Het clubhuis van Het Rijk van Nunspeet
De holes rondom het clubhuis
Een luchtfoto waarop de zandverstuiving ook is te zien
Het Rijk van Nunspeet
Waterhindernissen zijn een zeldzaamheid op Nunspeet
Een vol terras met uitzicht op hole 9 Zuid die langs water loopt
Het Rijk van Nunspeet is een van de bekendste en meest geliefde banen in Nederland. Het oordeel van GOLF.NL Weekly: 8,0.

Het Rijk van Nunspeet

27 holes

Greenfees: klik hier. Handicap 54 vereist.

Plesmanlaan 30, 8072 PT Nunspeet

0341-255255

golfenophetrijk.nl

Twitter: @golfbaanrvnu

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Baan

Heel veel golfers kennen Nunspeet omdat er veel bedrijfstoernooien, netwerkbijeenkomsten en andere golfdagen worden georganiseerd op de baan uit 1987. Begrijpelijk en terecht: de Nunspeetse baan ligt in een mooie omgeving, is altijd goed bespeelbaar, telt 27 holes, heeft goede faciliteiten en gastvrij personeel.

De baan op de Veluwe krijgt van het baanbeoordelingsteam van Golf Weekly een 8. In de tweejaarlijkse Golf Weekly Top-50 van beste banen in Nederland scoort Nunspeet hoog (de negentiende plaats), maar Brian Gee, professional op Nunspeet, vindt dat de baan nog steeds ondergewaardeerd wordt: ‘Nunspeet hoort in de top-15 van de Top-50, zeker nu veel bomen weg zijn. Buitenlanders die bij ons komen spelen zijn verbaasd dat er achttien banen beter zijn! ’
Het Rijk Golfbanen heeft met Nunspeet in elk geval iets om trots op te zijn. Het mooiste van Nunspeet is de locatie, een ruim honderd jaar oud bos en sterk glooiende zandgrond. (Iedereen kent de zandverstuiving die je vanaf de tee moet overbruggen op hole 6 Noord.) Sommige afslagplaatsen liggen op kleine heuvels
en vandaar heb je mooie uitzichten over de fairways en greens. Ook denk je bij Nunspeet meteen aan de gigantisch grote dubbele green bij het clubhuis (hole 9 Noord en hole 9 Oost). Water is er eigenlijk niet behalve dan op hole 9 Zuid. Die hole vergeet niemand omdat de par 5 zo’n 350 meter langs een waterhindernis loopt, tot de green bij het clubhuis.
Een paar minpuntjes: de baan ligt in Gelderland, niet ver van Apeldoorn, Amersfoort en Zwolle, maar is niet helemaal stil; op sommige Noord-holes hoor je de auto’s op de A28. En de verharde buggiepaden verstoren soms de mooie aanblik van een hole.

Het mooiste van Nunspeet is de locatie, een ruim honderd jaar oud bos en sterk glooiende zandgrond

Een heel sterk punt van Nunspeet is de variatie en uitdaging van de baan die ontworpen is door de architecten Paul Rolin en Alan Rijks. Sommige holes zijn smal, sommige lang en sommige beide tegelijk, ook al is de afgelopen jaren selectief gesnoeid op de holes.
Scoren op Nunspeet is daarom niet makkelijk. Je vindt weliswaar bijna altijd je bal onder de vliegdennen, maar terugslaan naar de fairway is niet eenvoudig. Je hoort waarschijnlijk nergens in Nederland zo vaak het bal-op-boom geluid ‘tok’ als op Het Rijk van Nunspeet.
Het terrein is 80 hectare groot en veel baandeskundigen vinden dat er destijds gekozen had moeten worden voor achttien holes in plaats van 27. Dan zou Nunspeet nu waarschijnlijk tot de Nederlandse top hebben behoord, en niet tot de subtop. Maar spelen op Nunspeet is hoe dan ook een genot, je waant je hier op een fijne buitenlandse baan en het onderhoud is er ook naar.


Lof aan de greenkeepers die jaar in jaar uit voor snelle greens zorgen

Onderhoud

De kwaliteit van het onderhoud op Nunspeet staat buiten kijf. Lof aan de greenkeepers die jaar in jaar uit voor goede condities en snelle greens zorgen. Lof voor Het Rijk Golfbanen die in de afgelopen crisisjaren in de banen is blijven investeren en de kwaliteit van het onderhoud geregeld laat controleren door een extern persoon.
Nunspeet was overigens niet altijd eigendom van Het Rijk Golfbanen. De bosbaan werd in 2003 overgenomen door Het Rijk en de baanexploitant breidde later uit met Margraten en Sybrook. De eigenaar van het nabijgelegen Landgoed Villa Vennendal gaf ooit de eerste aanzet voor een golfbaan in de Nunspeetse bossen. De baan heette in 1987 de Nunspeetse Golf & Country Club. De club die op Nunspeet speelt, de Nunspeetse Golfvereniging de Verwaeyde Sandbergen, is even oud als de baan (1987). Het Rijk heeft overigens ook een eigen digitale golfvereniging: Golfkring. Deze club geeft de leden korting op Nunspeet, Nijmegen, Margraten en Sybrook en organiseert ook wedstrijden op de vier banen. 

Faciliteiten

De range is in de jaren 2011-2013 opgeknapt en er zijn nu heel veel leuke targets voor fanatieke oefenaars. Op de Nunspeetse afdeling van Golfschool Het Rijk zijn Brian Gee en en Carolien Driessen de pro’s, zij werken met het 9-stappenplan van de PGA Holland. Afgezien van de 27 wedstrijdholes zijn er ook nog zes par-3 oefenholes.
Het clubhuis is geschikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Er is een grote proshop en een groot terras met een mooi uitzicht op een hole waar heel veel gebeurt, de waterhole Zuid 9 ... Het restaurant is open voor golfers en niet-golfers.

Opvallend

- Eind mei 2014 werd de baan in Nunspeet weer uitverkoren voor de kruisfinales van de hoofdklasse, de hoogste klasse van de NGF Competitie, met de Eindhovensche Golf als winnaar bij de heren en dames.
- Op de baan worden heel veel open wedstrijden georganiseerd, bijvoorbeeld het Veluwe Open en de Gentlemen Cup (een 18-holes wedstrijd met proeverij).
- Het Rijk Golfbanen was hoofdsponsor van Robert-Jan Derksen. De voormalige European Tour-speler heeft in 2011 op Nunspeet ‘The Academy’ geopend waar de putttechniek van spelers wordt onderzocht en verbeterd. De NGF maakt gebruik van The Academy, NGF-coach Hayo Bensdorp is puttleraar op het high-tech centrum.
- Het Rijk heeft familiegolf omarmd en Nunspeet heeft ook een aparte mooie scorekaart voor de junioren-tees (oranje en lichtblauw).

 

Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 13 van 2014.

  • Paginadatum 17 januari 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}