Topfavoriet Lydia Ko in Olympishce sferen.
Beeld: Getty Images

Dames van start in Rio, Jutanugarn leidt

17 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
Na het klinkende olympische debuut van golf met het mannentoernooi staan vanaf woensdag de dames vier dagen lang in de schijnwerpers. Om 12:30 Nederlandse tijd sloeg de Braziliaanse Miriam Nagl - onder luid gejuich van het publiek - de eerste bal in het olympisch golftoernooi voor vrouwen in Rio de Janeiro.

Ariya Jutanagarn gaat na de eerste dag aan de leiding met 65 slagen (-6). De Thaise heeft een voorsprong van een slag op Inbee Park en Sei Young Kim. Jutanugarn won kort geleden nog het Brits Open op Woburn en staat inmiddels tweede op de wereldranglijst.
Inbee Park, die al zeven majors won, worstelt al lang met een duimblessure. Ze wijst suggesties dat ze misschien vervroegd haar carrière moet beëindigen niet direct van de hand. Maar de voormalige nummer 1 van de wereld leek woensdag niet te lijden onder haar blessure want ze staat gedeeld tweede. 

De Deense Nicole Broch Larsen was met -4 vroeg op de dag de beste Europese speelster, maar Carlota Ciganda uit Spanje voegde zich daar later op de dag bij.

De Amerikaanse Lexi Thompson - een van de favorieten - staat samen met de Engelse Charley Hull op -3. Brooke Henderson uit Canada, de nummer 3 van de wereld, staat met -1 gedeeld 19de.

Tien van de elf beste speelsters op de wereldranglijst doen mee. De nummer 1 en topfavoriet Lydia Ko ging als laatste de baan in om 16:09 en begon moeizaam met 36 slagen (+1) over de eerste negen holes, maar stelde orde op zaken met een eagle-2 op de par-4 15de. Met een 69 (-2) staat de Nieuw-Zeelandse net buiten de top-10.

Leaderboard.

Er doen geen Nederlandse dames mee in Rio. Lees 'Het ongelijk van NOC*NSF'.
België is wel vertegenwoordigd in Rio de Janeiro. Lees 'En nu de vrouwen! Onder wie één Belgische'.

Tv

De wedstrijd is live te volgen op nos.nl, elke dag van 12.20 tot 21 uur. Live streams NOS.nl/uitzendschema.

Meer olympisch nieuws.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}