Honma Driver

'De in-house productie van de Vizard en ARMRQ shafts is waar echt het verschil wordt gemaakt', vertelt Pelk. 'Het clubhoofd en de shaft worden samen en als een geheel ontworpen. Een holistisch ontwerp zou ik willen zeggen. De handgerolde graphite shafts zijn van hoge kwaliteit, een kwaliteit waarvoor je normaal extra betaalt, maar die standaard is bij Honma', aldus Pelk.

de Honma takumi aan het werk

Beres

Als het gaat om golfclubs in het hoogste segment is Honma een van de grootste. Dan hebben we het specifiek over de De Beres-lijn, die bestaat uit lichtgewicht clubs van de beste materialen, waaronder goud en platinum. Binnen de lijn zijn er verschillende klassen, aangeduid met sterren. Hoe meer sterren, hoe meer technologie en materialen verwerkt in de shaft. Voor golfers met lagere swingsnelheden genereert de Beres-lijn dankzij de lichtgewicht full titanium body ook de hoogste swing- en balsnelheid in de metalwoods.

honma beres

Naast de materialen die je herkent bij de juwelier zijn de productietoleranties kleiner, en dat zorgt volgens het merk voor superieure prestaties. De clubs uit de Beres lijn variëren van € 499 tot € 4.999 per club. Een kleine rekensom leert ons dat je een slordige 6000 euro kwijt bent voor een 3-Star set. Maak je het echt bont, dan kan het oplopen tot 70.000 euro voor een 5-Star set. Elke 4- en 5-Star set wordt made-to-order met de hand gebouwd, in de gewenste kleur geverfd en gepersonaliseerd. 

Meer dan 24-karaats

Het mag duidelijk zijn dat Honma met Beres gaat voor de golfer met diepe zakken die alleen genoegen neemt met het beste en meest exclusieve. Dat neemt niet weg dat er ook clubs zijn voor golfers die wel geïnteresseerd zijn in Honma, maar liever niet een extra hypotheek afsluiten voor een golfset.

Beres is het vlaggenschip en de lijn waar het merk de aandacht mee trekt. Onder de naam T//World zitten de lijnen die veel breder gepositioneerd zijn (lees: een ander prijskaartje hebben). De TR-lijn is voor de betere golfer. De vergevingsgezinde GS Speed is daar recentelijk aan toegevoegd. Een 'normale' driver uit deze lijn heeft een prijskaartje van € 479. De ijzers gaan voor € 200 per stuk. Allesbehalve goedkoop, maar vergeleken met de drivers van de Big Five (TaylorMade, Callaway, Titliest, PING en Cobra) is het prijsverschil minimaal en acceptabel voor de golfer die een keer wat anders wilt.

de GS Speed lijn van Honma

Prijs & productinformatie

Honma is in het algemeen goed verkrijgbaar in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de Honma website.

Voor fittingen:

Jumbo Golf - jumbosports.com/golf
Hans Lemmens, Amsterdam - hanslemmensgolf.nl
In2Golf, Bussum - in2golf.nl
The Country Golfshop, Assen - thecountrygolfshop.nl
ForeGolfers, Arnhem - foregolfers.nl
Noordwijkse Golfclub, Noordwijk - noordwijksegolfclub.nl
Groendael Golf, Wassenaar - groendael.nl
Redflag Golfshop, Winterswijk - redflaggolf.com
Club de Hockey en Golfspecialist, Tilburg - club-hockey-golf.nl
Golflinked, Wijchen - golflinked.nl
PureFittingNL, Spijk- purefitting.nl

Meer weten?
honmagolf.com

Meer over Honma: Japans vakmanschap

Honma is een typisch Japans boetiekmerk. De broertjes Yukihiro en Hiro Honma openede in 1959 in Yokohama een drivingrange, waar ze ook clubs repareerde. Daar groeide het geloof dat het maken van een golfclub een kunstvorm is. In 1963 produceerde ze de eerste 'Honma' club. Tien jaar later was er de eerste wood en werd er een grote fabriek geopend in Sakata, Noord-West Japan. Daar werkt de 'Takumi', wat staat voor ongeëvenaarde vakmanschap, aan de clubs. Gemiddeld hebben de Honma-ambachtsmannen in Sakata - er zijn er 15 - meer dan 38 jaar ervaring als clubbouwers.  

Lee Trevino gaf het merk bekendheid door met Honma woods (persimmon in die tijd) majors, waaronder zijn laatste, het PGA Championship in 1984, te winnen. Anno 2021 is Hideto Tanihara de bekendste Honma-speler op de tour. President Trump kreeg toen hij in 2016 aantrad een Honma-driver ter waarde van $ 3755 cadeau van de Japanse premier Shinzo Abe.

Na heel goede tijden (golf groeide razendsnel in de jaren '80 en '90) en slechte tijden stond het merk op de rand van faillissement en werd het uiteindelijk in 2010 overgenomen door Chinese investeerders. Begin 2019 werd Justin Rose aan de stal toegevoegd. Het huwelijk hield niet stand en Rose verdween al na een jaar. Vervolgens kwam er nog meer zwaar weer, namelijk de pandemie. Honma is er nog steeds en het merk werkt hard om stevig voet aan de grond te krijgen in Europa en Amerika. 

Bekijk de volgende reportage van CNN voor meer informatie over Honma:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment