Royal County Down
Royal County Down
Beeld: Getty Images

County Down eerste in top 100 van de wereld

6 januari 2016 Redactie GOLF.NL
De nieuwe Golf Digest top 100 van de wereld is uit en in deze nieuwe banenranglijst staat niet langer een Amerikaanse baan op de eerste plaats.

Royal County Down in Noord-Ierland was vierde in de laatste editie van de ranglijst, maar heeft de eerste plaats overgenomen van Pine Valley. Augusta National, jaarlijks gastheer van de Masters, steeg naar de tweede plaats.

De jury die bestaat uit 200 deskundigen zegt dit over County Down, waar in 1015 het Iers Open werd gespeeld:

‘On a clear spring day, with Dundrum Bay to the east, the Mountains of Mourne to the south and gorse-covered dunes in golden bloom, there is no lovelier place in golf than our new No. 1. Its design is attributed to Old Tom Morris but was refined by half a dozen architects in the past 120 years, most recently by Donald Steel. Though the greens are surprisingly flat, as if to compensate for the rugged terrain and numerous blind shots, bunkers are a definite highlight, most with arched eyebrows of dense marram grasses and impenetrable clumps of heather.’

Hier volgt de top 10.

1 (4) Royal County Down G.C. (Noord-Ierland)

2 (3) Augusta National (Ga.) G.C. (VS)

3 (1) Pine Valley (N.J.) G.C. (VS)

4 (2) Cypress Point Club (VS)

5 (6) Royal Dornoch G.C. (Championship) (Schotland)

6 (9) Royal Melbourne G.C. (West) (Australië)

7 (5) Shinnecock Hills G.C. (VS)

8 (7) The Old Course at St. Andrews Links (Schotland)

9 (8) Muirfield (Schotland)

10 (14) Merion G.C. (East) (VS)

De beste nieuwe banen in de top 100 zijn (nr 19) Cabot Cliffs in Nova Scotia, Canada, en (nr 24) Cape Wickham in Australië. 

De beste baan in de ranglijst die zich op het Europese vasteland bevindt is Golf de Morfontaine, een ontwerp van Tom Simpson bij Parijs (20ste).

Nederlandse banen staan niet in de World 100 Greatest Golf Courses 100 van Golf Digest. Maar in de nieuwste GOLF Magazine Top 100 Courses in the World Rankings (2015) staat de Koninklijke Haagsche op de 92ste plaats. Het is voor eerst dat een Nederlandse baan in de top 100 van de wereld staat van een van de twee grote Amerikaanse golfbladen (GOLF Magazine en Golf Digest, lees hier meer).

Kijk op golfdigest.com voor de top 100 van Golf Digest.

}