Kiradech Aphibarnrat
Kiradech Aphibarnrat
Beeld: Golfsupport.nl

De swing van kleurrijke ‘Appie’

13 september 2018 Redactie GOLF.NL
Kiradech Aphibarnrat is een van de smaakmakers in het KLM Open. De Thai, die ook wel de Aziatische John Daly wordt genoemd, is een kleurrijke golfer met een bijzondere swing.
Kiradech Aphibarnrat is een opvallende verschijning op de golfbaan. De 29-jarige Thai draagt vaak shirts met bonte kleurpatronen. Appie, zoals hij door zijn collega’s op de Tour wordt genoemd, is 1,72 m lang en weegt 106 kilo. Aphibarnrat probeert dat gewicht wel wat naar beneden te krijgen, zo vertelde hij onlangs in een interview. “Ik zit tegenwoordig meer in de gym en ik let beter op wat ik eet, minder koolhydraten en ook geen suikerrijke toetjes meer, al vind ik dat laatste wel heel moeilijk.” De Thaise golfer won dit jaar in Perth zijn vierde toernooi op de European Tour en met zijn 36ste plaats is hij de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst in het KLM Open. Aphibarnrat heeft een bijzondere golfswing. In de top van de backswing gaat de shaft ver voorbij parallel, net als in de swing van John Daly. Omdat de twee ook qua postuur overeenkomsten hebben wordt de Thai ook wel de Aziatische John Daly genoemd. Opvallend in de swing van Aphibarnrat: in de downswing raakt de shaft soms de rechterschouder. Volgens de Thai een gevolg van de eerste lessen die hij kreeg als kind. “Mijn golfleraar vertelde me dat ik mijn rechterhand in de downswing heel dicht bij mijn lichaam moest houden en dat ik de achterkant van de grip naar beneden richting de bal moest trekken. Dat werkte heel goed en ik doe het tot op de dag van vandaag.”

Sterk en lenig

Volgens Ralph Miller, headpro op Golfsociëteit de Lage Vuursche, is Aphibarnrat fysiek heel sterk. “Je zou het misschien niet zeggen als je naar zijn lichaam kijkt, maar Aphibarnrat is een sterke jongen en onwijs lenig. Hij is een geweldige ballstriker die zijn lichaam heel goed gebruikt in de swing. Er zijn zeker elementen in Aphibarnrats swing waar je ook als amateur van kunt leren.” Hieronder analyseert Miller de verschillende fases in de swing van Aphibarnrat.

Swing Aphibarnrat
Beeld: Getty Images


1.
Een mooie beginstand, neutraal en atletisch. 
2. De club brengt hij mooi in positie door armen en schouders samen te laten werken in een vloeiende draai, weg van de bal met weinig polsknik. 
3. Hier komt de hefboom van de polsknik terwijl de armen naar de top van de backswing gaan. 

Swing Aphibarnrat
Beeld: Getty Images4. Schouderdraai voorbij negentig graden, onderlijf draait relatief weinig. Dit laat zien dat hij ondanks zijn postuur heel lenig is. Linkerarm buigt iets waardoor de club flink voorbij parallel gaat. Dat is geen probleem zolang je controle houdt over de club. 
5. De downswing begint vanuit het onderlichaam, hij duwt zich als het ware omhoog vanaf de grond. De shaft raakt zijn rechterschouder, mede het gevolg van die lange backswing. Veel amateurs gooien in deze fase van de swing de club van zich af, Aphibarnrat niet. 
6. Onderlichaam draait open, bovenlichaam blijft achter. Met deze hoek tussen linkerarm en shaft, creëer je een optimale lag, perfect voor het behalen van maximale snelheid. 

Swing Aphibarnrat
Beeld: Getty Images7. Lichaam is opengedraaid, het gewicht iets achter de bal voor het mooi opwaarts raken. Aphibarnrat zet duidelijk omhoog af vanuit zijn voeten voor maximale snelheid.
8. Het lichaam blijft mooi door roteren, hij houdt de hoeken in het lichaam vast, de ruggenwervel is nog steeds gebogen. Veel amateurs komen omhoog met hun lichaam en hebben de heupen te weinig opengedraaid in deze fase van de swing.
9. Gewicht op linkerbeen, schouders zijn doorgedraaid. Een prachtige swing die mooi in balans eindigt.

Liveblog KLM OpenLiveblog donderdag.

Lees meer over

Instructie