Topgolf

Van Driel naar de European Tour!

Darius van Driel veroverde op een razend spannende slotdag van de Grand Final een kaart voor de European Tour. Lars van Meijel, Wil Besseling en Daan Huizing grepen net mis maar kunnen toch ook flink wat toernooien spelen op het hoogste niveau.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Na vijf jaar heeft Nederland eindelijk een tweede speler op de European Tour naast Joost Luiten. Darius van Driel eindigde in de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour, op de dertiende plaats. De top-15 verdient speelrecht op de European Tour in het nieuwe seizoen.

Bekijk hier een videoreportage van de laatste ronde en een interview met Van Driel

Mentaal opladen

Van Driel moest op een slopende slotdag van de Grand Final tot het uiterste gaan om de kaart veilig te stellen. Kort nadat de laatste ronde was begonnen, werd het spel op Alcanada Golf gestaakt wegens aanhoudend noodweer en greens die onder water kwamen te staan. In de players lounge ging bij de wachtende spelers na verloop van tijd het gerucht dat de leiding van de Challenge Tour had besloten het toernooi niet verder te spelen en de stand na 54 holes als einduitslag te verklaren. Van Driel zou dan zeker zijn van een Tourkaart. Toen het weer opknapte kwam enige tijd later de mededeling dat er toch verder gespeeld ging worden. Van Driel moest zich mentaal opnieuw opladen voor een allesbeslissende ronde in zware omstandigheden.

Bewonderenswaardig

Na negen holes was hij met twee bogeys +2 voor de ronde. Toen volgde een prachtige serie: birdies op hole 10, 11 en 13. Na een totaal mislukte drive op hole 15 werd het toch weer heel spannend. Maar Van Driel hield het hoofd op de slotholes bewonderenswaardig koel en na een ronde in 71 slagen kwam hij uit op gelijk par, goed voor de negende plaats in de Grand Final en plaats dertien op de Road to Mallorca.

Emoties

‘Ik ben heel blij dat ik de klus heb kunnen klaren’, aldus Van Driel na het tekenen van zijn scorekaart. ‘Het was een dag vol emoties. Eerst hoor je links en rechts dat het afgelast ging worden, toen  dacht ik dat de kaart binnen was. Daarna komt de mededeling dat we toch gaan spelen, dat was flink omschakelen. Ik heb heel hard gevochten op een moeilijke baan in lastige omstandigheden en als je dan bij binnenkomst ziet dat je dertiende bent geworden en European Tour kan gaan spelen dan is dat geweldig.’

Van Meijel, Besseling en Huizing

De andere drie Nederlanders die zich hadden gekwalificeerd voor de Grand Final slaagden er net niet in de kaart voor de European Tour te veroveren. Wil Besseling werd elfde in de Grand Final en 18de op de Road to Mallorca. Lars van Meijel werd 19de op die jaarranglijst en Daan Huizing 24ste.

Het drietal kan hoe dan ook terugkijken op een prima seizoen en ze zijn ook al verzekerd van spelen in flink wat toernooien op de European Tour. In het afgelopen seizoen kwamen de mannen die tussen plek 16 en 20 eindigden op de jaarranglijst van de Challenge Tour namelijk tot iets minder dan twintig starts op de European Tour. Dat zal in het nieuwe seizoen ongeveer hetzelfde zijn, omdat veel hoger gerankte spelers de kleinere toernooien met lagere prijzengelden laten schieten. Besseling en Van Meijel spelen komende week ook nog de finale van de Qualifying School en kunnen hun status daar nog verbeteren. Daan Huizing die al weken kampt met rugklachten speelt de Q-School niet. 

Uitslag Grand Final 

Road to Mallorca 2019  

Beeld: Getty Images
Topgolf

Diskwalificatie golfer: ballen waren op...

Het komt vaker voor dat een speler op een professionele tour wordt gediskwalificeerd, maar Eddie Pepperell overkwam dit vandaag in het Turkish Airlines Open wel om een heel bijzondere reden: zijn ballen waren op!
Lees meer
Beeld: Koen Suyk
Golfsport

In 2021 een nieuw handicapsysteem in golf

In 2021 wordt in Nederland het nieuwe wereldhandicapsysteem (WHS) ingevoerd. Wat er gaat er voor jou als golfer veranderen en hoe wordt je nieuwe handicap berekend?
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Challenge Tour