Tip van de week: Moeilijke liggingen #3

21 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
'Golf is not a game of perfect' is een beroemde uitspraak van sportpsycholoog Bob Rotella. Met andere woorden, hoe goed je ook bent, je zult altijd te maken krijgen met moeilijke liggingen. In augustus geeft GOLF.NL elke maandag een korte tip om ook in die moeilijke liggingen een goede bal te slaan. In de derde tip van deze maand helpt PGA Professional en NGF-coach Guido Loning bij het slaan van een bal uit het hoge gras.

'Wat doe je als je bal in het hoge gras ligt? Een goede vraag, want vanaf de maand augustus zie je op de meeste golfbanen veel hoog gras opkomen. Dit helmgras met lange sprieten oogt vaak mooi op de baan, want het laat vaak de afscheiding tussen de fairway en de rough duidelijk zien. 

Als je bal erin komt ben je minder vrolijk. Omdat het gras zo lang is, heeft dit effect op de stand van het blad op het moment dat je de bal raakt. Wanneer je een gewone slag uit het hoog helmgras doet, draait het clubblad naar binnen. Meestal resulteert dit in een slag waarbij de bal niet omhoog gaat en snel stopt. Je zult dan vaak nog een keer uit de rough moeten spelen.

Om dit te voorkomen doe je het volgende: open het blad van de club waarmee je gaat spelen. Leg de bal wat achter in je stand en gebruik een club met genoeg loft. Vaak is het verstandiger om een veilig schot te spelen zodat je zeker weet dat je de bal weer in het spel brengt op de fairway.

Om het goede gevoel te krijgen voor het raken van een bal in het hoge gras heb ik de volgende oefening:

  • Zoek een plek op de baan waar het gras heel hoog is en pak de club met één hand vast
  • Sla nu met volle vaart tegen het gras aan en kijk wat er met het clubblad gebeurt
  • Open nu het clubblad en doe de slag nog een keer met één hand. Je zult gelijk het verschil voelen, want de club heeft op deze manier veel minder last van het gras. 

Leg nu een bal in het gras en pas deze techniek toe. Je zult zien dat de bal er veel beter uit komt! 

Succes met oefenen!'

Guido Loning is PGA Professional op Het Rijk van Nijmegen en NGF-coach (C-selectie).

Lees meer over

Instructie