Beeld: Foto: Ronald Speijer

Hoezo verslaafd? 31 ronden in één maand!

30 juni 2017 Redactie GOLF.NL
“Ik denk dat verslaving wel een goede omschrijving is”, zegt Caroline de Neef. De 49-jarige golfster verlaagde met de app GOLF.nl in mei haar handicap van 17,8 naar 15,2. Een mooie daling natuurlijk, maar zeker geen unicum. Wel bijzonder is dat ze in één maand 109 punten verzamelde in de Birdieranking, en dat deed in 31(!) qualifiying rondes. In mei was ze slechts vier dagen níét op de golfbaan te vinden.

“Mijn man noemt het maniakaal”, zegt ze met een lach. “Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met golf, op 1 januari 2016. Vorig jaar april had ik handicap 54 en toen ben ik heel snel gezakt naar 18. Nu sta ik op 15. Dit jaar wil ik naar 12 en het doel is om dan volgend jaar single handicap te halen. Maar het belangrijkste vind ik gewoon lekker spelen. Het is een bonus dat je langzaam een beetje het idee krijgt dat je de bal onder controle hebt en dat goede ballen niet alleen lucky shots zijn.”

Waar haal je de tijd vandaan om zoveel te spelen?

“Ik heb een fulltime baan maar nu is het tot kwart over tien licht en is het heerlijk spelen ’s avonds. Daarnaast speel ik ook veel in het weekend. Af en toe neem ik een vrije dag als er een wedstrijd is op Golfclub Bentwoud waar ik lid ben. Ik woon om de hoek, ben er in tien minuten en er zijn nooit wachttijden. Ik heb vroeger fanatiek aan atletiek en snowboarden gedaan. Als ik iets doe, doe ik het goed en dat is bij golf niet anders. Ik speel vaak met mijn man en mensen van de golfclub of van mijn werk. Mijn man speelde al en zei dat dit echt iets voor mij was. Ik zei Ja, dag! Golf is voor oude mensen! Toen ben ik toch een keer meegelopen. Op de eerste hole was ik verkocht.”

Wat heeft je zo gegrepen?

“Dat je altijd buiten bent, vind ik heel fijn. Maar het mooiste is het gevoel op het moment dat je een bal echt goed raakt. Dat is zo heerlijk verslavend. En als het slecht gaat, wil je het zo snel mogelijk opnieuw proberen. Ik vind het fascinerend dat je na een goede hole denkt dat je dit elke hole zou moeten kunnen. Maar je komt er al heel snel achter dat het niet zo werkt, haha.”

Waarom gebruik je de app GOLF.nl als je gaat spelen?

“Bij ons op de club moet je je naam in een papieren map noteren en je kaart een nummer geven bij een qualifying ronde. Met de app hoeft dat niet meer; dat scheelt gewoon tijd. De app heeft mij echt uitgenodigd om scores beter bij te houden en vaker qualifying rondes te spelen. Het geeft je een mooi overzicht van wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Ook vind ik het handig te zien hoeveel slagen ik krijg op een bepaalde baan. En ik kan bijhouden hoe mijn vrienden het doen. Het zou mooi zijn als je in de toekomst ook zou kunnen zien waar en hoe goed ze precies hebben gespeeld.”

Je hebt de landelijke Birdieranking gewonnen in de maand mei. Dat is een mooie prestatie.

“Eerst keek ik niet zo vaak naar de rankings in de app, maar nu hou ik ze wel bij. Ik speel bijna altijd qualifying (alleen punten die je haalt in qualifying rondes tellen mee voor de Birdieranking, red.). Soms ga je een paar keer omhoog met je handicap, maar die punten pak je vanzelf weer terug als je een keer goed speelt. Veel mensen met een lage handicap spelen die handicap alleen als het weer goed is en ze in vorm zijn. Dat vind ik echt zonde.”


Oproep

We besteden geregeld aandacht aan de GOLF.NL Handicapranking. We schrijven over snelle stijgers, clubs met veel lage handicappers of de beste spelers in een bepaalde leeftijdscategorie. Hiervoor kijken we naar de Handicapranking, maar we horen het ook graag van golfers zelf. Lever jij op handicapgebied een bijzondere prestatie? Laat het ons weten via mail (redactie@golf.nl) of Twitter (@golfnl).

De app golf.nl in het kort

• De app is onder meer een digitale scorekaart van alle Nederlandse banen: je kunt op de app je score invullen, zowel van een oefenronde als een qualifying ronde.

• Na een qualifying ronde zie je meteen wat je nieuwe handicap is; die handicap wordt ook direct doorgegeven aan het handicapsoftwaresysteem van je club.

• De Birdieranking houdt je (netto, met handicapverrekening) birdies bij.

• De Handicapranking geeft aan hoe goed je bent ten opzichte van andere golfers van je club, in je woonplaats, provincie en in heel Nederland.

• Je kunt golfvrienden uitnodigen, hun prestaties volgen op de tijdlijn en je eigen scores en prestaties met hen delen.

• Je resultaten kun je ook delen op social media zoals Facebook en Twitter

Lees meer over

Fun Handicap Interviews