Beelden van dag 4 van het Abu Dhabi Championship
Bron: Ziggo Golf

Luiten naar 75e plaats op wereldranglijst

21 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten heeft op de wereldranglijst een reuzensprong gemaakt dankzij zijn derde plaats in het Abu Dhabi Championship.

European Tour

Joost Luiten is het jaar 2019 afgelopen week begonnen met een knappe derde plaats in het Abu Dhabi Championship (lees hier meer). In het Rolex Series-toernooi (prijzengeld 7 miljoen dollar) leverde dit een cheque op van 384.690 euro (de grootste in zijn loopbaan) en veel punten voor de wereldranglijst.

De 33-jarige Luiten is gestegen van de 118de plaats naar de 75ste plaats en dat betekent dat hij makkelijker deelname aan grote toernooien en majors afdwingt. Hij viel in september 2018 uit de top 100 en dat had te maken met zijn polsblessure en operatie die hem vorig jaar vijf maanden aan de kan hielden.

In de Race to Dubai, de jaarranglijst van de European Tour, staat Luiten op de zesde plaats, terwijl hij in het seizoen 2018-2019 nog maar één wedstrijd heeft gespeeld. De winnaar van het toernooi, Shane Lowry, is op de wereldranglijst gestegen van plaats 75 naar 41. De Ier bezet in de Race to Dubai de eerste plaats.

Eindstand Abu Dhabi HSBC ChampionshipNa 6 minuten komt de eagle van Luiten op de slothole in beeld:

PGA Tour

De Amerikaan Adam Long won afgelopen zondag de Desert Classic met een totaal van 26 onder par. Phil Mickelson, die de wedstrijd begon met een ronde 60 (-12), werd gedeeld tweede. Het toernooi werd gespeeld op PGA West (Stadium en Nicklaus Tournament Courses) en La Quinta Country Club in Californië.

Long is op de wereldranglijst gestegen van de 417de naar de 133ste plaats. Mickelson stond op de 34ste plaats en is nu nummer 26 in de world ranking.

Eindstand Desert Classic.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

Robbie van West is terug in de top 1000 van de wereldranglijst en dat is te danken aan een tweede plaats in de Red Sea Egyptian Classic, de eerste wedstrijd van de ProGolf Tour in 2019. Van West verloor een play-off om de titel. Max Albertus eindigde ook in de top 10, hij werd gedeeld zevende. Op maandag is het volgende toernooi begonnen, de Red Sea Ain Sokhna Classic.

Vrouwen

Anne van Dam werd ruim een week geleden gedeeld derde in het Fatima Bint Mubarak Ladies Open (lees hier meer) en ze is sinds dat toernooi in Abu Dhabi nummer 74 in de world rankings. Dat is haar beste positie ooit. De Nederlandse speelsters in de top 1500 van 21 januari: