Nieuws

DeChambeau baart opzien met 3D-geprinte ijzers: zet hij hiermee een nieuwe trend?

De scores van Bryson DeChambeau tijdens de Masters waren net zo spraakmakend als de bijzondere clubs waarmee hij speelde. Alles over de 3D-geprinte ijzers van de 30-jarige golfer.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het is niet de eerste keer dat Bryson DeChambeau de grenzen opzoekt van wat is toegestaan en wat zijn lichaam aankan. Zo ging de Amerikaan een paar jaar geleden in een zoektocht naar meer afstand als een bezetene aan de slag in het krachthonk. Hij dronk daarbij dagelijks enorme hoeveelheden proteïneshakes om massa te kweken. Later kwam hij daar op terug omdat "het toch niet heel gezond was". Hij is ook de golfer die zijn ballen voor het spelen nog steeds in een bakje met zout water doet om te testen of de kern en de lagen wel volledig rond en goed gecentreerd zijn.

Het vernieuwende aan zijn ijzers is de 'bulge', die je normaal alleen in drivers, fairwaywoods en hybrides ziet

Deze keer haalde hij tijdens de Masters het nieuws met zijn ijzers, want de longhitter heeft sinds kort 3D-geprinte clubs in de tas die volgens hem door een bolling in het clubblad vergevingsgezinder zijn. De clubs, die pas op de maandag voor de Masters werden goedgekeurd, zijn in meerdere opzichten opvallend. Ze werkten, want de US Open-winnaar ging na de eerste dag aan de leiding dankzij een 65 (-7). DeChambeau eindigde met -1 na 72 holes op een heel mooie gedeeld 9de plaats, negen slagen achter winnaar Scottie Scheffler. 

Avoda

De ijzers, natuurlijk met shafts van dezelfde lengte, zijn gemaakt door het merk Avoda. Het woord Avoda komt uit het Hebreeuws en heeft meerdere betekenissen, waaronder precisie. Mike Schy, de coach van DeChambeau, kwam in november met het idee om bouten via de teen het gesmede clubhoofd in te schroeven (zie foto onder) voor een bolling en ze zo vergevingsgezinder te maken. De nummer-110 van de wereld was direct enthousiast.

avoda ijzers van bryson dechambeau

Bron: GolfWRX

Een van de andere pupillen van Schy, Tom Bailey, is eigenaar van Avoda. Bailey verkoopt slechts een paar honderd golfsets per jaar, maar wilde DeChambeau, die voorheen bij Cobra Puma Golf zat maar daar toch nog enigszins beperkt was in zijn wensen en eisen, wel helpen. DeChambeau gaf nauwkeurig aan wat hij wilde en de broer van Bailey creëerde een CAD-bestand (een digitaal 3D-model) waarmee een Chinese fabrikant aan de slag kon.

Afgekeurd door te scherpe groeven

In eerste instantie werd geprobeerd de clubhoofden uit één stuk staal machinaal te frezen, ook wel CNC milling genoemd, maar omdat de clubs volgens DeChambeau uit twee onderdelen moesten bestaan, konden ze alleen 3D-geprint worden. De clubs werden na het printen in eerste instantie afgekeurd door de USGA omdat de groeven te smal en de randen te scherp waren. Een gevolg van het feit dat een 3D-printer in laagjes print. 

Hij wilde er de week voor de Masters al mee spelen tijdens het LIV op Doral, maar dat kon niet met de afgekeurde ijzers. DeChambeau's manager bewerkte de groeven zodat ze wel 'conforming' werden. De USGA gebruikte de GrooveScan testmethode om maandag op Augusta National de ijzers alsnog goed te keuren. "Ik had er gelukkig hiervoor al veel mee geoefend", zei DeChambeau over de paar dagen die hij had om aan de clubs te wennen.

Bolling in clubblad voor (meer) rechte ballen

DeChambeau, die sinds zijn breuk met Cobra met PING i230 ijzers speelde, werkte sinds de herfst al aan dit concept met Avoda. Het vernieuwende aan de ijzers van de speler van de 'Crushers' is de 'bulge' en 'roll'. Dit is de bolling van het clubblad van een driver, fairwaywood of hybride (zie kader onder voor uitleg). 

"Het meeste materiaal is plat, maar deze ijzers hebben een andere bolling op het clubblad waarmee mijn mishits soms iets rechter gaan", zegt DeChambeau, die al langer riep dat hij ijzers zocht met 'bulge and roll' en nu het heft in eigen handen heeft genomen. Lang verhaal kort: de nieuwe ijzers van de Amerikaan hebben een lichte 'bulge' in het clubblad om het negatieve effect van bal op de teen of hiel te beperken. 

Mijn ijzerslagen zijn een stuk rechter en ik sta comfortabeler achter de bal

"Het is een snelheidsding, als ik de bal een beetje met de teen of de hiel van het blad raak lijkt het alsof de bal veel rechter vliegt. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn ijzerslagen een stuk rechter zijn en ik comfortabeler achter de bal sta", aldus DeChambeau, die de ijzers goed zal verzorgen aangezien dit de enige set is die er is gemaakt. Het is afwachten of deze ijzers een nieuwe trend teweeg gaan brengen in ijzerland - ook omdat we nog niet weten hoe groot het voordeel is - maar duidelijk is wel dat DeChambeau met de 'bulge' in zijn ijzers weer iets op het spoor heeft om meer uit zijn eigen golfspel te halen. 

Driver uit long drive circuit

Avoda, een direct-to-consumer-merk waar je alleen online kan bestellen, verkoopt ijzers in 'Same' en 'Combo' length opties. De 'Same' length ijzers hebben dezelfde lengte terwijl in de 'Combo' de lob wedge tot en met de ijzer-8 de lengte hebben van een ijzer-9 (36 inch) en de lange ijzers een gevarieerde lengte hebben.

Niet alleen de ijzers van DeChambeau zijn ongebruikelijk op de tour. Als driver gebruikt hij een 'Krank Golf', een merk dat is gestart door long driver Lance Reader en ook vooral bekend is in het long drive circuit. Deze drivers zijn speciaal gemaakt om heel vaak heel harde klappen te weerstaan. 

Gear effect: bulge en roll

Het clubblad van een driver, fairwaywood of hybride is niet helemaal recht en heeft een lichte bolling. Dit principe heet 'bulge and roll'. De 'bulge' is de bolling van het blad in de breedte, van teen tot hiel. De 'roll' is de bolling van kroon tot zool, dus van boven naar beneden. De 'bulge' zorgt ervoor dat als je de bal op de teen raakt, deze door de bolling meer op rechts vertrekt en door het zogenaamde gear effect terug naar het doel komt.

bulge van een clubhoofd

Wat is gear effect? Als je de bal niet zuiver raakt wil de bal bij het raakmoment (dit duurt niet langer dan 400 microseconde = 400 miljoenste van een seconde) naar het zwaartepunt - de sweetspot in het midden van het clubblad (zie afbeelding boven). Deze rol en frictie met het clubblad veroorzaakt een draw spin (van rechts naar links) op de bal. De bolling van het clubblad (waardoor de bal meer op rechts vertrekt) compenseert deze afwijking, waardoor de bal toch dichter bij de beoogde doellijn eindigt. Het werkt ook andersom. Zo zal een bal die je op de hiel raakt met een gesloten clubblad naar links vertrekken en dankzij het gear effect met een slice terugkomen naar rechts. In onderstaande afbeelding (Bron: GolfTec) kan je zien hoe dat werkt:

bulge golfclub

Bij 'roll' zorgt de bolling ervoor dat laag op het clubblad geraakte ballen meer spin krijgen en lager lanceren en hoog geraakte ballen juist minder spin krijgen en hoog lanceren:

roll golfclub
Lees meer over
Equipment