Topgolf

Luiten +2 met ongelukkige triple

Joost Luiten kwam in de eerste ronde van het 148ste Brits Open door een late en heel ongelukkige triple bogey tot 73 slagen. Aan kop op Royal Portrush gaat J.B. Holmes.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten leek op weg naar een score onder par in de eerste ronde van het 148ste Open Championship. De 33-jarige golfer begon matig met bogeys op hole 3 en 4 van Royal Portrush. De eerste birdie maakte Luiten op hole 8 en ook op hole 12 en 15 wist hij een slag te winnen om naar -1 te gaan. Op hole 17, een par-4 van 373 meter, leverde Luiten die drie gewonnen slagen in één klap weer in met een heel dure triple bogey. Na een par op de slothole tekende hij voor een ronde 73 (+2) in de vierde en laatste major van het jaar. 

'Mentale tik'

Luiten kon in een telefonische reactie na de ronde zijn teleurstelling niet verbergen. ‘Ik begon niet goed, maar na die twee bogeys ging ik heel goed spelen. Ik vecht me fantastisch terug naar -1 en dan gaat alles heel ongelukkig toch weer mis op hole 17.’ 

Luiten sloeg zijn bal met een ijzer-7 rechts van de green in de bunker. ‘Mijn bal lag kansloos geplugd in het zand en ik had drie slagen nodig om er uit te komen. Eén mindere slag wordt keihard afgestraft en verpest mijn hele ronde, sowieso viel er niets mijn kant op en dat is eigenlijk al een paar weken zo. Ik raak vandaag twaalf fairways en veertien greens en maak toch +2. Dit is zo enorm frustrerend, steeds krijg je een nieuwe mentale tik. Als ik slecht speel kan ik er mee leven, maar vandaag had ik nooit boven par moeten eindigen.’

Met +2 staat Luiten op de gedeelde 72ste plaats. Na de tweede ronde morgen gaat de top-70 door naar het weekend.

Holmes aan kop

Aan kop na de eerste ronde gaat J.B. Holmes. De Amerikaan begon met een bogey op hole 1 maar liet daarna zes birdies noteren voor een ronde 66. Met -5 heeft Holmes een slag voorsprong op de Ier Shane Lowry die alleen tweede is met -4. Brooks Koepka meldde zich uiteraard ook weer voorin. De Amerikaan, winnaar van vier van de laatste tien majors, deelt met -3 de derde plaats met een grote groep spelers, onder wie Sergio Garcia, Lee Westwood, Tommy Fleetwood en Jon Rahm.

Niet fitte Woods worstelt

Tiger Woods had het heel zwaar in de eerste ronde. Hij maakte een dubbel-bogey, zes bogeys en een enkele birdie in een ronde in 78 (+7) slagen. Woods gaf vooraf al aan dat zijn lange spel niet top voelde. De winnaar van de Masters in april oogde stijf en na de ronde gaf hij aan inderdaad last te hebben van zijn rug. 

Leaderboard 

McIlroy +8

Tiger viel tegen, maar het dieptepunt van de dag was toch wel Rory McIlroy die vooraf werd gezien als een van de grote favorieten, zeker door de Ierse golffans. Het gejuich voor 'Rors' toen hij vanochtend op de eerste tee werd aangekondigd was oorverdovend, maar het publiek viel van schok stil na zijn compleet mislukte eerste afslag: out-of-bounds! De tweede bal ging links in de rough en uiteindelijk moest McIlroy tekenen voor een 8 op de par-4 openingshole. Het einde van de ronde was nauwelijks beter: een 7 op de par-4 18de. De Noord-Ier tekende voor een pijnlijke 79 (+8) en de kans dat hij in eigen land het weekend haalt is heel klein.

Hole-in-one

Voor een hoogtepunt zorgde Emiliano Grillo. De Argentijn maakte de eerste - en hopelijk niet laatste - hole-in-one in het 148ste Open Championship. Grillo sloeg zijn bal op de 13de in een keer in de hole. Het was de eerste ace in The Open sinds Louis Oosthuizen in 2016 op Royal Troon.