De nieuwe Studio Stock putterlijn van Bettinardi.
Beeld: Bettinardi Golf

Bettinardi: premium putters uit één stuk staal

20 december 2018 Redactie GOLF.NL
Het exclusieve Betinardi, het puttermerk waar Francesco Molinari dit jaar The Open mee wist te winnen, komt in 2019 met nieuwe modellen. Het recept blijft hetzelfde: putters gefreesd uit één stuk staal voor een optimaal gevoel.

Wat is het? 

'Het is heel simpel: je holet meer putts als je een putter in je handen hebt die je mooi vindt.' Het zijn de woorden van Sam Bettinardi, zoon van oprichter Robert J. Bettinardi. Het exclusieve puttermerk groeit en de jonge Bettinardi is bezig aan een wereldtour om te de nieuwe lijn putters voor 2019 te presenteren. Nederland is zijn laatste stop. Voor een select groepje in de puttingstudio van Raymond Scheffer op The Dutch vertelt hij zijn verhaal. Niet technologie, maar uiterlijk en gevoel, daar draait het om. Het kiezen van een putter begint in de Bettinardi-filosofie met de 'looks'.

'We hebben een flink aantal verschillende modellen en geloven dat we voor elke golfer of golfster wel iets hebben waar het hart sneller van gaat kloppen. Na het uiterlijk komt het gevoel, en dat gevoel kunnen we garanderen dankzij onze eigen freesmachines. Alle putters worden gemaakt uit één stuk staal. We besteden niks uit, doen alles zelf. Een echt 100% Amerikaans product, en daar zijn we trots op.'

Veel puttermerken, denk dan bijvoorbeeld aan Oddyssey, TaylorMade of PING, gebruiken inserts en andere aanpassingen aan het clubblad van een putter om een goede rol te promoten, maar volgens Bettinardi is dat een mythe. 

'In alle jaren waarin we onderzoek hebben gedaan hebben wij nog nooit een face milling gevonden waardoor de bal sneller of beter gaat rollen. Het komt wat ons betreft allemaal neer op gevoel en geluid. Sommige spelers hebben misschien een voorkeur voor een wat steviger gevoel, terwijl een ander een zachter gevoel fijner vindt. Het gaat uiteindelijk om de speler.'

Hoe wordt een Bettinardi putter gemaakt?

'Heel veel golfers te veel upright'

Omdat alles onder een dak gebeurt is het voor Bettinardi relatief eenvoudig om 'custom made' putters te bouwen die volledig zijn gefit, en dus passen bij de lichaamsbouw, houding en het type stroke van de golfer of golfster. Waar gaan golfers het vaakst de fout in als het gaat om de specificaties van hun putter? 'Bij de lie angle, dus de hoek tussen de shaft en het putterhoofd. Veel golfers hebben een putter die teveel upright staat', aldus Sam Bettinardi. 'Onze standaard lie angle van alle putters was 71 graden, maar dat is nu 70 graden. Zeven van de tien putters buigen we nog meer flat, dus richting 69, 68 of zelfs 67 graden.'

Waarom dat kwalijk kan zijn legt Bettinardi ook uit: 'Als je een putter hebt die teveel upright staat (de teen van de putter komt van de grond en wijst bij adressering naar boven, red) kom je veel sneller met een swingbaan van buiten naar binnen in de op bal, met als gevolg scheve putts.'

WELKE PUTTER HEB IK NODIG?

Molinari

In 1998 zag Bettinardi golf het licht. Twintig jaar later zijn er drie majors gewonnen met een Bettinardi, waarvan Franceso Molinari de meest recente is. Kortgeleden werd Eddie Pepperell toegevoegd aan de stal, waar eerder al Haotong Li toe behoorde. 

'Oude rotten' als Fred Couples en Matt Kuchar, die de 'arm-lock' versie gebruikt van de SS28, putten al heel lang met een Bettinardi. De eerste twee majors werden gewonnen door Jim Furyk en Vijay Singh. 

De aanwezigheid van Bettinardi op de tours groeide in 2018 flink. Het merk wil vooral in Europa uitbreiden, en dan is het fijn als je de beste golfer van Europa in 2018, Francesco Molinari, in je stal hebt. Met de Bettinardi DASS B80 won de Italiaan The Open op Carnoustie.

Wat is het verhaal achter Molinari en Bettinardi?

Wat is er nieuw?

Voor 2019 vernieuwt Bettinardi twee (van de vier) lijnen: Queen B en Studio Stock. De BB en iNOVAi lijn krijgen waarschijnlijk in 2020 weer een upgrade. 

Queen B

De Queen B lijn, die in 2015 voor het eerst verscheen, was in eerste instantie gericht op vrouwen, maar in 2019 is de lijn gericht op alle golfers.  De lijn is uitgebreid naar 3 verschillende 'head shapes', die allemaal een 'honeycomb face milling' hebben. Dit freespatroon zorgt voor een steviger gevoel bij impact.

De Queen B #5 is een compacte versie van de klassieke blade en is gemaakt van koolstofstaal. De Queen B #6 zit eigenlijk tussen een blade en een mallet in. En de nieuwe Queen B #10, is een meer rond gevormde mallet. 

De Queen B lijn van Bettinardi.
Beeld: Bettinardi Golf

Studio Stock

In de Studio Stock lijn voor 2019 is Bettinardi overgestapt van koolstofstaal naar het nog zachtere 303 roestvrijstaal. 'We wilden altijd al naar roestvrijstaal overstappen, maar waren vanwege de kosten terughoudend. Aangezien de gemiddelde winkelprijs van een putter bijna is verdubbeld de afgelopen twee decennia waren er mogelijkheden.'  

Een ander nieuwtje voor de Studio Stock putters is de 'F.I.T.-face'. Die drie letters staan voor Feel Integrated Technology. Het komt er op neer dat het clubblad zo is gefreesd dat de groeven 20% dieper zijn waardoor de bal minder stevig contact maakt met het blad. Dit zorgt voor een nog zachter gevoel en is vooral handig op snelle greens. 

De Studio Stock lijn voor 2019 bestaat uit de SS2 (klassieke blade, zie afbeelding onder) de SS28 (een wijdere blade) en de SS38 (compacte mallet). 

De Studio Stock SS2 met FIT-face voor een nog zachter gevoel.
Beeld: Bettinardi Golf

Wat vinden wij?

Wat maakt Bettinardi zo uniek, en is dat het prijskaartje van meer dan €400,- waard? Bettinardi is het enige premium puttermerk dat kan zeggen dat ze het fabricatieproces - en dan gaat het vooral om het frezen - volledig in eigen handen hebben, om precies te zijn in Tinley Park, Ilinois. Als je daar waarde aan hecht, en het gevoel van een gefreesde putter voor jou een must is, kan je bij Bettinardi je hart ophalen. Dat ze mooie putters maken en Bettinardi een bedrijf is met passie voor vakmanschap staat buiten kijf. Wil je in een Ferrari rijden of vindt je het alleen belangrijk dat je van A naar B komt? De prijs van een putter zegt weinig over de prestaties op de green, maar het is wel de club die je het meest gebruikt. Wellicht is dat een goed argument om te investeren in iets waar je graag naar kijkt en waar je lang plezier aan kunt beleven. Als je looks en materiaal niet zo belangrijk vindt, en een putter meer ziet als een simpel stukje staal, is een investering in een puttles misschien een beter idee - al is dat altijd een goed idee. 

WERK AAN JE GOLFSPEL: PUTT INSTRUCTIES

Productinformatie

Alle Bettinardi putters zijn uitgerust met Lamkin grips en o.a. verkrijgbaar bij Jumbo Golfwereld.

Prijzen
Queen B serie €419,-
Studio Stock: €469,-
BB serie: €359,-

Meer weten? bettinardigolf.com

In twintig jaar tijd heeft Bettinardi een groot aantal bijzondere putters gemaakt. Voor de meest exclusieve putters (vaak maar een enkel exemplaar) moet je zijn bij The Hive.

Lees meer over

Equipment