Little Augusta: hole 7 en 8 van Golfclub de Berckt
De baan wordt omgrensd door bos
Afslagplaatsen met stenen uit de stadsmuur van Venlo en op de achtergrond het clubhuis
Zelfgemaakte bankjes in de baan
Op het terras staat een buitenhaard

Baanbeoordeling Golfclub de Berckt

Par 64, 9 holes. 

Berckt 1, 5991 PD Baarlo (Limburg)

golfclubdeberckt.nl

Tarieven 2017

18 holes: 25 euro; 9 holes 20 euro; leden van Limburg Golfland ontvangen 20% korting.

Banen in de buurt: Slottermolen GC 8 km, Landgoed Eyckenduyn 8 km, GC Velden 9 km, GC Haus Bey (Duitsland) 11 km, Peelse Golf 12 km, Golfdomein Kapelkeshof 12 km, De Golfhorst 14 km

Leadingcourses

Op Leadingcourses.com, de website waar iedere golfer een banen kan beoordelen, krijgt Golfclub de Berckt een 7,3.

Algemene indruk 7,5

“Zeker de moeite waard om eens lekker een rondje te golfen”, zegt Dpront1. “Vooral hole 7 en 8 (Little Augusta) zijn geweldig.” “Deze baan ligt mooi verscholen in de bossen in een prachtige groene omgeving, een stuk buiten de bebouwing van Baarlo.” “De gezelligste club van Nederland”, vindt Verch82. “De wedstrijden zijn altijd vol en druk bezocht, leden zijn ook heel erg gezellig en je krijgt hier een familiegevoel.” “Het is een supergezellige club”, zegt Eveline.

Baan 7,2

GolfShark: “Mooie 9-holesbaan, uitdagende verhouding tussen lange en korte holes. Uitdagend door waterhindernissen.” Riem3: “Een verrassend leuke 9-holesbaan, verrassend qua lay-out.” “Een pittige baan”, vindt Verch82. “Geen lange baan, met één par 5, drie par 4's en vijf par3's, maar geen hole is hetzelfde,” zegt Dave73nl, “dit is gewoon een hele uitdagende en avontuurlijke baan waarbij we ons 18 holes hebben vermaakt. Op de mooiste hole van de baan, 8, kijk je wel op tegen een berg bouwafval.”

Voorzieningen 6,3

Dave73nl: “Een puttinggreen, oefenbunker en ook een drivingrange. Hier kun je voor 1 euro een emmertje ballen krijgen. De kwaliteit van de ballen is echter niet top.”

Golfbaanonderhoud 6,9

“Algehele kwaliteit van onderhoud mag iets hoger niveau hebben”, zegt Gijs Klerken. Dave73nl: “De tees zijn wat kaal, doen rommelig aan en op een aantal holes zijn er kunstgras afslagplaatsen gecreëerd. De greens zijn over het algemeen wel oké te noemen.” Verch82: “De tees mogen van mij wat vlakker worden maar het ziet er allemaal super uit.”

Clubhuis 7,6

“Drempel laag en gezelligheid optimaal!” schrijft Bjornengesaeth. Fransv: “Houden zo! Hier voel je je thuis!” Riem3: “Verbazend leuk clubhuis met erg vriendelijke medewerkers.”

Prijs-kwaliteitverhouding 7,1

“25 euro voor 18 holes is een hele goede deal!” zegt Dave73nl. Huppel zegt: “Baan is zeer de moeite waard, ook zeker met de greenfee die bij de baan past.” Daam Boers: “Prijs is zeer acceptabel (laag zelfs).”

Gastvrijheid 8,7

Marcel Onink: “Het personeel is zeer gastvrij en creëert een aangename, ontspannen atmosfeer tegen een zeer schappelijke prijs.” “Vriendelijk ontvangen”, zegt GolfShark. “Aardige mensen”, zegt Long_Hitter. 

De mening van GOLF.NL

Hidden Gem

Golfclub de Berckt in het Limburgse Baarlo was dit voorjaar de winnaar van de Hidden Gem-verkiezing onder golfers die Leadingcourses.com organiseert. Dat maakte ons nieuwsgierig. Een hidden gem is volgens Leadingcourses “een verborgen parel, een baan die wat meer aandacht verdient” en we snappen dat De Berckt heeft gewonnen. Het is een leuke 9-holesbaan, zes jaar oud, die in onze ogen een 7 als cijfer verdient. Het woord ‘parel’ is in onze ogen wel erg veel lof – daar is de baan wat kort voor met één par 5, drie par-4 holes en vijf par-3's en dan moet het onderhoud een niveautje omhoog – maar De Berckt is zeker een aanrader, vanwege de baan, het landschap, de rust en gastvrijheid. Het meest zijn twee fraaie en spannende par-3-holes op het eind van je ronde in een hoekje van de baan dat Little Augusta wordt genoemd. De twee par-3's, hole 7 en 8, kunnen wel pareltjes genoemd worden. Hole 7 is heel moeilijk, een slag over water naar een meters hoger gelegen green. Op hole 8 mag je van hoog naar laag slaan naar een green op een schiereiland.

Vraog 't Bart

Een golfer heeft De Berckt op een Facebook-pagina (De Berckt heeft nog geen eigen social media) goed samengevat, in de plaatselijke taal: “Hardstikke moeëje baan, leuke minse en prima clubhoes en as men wat wilt liere: vraog 't Bart en 't kump good!” Bart is Bart Sanders, de exploitant van de baan. Hij is en doet alles op De Berckt: hij is de architect, bouwer, professional, receptionist, barman, winkelverkoper (er is een kleine shop) en kok. Soms is hij ook nog even ballenraper op de range of helpt hij bij het onderhoud van de baan. Sanders vertelde bij ons bezoek dat hij de hotelschool heeft gedaan en dat hij daarom ook kan koken. “Je kunt hier elke dag een hapje eten maar we hebben geen kaart; we serveren een dagschotel en je moet van tevoren aangeven als je wilt eten.” In de middag kun je een broodje bestellen en natuurlijk is er koffie en bier.

Bart rolde een paar decennia geleden de golfwereld in en werd golfleraar en een selfmade architect (hij heeft ook Landgoed Eyckenduyn ontworpen). De holes op De Berckt zijn prima en soms een tikkeltje afwijkend. Hole 3 bijvoorbeeld is een moeilijke par 3 met een verhoogde green die je eerder op een Brits Open-baan verwacht. Er zijn leuke details zoals de oude stenen waarop sommige tees zijn gebouwd; het zijn steenbrokken die de stadsmuur van Venlo hebben gevormd. Op sommige holes moet je van kunstgras slaan. Natuurlijk zien we liever gras maar het mag de pret niet drukken en je kunt kiezen tussen zacht kunstgras waarin je een teetje kunt plaatsen of een harde mat. We zouden wel graag zien dat de voorgreens en aprons rondom de greens iets korte gemaaid worden zodat spelers kunnen kiezen tussen een chip of putt.

Gezelligheid

Het kleine en sobere clubhuis, drie jaar oud, is heel intiem en grenst direct aan de range. Op een kruk aan de bar zit je vijf meter van een van de drivingrangematten (een dergelijke situatie heb je bijvoorbeeld ook op Golfbaan 't Woold). “Dat heb ik bewust zo gedaan”, vertelt Sanders. “Zo kun je wat drinken en ballen slaan. En een range die tweehonderd meter verderop ligt, daar ga je minder makkelijk naartoe.” Het terras is deels overdekt en er staat een haard voor koude dagen. Wie wil spelen op Golfclub de Berckt hoeft niet in het bezit te zijn van een handicap, een baanpermissie is voldoende.

De Berckt heeft de Hidden Gem-verkiezing duidelijk gewonnen door een sterke combinatie: een leuke en afwisselende baan, gastvrijheid en laagdrempeligheid en een lage prijs (20 euro voor negen holes). “Onze missie is om een gezellige club tegen een betaalbare prijs te zijn, met daarbij een uitdagende golfbaan”, zei Sanders toen hij de prijs won. “Wat ons betreft is golfen nergens zo leuk als bij Golfclub de Berckt.” Bij ons bezoek voegt hij toe: “Een gezellige sfeer staat voorop en iedereen speelt hier met iedereen.”

Kasteel de Berckt

De golfbaan ligt op het landgoed van Kasteel de Berckt in de uiterwaarden van de Maas, dat naast de baan ligt maar niet goed zichtbaar is. De grond is eigendom van het kasteel dat al in de dertiende eeuw bestond maar in 1830 is herbouwd. In de vorige eeuw diende het als klooster en nu is het een congrescentrum met hotel met 250 slaapplaatsen. De golfbaan trekt soms kasteelgasten maar voornamelijk golfers uit Venlo; het is maar een klein kwartiertje fietsen naar de Limburgse stad. Het lidmaatschap bedraagt 495 euro per jaar. Niet-golfers worden enthousiast gemaakt met Supagolf- en voetgolf-evenementen. Supagolf is een golfspel met grotere ballen en andere clubs. De combinatie van golf en voetbal wordt gespeeld op de korte 6-holes pitch- en chipoefenbaan die naast de 9-holesbaan ligt. 

Deze baanbeoordeling is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 7 van 2017.


  • Paginadatum 28 juni 2017
  • Auteur GOLF.NL
}