Nieuws

‘Jon Rahm lokt Tyrrell Hatton naar LIV; ook Adrian Meronk zwicht voor oliedollars’

Tyrrell Hatton is de volgende wereldtopper die overstapt naar LIV Golf. Een belletje van goede vriend Jon Rahm en een cheque van bijna 60 miljoen euro hebben de temperamentvolle nummer 16 van de wereld over de streep getrokken. Dat melden meerdere Britse media.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met nog een paar dagen te gaan tot de start van het derde seizoen in Mexico, vult LIV Golf de gaten die er in sommige teams nog waren overgebleven. De nieuwste ‘rebel’ is geen kleine jongen, namelijk nummer 16 van de wereld Tyrrell Hatton. Na zes overwinningen op de DP World Tour, eentje op de PGA Tour en dik 20 miljoen euro bij elkaar te hebben gegolft, heeft hij volgens een bericht van de reputabele journalist James Corrigan (The Telegraph) besloten om in zee te gaan met de Saoedi’s. 

De deal is naar verluidt 50 miljoen Britse ponden waard, omgerekend 58,7 miljoen euro. Waarschijnlijk krijgt hij de oliedollars overigens niet in één keer gestort. Hatton zou deze week eigenlijk het toernooi op Pebble Beach spelen, maar zijn vliegtuig neemt dus een andere afslag. In Mexico volgt vermoedelijk woensdag een feestelijke aankondiging door Greg Norman en co. Zou Hatton ook in zo’n kek zwart jasje verschijnen op El Camaleón Golf Club?

Telefoontje van Rahm

Hatton wordt al maanden in verband gebracht met een ‘move’ naar LIV. Aanvankelijk zou hij volgens de berichtgeving een aanbieding hebben afgeslagen, maar na een belletje van goede vriend Rahm gevolgd door een verbeterd bod, is hij toch overstag gegaan. De Engelsman wordt naar alle waarschijnlijkheid het tweede lid van ‘Legion XIII’, zoals de 'armada' van Rahm schijnt te gaan heten. De Spaanse kapitein heeft voor vrijdag nog één plekje om te vullen, met ook Kieran Vincent uit Zimbabwe al aan boord. Mogelijk wordt topamateur Caleb Surratt de laatste.

Meronk

In het kielzog van Hatton lijkt ook een andere Europeaan te zijn gezwicht voor het Saoedische geld. Nummer 39 van de wereld Adrian Meronk moet het tot dusver onsuccesvolle Cleeks GC met een kwaliteitsimpuls uit het slop gaan trekken. De Pool wordt teamgenoot van Martin Kaymer, Richard Bland en Kalle Samooja. Meronk, een (letterlijk) grote naam en in de laatste twee jaar vier keer winnaar op de DP World Tour, geeft zijn kaart voor de PGA Tour in 2024 daarmee automatisch op. 

Meronk werd door captain Luke Donald vorig jaar enigszins verrassend gepasseerd voor de Ryder Cup. Dit deed pijn bij de Pool, die zei emotioneel “van shock, naar verdriet, naar woede” te zijn gegaan, al is het natuurlijk niet bekend of dit daadwerkelijk een rol speelde in zijn beslissing om over te springen naar LIV. 

Gevolgen voor Ryder Cup?

Over de Ryder Cup gesproken; dat proces zal na het vertrek van Rahm, Hatton en ook Meronk misschien weer herzien moeten worden in aanloop naar Bethpage Black (New York) in 2025. Waarschijnlijk geven de spelers hun kaart voor de DP World Tour niet op, iets wat we van Rahm al zeker weten.

Ze kunnen dus spelen, maar worden wel elke keer beboet voor het spelen van LIV-toernooien. Rahm en Hatton vormden in Rome nog een sterk duo, met twee overwinningen in evenveel optredens samen. Samen droegen ze 6,5 punten bij aan het winnende Europese totaal van 16,5 (tegen 11,5).

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Volgens het bericht zouden de Ryder Cup en deelname aan de majors de grootste hordes zijn geweest voor Hatton. De LIV Golf League voldoet nog altijd niet aan de criteria voor het ontvangen van wereldranglijstpunten, waardoor de Engelsman van plek 16 na dit jaar zomaar buiten de top 50 kan vallen. Dat zou deelname aan The Masters bijvoorbeeld al onmogelijk maken.

Pad terug

De nieuwste deflecties moeten ook in het grotere geheel worden gezien. Er wordt achter de schermen namelijk nog altijd onderhandeld door de PGA Tour, DP World Tour en het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië. Als de partijen relatief snel (ze zijn ‘pas’ sinds juni bezig) tot een deal komen, zou er binnen niet al te lange tijd een pad aangelegd kunnen worden om weer tegen de rest van de wereldtop (op de PGA Tour) te kunnen spelen. In dat geval brengen Hatton en co een relatief klein offer voor een grote financiële beloning.

Lees meer over
Topgolf PGA Tour