Hole 18 van G&CC Lauswolt
Hotel Bilderberg Landgoed Lauswolt, pal achter de negende green
Hole 16
Het clubhuis gezien vanaf hole 1
Heide op hole 16
Het restaurant van Bilderberg Landgoed Lauswolt heeft een uitstekende naam

G&CC Lauswolt

Par 73, achttien holes, 

Greenfees: klik hier. Hcp 54 vereist. 

Van Harinxmaweg 8-A

9244 ZN Beetsterzwaag

Tel: 0512 38 35 90

golfclublauswolt.nl


Banen in de buurt: Heidemeer 17 km, Leeuwarder GC de Groene Ster 22 km, De Hildenberg 22 km, Holthuizen 26 km, Sint Nyk (BurgGolf St. Nicolaasga) 28 km, Drentsche 30 km.

Baan

G&CC Lauswolt heeft een heerlijke baan in een prachtig, rustig en bebost gebied van Friesland met ook sparren en dennen. De oorspronkelijke negen holes (architect Frank Pennink, 1966) zijn gemixt met de nieuwe holes (Donald Steel, 1996). De meeste holes liggen in het 125 jaar oude bos, vijf liggen er in een open natuurgebied. Een enkele hole is zwakker (de par vijf veertiende) maar door de mooie omgeving en de variatie van de holes is spelen op Lauswolt een feestje.

Door de mooie omgeving is spelen op Lauswolt een feestje

Kwaliteit

Het onderhoud is uitstekend. De bal houdt heel mooi zijn lijn op de greens, maar zou nu in het hoogseizoen iets sneller mogen rollen. Recht slaan en de bal goed positioneren is een must op de meeste holes, maar de harde en flink geonduleerde greens zijn de beste verdediging van de baan. Als de bal iets buiten de fairways eindigt, vind je hem makkelijk maar op het grote golfterrein (honderd hectare) is ook veel ‘pure natuur’. De heide op de bosholes is prachtig.

Service

De club is zeer gastvrij, het personeel in het clubhuis met prima restaurant is vriendelijk. Gastspelers zijn van harte welkom. Lauswolt werkt niet met starttijden maar gasten die reserveren krijgen wel een richttijd voor het begin van de ronde. De drivingrange is breed en lang, de ballen zijn gratis. Vlakbij de eerste tee is een oefengreen, ideaal. Een leuke service zijn de mooie animaties van de holes die je op de website golfclublauswolt.nl kan bekijken.

De heide op de bosholes is prachtig

Opvallend

Meteen achter de achttiende green ligt Bilderberg Landgoed Lauswolt. Het bekende herenhuishotel is een prachtige uitvalsbasis voor golfers die een paar dagen in Friesland willen verblijven en spelen. De kamers en suites (ook in het voormalige koetshuis) zijn ruim en er is ook een luxe wellnesscentrum en goede vergaderruimte, maar het hotel wordt vooral geroemd om restaurant De Heeren Van Harinxma. Op bilderberg.nl is een aantrekkelijk golf- en hotelarrangement te vinden.

Oordeel: 8

Het enige minpunt van Lauswolt is de routing: een ronde is heel gevarieerd maar je moet af en toe een stukje lopen tussen greens en tees. De negende green ligt niet ver van het clubhuis, maar de achttiende green bij het hotel is er wel ver vandaan. Daar heeft de club zo haar redenen voor en het is helemaal geen ramp – het zijn maar kleine stukjes lopen – maar een minpunt is een minpunt. Hierdoor stokt het cijfer voor deze mooie en fijne baan in Beetsterzwaag op een 8.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 22 van 2015.

  • Paginadatum 18 augustus 2015
  • Auteur GOLF.NL
}