Topgolf

Van Dam eerste na sublieme 63

Anne van Dam heeft een weergaloze openingsronde gespeeld op het Ladies Scottish Open. De Nederlandse profiteerde optimaal van de goede omstandigheden en tekende na het slaan van twee eagles, zeven birdies en drie bogeys voor een ronde 63 (-8), aan het eind van de dag goed voor de 1ste plaats.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Anne van Dam begon op de tweede negen van The Renaissance Club met twee keer par, alvorens met een eagle op de par-5 12de direct onder par te duiken. Die volgde de 23-jarige Arnhemse op met een bogey, maar daardoor liet ze zich niet uit het veld slaan. Op 15, 16 én 17 won Van Dam slagen en met haar score van -4 stond ze op dat moment tweede. Na haar tweede bogey van de dag maakte ze in -3 de turn, nog altijd goed voor de derde plek.

In de tweede helft van haar ronde ging Van Dam pas echt los. Ook op de openingshole van de Schotse kustbaan buitte de longhitter haar lengte van de tee uit: eagle, de tweede van de dag. Waar ze deze eerder in de ronde daar nog een bogey op liet volgen, noteerde ze nu op de volgende hole een birdie om de leidende positie op het leaderboard op te eisen. Een nieuwe bogey deerde Nederlands beste golfster niet, want ze herpakte zich razendsnel met twee birdies. Even later won ze ook op de laatste par-5 een slag (-6 over vier holes vandaag) om naar -8 te gaan. Na twee afsluitende scores van par tekende Van Dam voor een ijzersterke 63, na dag 1 goed voor de leidende positie samen met Mi Hyang Lee en Jane Park. Die score was een evenaring van haar laagste ronde ooit op de Ladies European Tour (tweede ronde, Canberra Classic, maart 2019) en haar laagste op de LPGA Tour. Het toernooi in Schotland telt voor beide ranglijsten mee.

'Met geen wind en een klein beetje zon was het vandaag perfect weer om zaken te doen', begon Van Dam na haar ronde. 'Ik wilde de ronde slag voor slag spelen en bekijken als ik de bal op de fairway kreeg waar de pin stond en of ik ervoor kon gaan, of dat ik iets behoudender moest spelen.  Overall gezien was het gewoon een goede dag.'

Bron: Ladies European Tour

Solheim Cup

Een goed resultaat zou voor Van Dam deze week van extra groot belang zijn. Na de laatste putt op zondag sluit namelijk het Europese kwalificatieproces voor de Solheim Cup. Op de ranglijst staat de speelster uit Arnhem - de eerste twee dagen samenspelend met vice-captain Suzann Pettersen én de Francaise Celine Boutier (rondje 70), een van haar concurrenten voor directe plaatsing - momenteel op het randje van directe plaatsing. Deze week liggen er in Schotland extra veel punten voor het oprapen. Met een plaats bij de beste 10 zou Van Dam een heel grote kans maken (afhankelijk van wat 'concurrenten' doen). 

Gevraagd of ze een extra groot statement wilde maken met het oog op de Solheim Cup: ‘Ik denk dat ik dat wel gedaan heb, ja. Maar er zijn belangrijkere zaken. Voor mij is het belangrijk dat ik goed blijf spelen op de LPGA, want daar heb ik de punten ook nodig. Ik kan alleen maar zo goed mogelijk spelen. Dat heb ik de afgelopen twee jaar ook gedaan, maar anderen spelen ook goed golf. Alleen zelf goed spelen heb ik onder controle en dat is wat ik vandaag gedaan heb.' Meer informatie over de stand van zaken en de verschillende scenario's is te vinden in de rubriek Wie speelt waar?

Leaderboard

Hulp voor je heupen

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: hoe controleer je de heupen in de swing.
Lees meer
Beeld: LET
Tours

Ladies European Tour

De Ladies European Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfsters. Voor veel speelsters is dit ook een springplank naar een carrière in op de LPGA Tour in Amerika.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET