Anne van Dam
Anne van Dam deze week op de LPGA

Wie speelt waar? Week 43

23 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

24-27 oktober en 31 oktober-3 november: LPGA Tour Qualifying School, Pinehurst Resort, Pinehurst, North Carolina Leaderboard

25-28 European Tour, PGA Tour en andere Tours: WGC-HSBC Champions, Sheshan International, China. Prijzengeld: $ 10.000.000 Leaderboard

25-28 PGA Tour: Sanderson Farms Championship, CC of Jackson, Jackson, Mississippi. Prijzengeld: $ 4.400.000. Leaderboard

25-27 Amateurs: European Men's Club Trophy, Golf du Médoc Resort, Frankrijk. Leaderboard

28 Amateurs: Finale NGF Amateurranking, GC Stippelberg. Leaderboard

24-27 oktober en 31 oktober-3 november: LPGA Tour Qualifying School, Pinehurst Resort, Pinehurst, North Carolina

Anne van Dam en Dewi Weber kwalificeerden zich vorige week voor de Q-Series van de LPGA Tour (lees hier meer), de finale van de kwalificatiewedstrijden waarin 45 kaarten voor de Amerikaanse Tour te winnen zijn. In totaal hebben 102 speelsters zich geplaatst voor deze eindstrijd.

Er is dit jaar een nieuwe opzet die maar liefst twee weken duurt. Het begint met een 72-holes wedstrijd op Pinehurst No. 6 van 24 tot 27 oktober. Van 31 oktober tot 3 november wordt het tweede 72-holes toernooi gespeeld, op Pinehurst No. 7. De scores van het eerste 72-holes toernooi worden meegeteld voor de afsluitende 72 holes. Wie bijvoorbeeld -4 maakt in het eerste toernooi, begint de laatste 72 holes dus op een score van -4. Er is geen cut in het marathontoernooi.

Van Dam en Weber hebben met hun kwalificatie voor de finale al speelrechten veroverd voor de Symetra Tour, de divisie onder de LPGA Tour. Weber is nu nog amateur, nummer 32 op de wereldranglijst, maar wordt binnenkort professional.

Leaderboard.

25-28 European Tour, PGA Tour en andere Tours: WGC-HSBC Champions, Sheshan International, China. Prijzengeld: $ 10.000.000 

Het HSBC Champions is het laatste World Golf Championship van het jaar. Op Sheshan International Golf Club in Shanghai komen 78 grote namen in actie, zoals de Europese Ryder Cup-spelers Justin Rose (titelverdediger), Paul Casey, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Rory McIlroy, Francesco Molinari, Alex Noren, Thorbjørn Olesen, Ian Poulter en Jon Rahm. Onder de Amerikaanse Ryder Cup-spelers in China zijn Dustin Johnson, Brooks Koepka (de nieuwe nummer 1 van de wereld), Patrick Reed en Tony Finau. Het prijzengeld in de 14de editie bedraagt 10 miljoen dollar en de eerste prijs is 1,7 miljoen.

Leaderboard. Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 7-10 uur, za 5-10 uur, zo 7-9 uur. Race to Dubai

Vorig jaar won Justin Rose het HSBC Champions:

25-28 PGA Tour: Sanderson Farms Championship, CC of Jackson, Jackson, Mississippi. Prijzengeld: $ 4.400.000. 

Tegelijk met het HSBC Champions is er een 'klein' toernooi van de PGA Tour in Amerika. Onder de deelnemers: Retief Goosen, titelverdediger Ryan Armour, Lucas Glover en Bill Haas. Dit toernooi maakt deel uit van het seizoen 2018-2019 dat begin oktober is begonnen. Leaderboard.

25-27 Amateurs: European Men's Club Trophy, Golf du Médoc Resort, Frankrijk

De 44ste editie van het Europees kampioenschap voor clubteams (mannen) wordt gespeeld op de Les Châteaux-baan van Golf du Médoc nabij Bordeaux. Per team van drie tellen elke dag de twee beste scores. 

Houtrak - landskampioen van de NGF Competitie van dit jaar - heeft een team afgevaardigd dat bestaat uit Ronny Giezen, Berry Jole en Mike Korver. Racing Club de France is titelverdediger. De kampioen in het EK van 2018 op de Koninklijke Haagsche, de Deen Nicolai Hojgaard, en zijn tweelingbroer Rasmus spelen mee voor Gyttegaard GC. Leaderboard

28 Amateurs: Finale Amateurranking, GC Stippelberg. 

Een 18-holes strokeplay-wedstrijd op Golfclub Stippelberg voor de beste 21 meisjes en 44 jongens op de Amateurranking. Leaderboard.

Challenge Tour

Er is deze week geen wedstrijd van de Challenge Tour. Volgende week (31 oktober-3 november) is het slottoernooi in Ras Al Khaimah (Verenigde Arabische Emiraten). Aan de seizoenfinale op Al Hambra Golf Club mogen alleen de 45 hoogst geklasseerde spelers meedoen. Darius van Driel is na het Foshan Open van vorige week 32ste op de jaarranglijst, Daan Huizing is nummer 38 en Besseling 46ste. De top 15 aan het eind van het seizoen promoveert naar de European Tour.

Ladies European Tour

Er is deze week geen wedstrijd van de LET. Op 1 november begint de Qualifying School met de eerste pre-qualifier. Die wedstrijd wordt gespeeld in Marokko op PalmGolf Marrakesh Palmeraie en de Nederlandse Joyce Chong staat ingeschreven. 

Alps Tour

Het seizoen 2018 is vorige week geëindigd met de Grand Final op Golf Club des Iles Borromees in Italië. Op de jaarranglijst van 2018 was Davey Porsius met een 22ste plaats de beste Nederlander. Lars Keunen eindigde als nummer 24 op de Order of Merit, Rowin Caron als nummer 30, Bas Slungers als nummer 65 en Ruben van Uden als 67ste. In december wordt op La Cala in Spanje de Qualifying School gespeeld voor het seizoen 2019.

ProGolf Tour

Het seizoen 2018 is na het Castenea Resort Championship in september voorbij. Max Albertus eindigde als nummer 15 op de Order of Merit en was de beste Nederlander. Begin oktober is de Qualifying School van de ProGolf Tour 2019 gespeeld. Philip Bootsma werd negende en heeft goede speelrechten veroverd, net als Bas Slungers die 20ste werd. Andere Nederlanders, zoals Berry Jole die 26ste werd, hebben een kaart met een andere categorie voor 2019. De ProGolf Tour van 2019 begint in januari met wedstrijden in Egypte.