Bron: GOLF.NL

Haarman en Van Deutekom winnen NK Matchplay

2 augustus 2015 Redactie GOLF.NL NK Matchplay 2015
Op het NK Matchplay ging de zege bij de mannen verrassend naar Robin van Deutekom. Bij de Dames versloeg Roos Haarman Myrte Eikenaar in de finale.

Op Het Rijk van Nunspeet werd drie dagen lang het NK Matchplay gespeeld. 41 heren en 12 dames streden om de Nederlandse titel in het man-tegen-man en vrouw-tegen-vrouw gevecht.

Bij de heren was er al in de eerste ronde een grote verrassing toen titelverdediger Sven Korver in zijn eerste partij verloor. Ook de halve finalisten Patrick Groen, Robin van Deutekom, Ruben van Uden en Jordy Kuijsters waren verrassend te noemen. Van Deutekom rekende in de halve finale met 4&2 af met Groen en Kuijsters was met 1 up te sterk voor Van Uden.

In de finale werd direct goed gespeeld. Kuijsters nam na een birdie vanuit het bos de leiding na twee holes, maar Van Deutekom trok de stand met een birdie op de derde hole weer gelijk. Na wederom een birdie op de vijfde hole kwam Van Deutekom op 1 up en ook na negen holes stond die score nog op het bord.

Dankzij een verloren bal van Kuijsters liep zijn achterstand op tot 2 down, maar met een birdie op elf won hij weer een hole terug. Van Deutekom deelde de genadeklap uit op de veertiende hole, waar hij zijn approach tot twee meter sloeg om de hole te winnen en 2 up te komen. Kuijsters stribbelde nog tegen met een birdie op vijftien, maar nadat Van Deutekom zijn afslag op de par-3 zeventiende op 4 meter had geslagen en Kuijsters zijn afslag niet goed sloeg gaf hij de hole en dus de partij en het kampioenschap aan Van Deutekom.

'Ik ben ontzettend blij met mijn overwinning', was Van Deutekom na afloop in extase. 'Het is een hele ontlading want ik heb er al vaak dichtbij gezeten, maar dit is mijn eerste echte grote titel. Ik ben nu een jaar aan het werk met mijn coach Ralph Miller en dit voelt echt als loon naar werken. Het was een spannende finale waarin we beiden drie birdies maken, alleen maak ik iets minder fouten dan Jordy. Het grote doel voor de rest van het jaar is proberen een ticket voor het KLM Open te bemachtigen. Dat is het ultieme doel als amateur! Ik heb twee kansen om te te kwalificeren: het Brabants Open of het Nationaal Open winnen.'

Bij de dames was het veld niet groter dan twaalf speelsters. Vier van hen hadden een bye in de eerste ronde en op Jennifer Sepers - de finaliste van vorig jaar - na waren dat ook precies de speelsters die doordrongen tot de halve finale. Zhen Bontan (die Sepers uitschakelde) nam het op tegen Roos Haarman en Marit Harryvan kwam in actie tegen Myrte Eikenaar.

Haarman en Eikenaar hadden in de halve finale weinig moeite met hun tegenstanders. De eerstgenoemde was met 4&3 te sterk voor Zhen Bontan en Eikenaar versloeg met 6&5 Marit Harryvan. In de finale was Haarman met 3&2 te sterk voor Eikenaar.

'Heel gaaf om deze te winnen, dit was er eentje die ik nog niet had', aldus een blije Roos Haarman na afloop. 'Het was heel spannend tegen Myrte in de finale, de eerste negen was het steeds stuivertje wisselen en bleef het spannend. De tweede negen viel het gelukkig mijn kant op en kon ik mijn voorsprong behouden tot aan hole 16. Het was een beetje gek om zonder te spelen al in de kwartfinale te staan omdat er zo weinig speelsters meededen, maar ik ben heel blij met mijn spel van de afgelopen dagen.'

Uitslag heren

Uitslag dames

Lees meer over

Amateurs Topgolf