Op naar het zuidoosten van Nederland, naar de provincie met heuvels, vlaaien, grotten en prachtige landgoederen met een rijke historie. Naar Limburg dus, en om specifiek te zijn het viersterrenhotel De Winselerhof in Landgraaf.
De Winselerhof is een historische boerderij die voor het eerst rond 1125 wordt genoemd in oude geschriften. 1125, zo lang geleden dat het niet eens klinkt als een jaartal, toch? De naam Winselerhof is waarschijnlijk ontleend aan het Duitse woord ‘winzeler’, dat wijnbouwer betekent. Erg benieuwd wat De Winselerhof daar vandaag de dag mee doet.
Het is een zonnige dag. Die zijn schaars in de zomer van 2024, dus we hebben geluk. Door een grote ronde poort komen we binnen op de mooie authentieke binnenplaats in de vorm van een rechthoek. Deze wordt omringd door vier muren van witte bakstenen met daarin ramen omlijst door groene luiken. Een sprookje.
Wat is nu romantischer dan lange, witgedekte tafels in een wijngaard?
Het rustieke terras zorgt ervoor dat je direct ontspant. De buitenstoelen met kussens lonken, maar eerst even inchecken. Onze gastvrouw verrast ons met een cadeautje van de directrice, een koude fles bubbels uit de eigen wijngaard. Ha, wijn maken doen ze dus nog. Na de lange autorit kun je me niet blijer maken op deze zwoele zomermiddag.
Met een glas bubbels en een bitterbal in de hand lopen we even later een ommetje door de goed onderhouden groene tuinen om de hoeve heen. Aan de andere zijde is een huwelijk in volle gang en ik geef ze groot gelijk: wat is nu romantischer dan lange, witgedekte tafels in een wijngaard? De maître wenkt ons, het is tijd voor het diner bij restaurant Pirandello, het door Italië geïnspireerde restaurant van De Winselerhof.
De stenen trap op, de hoeve in. Een modern terras met grote witte parasols, strakke glazen wanden en roomwit meubilair openbaart zich. Met de gemoedelijke, Italiaanse muziek door de speakers en een uitzicht op de wijngaard is deze avond eigenlijk al geslaagd.
We gaan voor een viergangendiner met wijnarrangement (halve glazen, een geleerde les in de eerste editie van Golfen met sterren). En dat is genieten. De wijnen komen niet alleen maar uit de wijngaard van de Winselerhof, ook Italiaanse en Limburgse wijnen verschijnen ten tonele.
Ze gaan goed samen met de delicate gangen, prachtig gepresenteerd op het bord. Kabeljauw, een pasta met gul geschaafde witte en zwarte truffel tot aan ree en een heerlijk zoete afsluiting. Het oplettende personeel laat onze waterglazen geen moment leeg, de gangen volgen elkaar in prettige snelheid op en de hoeveelheden zijn precies zoals ze moeten zijn.
We slapen in de oude stallen, de donkere houten balken geven een instant knus gevoel
Een heerlijke avond, de gasten om ons heen blijven dan ook nog uitgebreid natafelen, maar wij willen morgenvroeg de drivingrange nog op voordat we de baan in gaan. Op naar de kamer dus. En wat voor kamer. We slapen in de oude stallen, de donkere houten balken geven een instant knus gevoel. Het belangrijkste is ook goed voor elkaar, namelijk een goed matras, volledige verduistering en het is brandschoon. Het warme weer doet ons even draaien, maar we maken uiteindelijk een goede nacht.
De volgende ochtend kunnen we niet wachten – de achttien holes op Hoenshuis roepen, een van de zes golfbanen in de buurt van De Winselerhof. We pakken snel nog een ontbijt mee, schepje roerei, wat fruit en een cappuccino, en we kunnen ertegenaan.
Na een klein kwartier rijden komen we aan bij G&CC Hoenshuis. De baan schijnt recent verbouwd te zijn, dus we zijn erg benieuwd naar het ontwerp. Wederom treffen we een carrévormige hoeve met een sierlijke binnentuin, die ons leidt naar het restaurant. De caddymaster is deze ochtend nog niet aanwezig. Geluk bij een ongeluk, want zo kunnen we nog een lunchpakket bestellen voor in de baan.
Net als op vele andere golfbanen verwachten we een sobere bam met kaas, maar we krijgen twee heerlijke dikke boterhammen gezond. Zalig, die Limburgse bourgondiërs. Kort draaien we warm op de drivingrange, maar we zijn goed geïnformeerd aangekomen: de greens schijnen moeilijk te zijn.
Door naar de putting green dus, om even te oefenen. Ons vermoeden wordt bevestigd. Bergaf rolt de bal vliegensvlug, bergop remt-ie enorm af. Dat klinkt logisch, maar het contrast voelt groter dan anders en is even wennen. Dat wordt een leuke uitdaging.
Het is nog rustig op de club, we starten in een tweebal. De fairways zijn prachtig groen, het gras is goed gevuld en er staan volop wilde bloemen aan de randen van de parkbaan. Kenmerkend zijn de brede fairways, ik raak uiteindelijk maar één bal kwijt op achttien holes. Dat is een unicum én goed voor het humeur.
Het is op de green óf waterhappen, een sterke golfmindset is geen overbodige luxe
Ook zie ik niet veel terug van het heuvelachtige landschap dat Limburg kenmerkt, de holes zijn lichtglooiend. En dat is met dit warme weer ook wel lekker eigenlijk, zo maken we mooi tempo. En ook al lig ik vandaag steevast op de fairway, de greens zorgen voor drie-putts. Stay calm. Ik besluit nét even wat meer tijd te besteden aan het lezen van de green en mijn oplijning, en dan valt er ook wel eens een 2- of zelfs een 1-putt.
In de turn staat er een grote gekoelde waterkoeler op een paal, zo kun je met fris water de tweede negen tegemoet. Service! We genieten van de heerlijke boterhammen uit het knuistje, want de vierbal achter ons komt in zicht. Al met al is de baan zeer toegankelijk, met weinig hindernissen en niet al te diepe bunkers.
Maar ook de ervaren speler komt voldaan de baan af, op hole 17 en 18 word je getrakteerd op een horizontale waterpartij, een grande finale. Het is op de green óf waterhappen, een sterke golfmindset is daarom geen overbodige luxe. Ik knal ‘m het water in, mijn voeten zijn toe aan rust, het is tijd om in te pakken. Het zonovergoten terras van Hoenshuis roept ons.
Tegen tweeën zijn we binnen en ook daar is het bourgondische leven aan de gang, om me heen zitten vrouwen en mannen aan de wijn en speciaalbieren. Ik geef ze groot gelijk, zo’n dag en zo’n baan mogen gevierd worden. Santé.
Wil je deze culinaire en sportieve ervaring zelf ook beleven? Kijk voor de mogelijkheden bij De Winselerhof en Golf & Country Club Hoenshuis via Pin High Golftravel.