Beter golfen

'Volkorenbroodje met biologische pindakaas is ideaal tijdens het golfen'

Een of twee dagen na een golfronde last hebben van spierpijn, daar zit niemand op te wachten. Hoe kun je dat tegenaan of verminderen? Fysieke trainer en fysiotherapeut van de NGF Emiel van Zeventer weet wat belangrijk is om geen of minder last van spierpijn te hebben. “Eet een broodje biologische pindakaas.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De fysieke staat van ieder individu is doorslaggevend voor de mate van spierpijn. Hoe dan ook zullen de volgende factoren helpen om de volgende dag fris weer voor de dag te komen:

• Doe een goede warming-up op de drivingrange om de spieren op te warmen
• Drink genoeg door de dag heen
• Neem de juiste voedingsstoffen in
• Doe een cooling down na het golfen

Van Zeventer geeft aan dat goed voor je lichaam zorgen al uren voor de golfronde begint. “Als je een lange dag op de golfbaan krijgt, is het belangrijk om een dag van tevoren goed te eten. Zodat je eigenlijk al een beetje een buffer opbouwt. Op de dag zelf moet je zorgen dat je aan voldoende calorie-inname komt met goede voedingsstoffen.”

Je krijgt er een enorme piek van en daarna komt er een terugval. Dat helpt niet

Als golfer wil je graag een stabiel energielevel hebben tijdens het spelen. Dan is het niet slim om een snoepreep met veel suikers of een broodje kroket, zoals vaak gebeurt tijdens de NGF Competitie, te eten. “Ik neem een Snickers als voorbeeld. Zo’n reep wordt heel snel opgenomen in je bloed. Je krijgt er een enorme piek van en daarna komt er een terugval. Dat helpt niet, want je wil als golfer graag de focus behouden.”

Eten en drinken

De oplossing is simpel, legt de fysieke trainer uit. “Een volkorenbroodje met biologische pindakaas is ideaal voor golfers. Daar zitten geen extra suikers in, maar wel veel eiwitten, vetten en koolhydraten met een trage verbranding. Dat zijn de macronutriënten. Bananen kun je ook prima nemen, net zoals ongezouten noten of een avocado. En veel drinken is natuurlijk belangrijk. Zelf ben ik fan om elektrolyten toe voegen aan het water om je vochthuishouding op peil te houden. Elektrolyten zijn essentiële mineralen, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium. Dat zijn micronutriënten”, aldus Van Zeventer.

Ik zie vaak dat mensen last krijgen als ze verkeerde patronen toepassen

Ook als je voeding- en vochtinname goed is, kun je last krijgen van spierpijn. Overbelasting en een verkeerde houding zijn namelijk de meest voorkomende redenen. Als golfer is het daarom belangrijk dat je niet de verkeerde techniek aanleert. “Dan is de belasting op het lichaam veel groter”, vertelt Van Zeventer. “Ik zie vaak dat mensen last krijgen als ze verkeerde patronen toepassen. Als de transitie van backswing naar downswing niet klopt, komt er bijvoorbeeld onnodige druk op je ruggengraat te staan en dat kost simpelweg meer energie.”

Stress

Tot slot kan stress ook zorgen voor spierpijn. “Dat zorgt voor meer spierspanning op het lichaam. Als je dat combineert met actief zijn, is de kans groter dat je last krijgt van je spieren. Wedstrijden kunnen ook bijdragen aan spanning en dus onbewust leiden tot spierpijn.” Als je stress ervaart, is het dus extra belangrijk om goed op te letten wat je allemaal binnenkrijgt voor, tijdens en na het golfen.

Lees meer over
Fit en Gezond Golftips