Topgolf

Daan Huizing zakt weg na sterke start; eerste Franse winnaar op PGA Tour in ruim 100 jaar

De enige Nederlander op de DP World Tour was deze week Daan Huizing. Hij begon uitstekend in het Ras Al Khaimah Championship, maar kon de 66 (-6) van de eerste dag geen goed vervolg geven. Met een totaal van level par eindigde hij op 27 slagen van winnaar Thorbjørn Olesen. In San Diego boekte Mathieu Pavon als eerste Fransman in meer dan honderd jaar een overwinning op de PGA Tour.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Met zes birdies en zonder bogeys begon Huizing sterk op de Al Hamra GC in het emiraat Ras Al Khaimah. Daarmee stond de TeamNL'er op de zevende plaats. Het werd echter niet zijn week, want in de drie rondes die volgden kon hij geen vuist maken. Met rondes van 72, 75 en zondag nogmaals 75 kwam Huizing niet verder dan een 76ste plaats.

Deens duel

Bovenaan het leaderboard werd het tijdens de laatste ronde even spannend. Olesen begon als leider aan de slotronde met een voorsprong van vier slagen op landgenoot Rasmus Højgaard. Daar was na zeven holes niets meer van over dankzij vier birdies van Højgaard. Op hole 8 nam Olesen opnieuw het heft handen door zijn bal op de par 5 vanaf 235 meter vlak bij de pin te slaan. Hij maakte eagle, terwijl zijn naaste belager een bogey liet noteren.

Na de turn wist Olesen drie birdies te maken. Daar stonden geen bogeys tegenover en dat resulteerde uiteindelijk in een comfortabele overwinning met een score van 27 onder par. Het is voor de 34-jarige golfer alweer zijn achtste zege op de DP World Tour. Højgaard werd alleen tweede op vijf slagen. Het 'brons' was voor Frederic Lacroix uit Frankrijk.

Uitslag

Europees feestje in Amerika

De PGA Tour was deze week te gast op de iconische banen van Torrey Pines. In Californië werd het een Europees feestje, dat op zaterdag eindigde vanwege de play-offs van de NFL. Na drie rondes bestond de top 4 volledig uit Europeanen: Stephan Jaeger (Duitsland), Mathieu Pavon (Frankrijk), Nicolai Højgaard (Denemarken) en Thomas Detry (België). De kans was dus groot dat een van hen zijn eerste toernooizege aan de andere kant van de oceaan zou boeken.

En dat gebeurde ook. Detry stelde, zoals vaker, teleur tijdens de laatste ronde. De Belg moest genoegen nemen met een twintigste plaats. Pavon en Jaeger leken het halverwege de laatste 18 holes uit te gaan vechten. Beiden stonden op dat moment op -13, Højgaard volgde op twee slagen. Het lukte de Fransman om parren te blijven maken op de back nine van de South Course, terwijl de Duitser afhaakte met bogeys op 12 en 14.

Pavon, vorig jaar winnaar van het Spaans Open, maakte een drieputt bogey op 17, waardoor het gat met Højgaard terug werd gebracht tot één slag. De Deen ging op de par 5 18de in twee voor de green en creëerde zo een eaglekans. De Fransman werd na een drive in de fairwaybunker gedwongen tot een lay-up. Zijn wedge vanuit de rough was subliem: 2,5 meter van de hole. Na een knappe lange putt van Højgaard moest Pavon birdie maken om een play-off af te wenden. Zijn putt voor de overwinning ging er gedecideerd in. Daarmee werd hij de eerste Franse winnaar op de PGA Tour sinds 1907. "Het is een kwestie van hard werken en geloof. Als je erin gelooft dat je het kan, dan kun je het", reageerde Pavon.

Voor Shane Lowry, die als 25ste eindigde, was er nog een bijzonder moment. Hij maakte tijdens de laatste ronde een albatros op de par 5 zesde.

Uitslag

Pro Golf Tour

Voor acht Nederlanders begon dinsdag het seizoen van de Pro Golf Tour. In Egypte deden Koen Kouwenaar, Mike Toorop, Dario Antonisse, Nordin van Tilburg, Aydan Verdonk, Rodi Vlasveld, Mike Korver en Michael Wedema mee. Drie van hen misten de cut: Vlasveld, Korver en Wedema. Het werd wel een succesvol toernooi voor Antonisse en Verdonk. Zij eindigden samen met zeven andere spelers op de vijfde plaats. Kouwenaar werd 17de, Toorop 22ste en Van Tilburg 38ste.

Zondag is het tweede toernooi van het seizoen begonnen. Op dezelfde baan doen dezelfde Nederlanders mee. Er worden opnieuw 54 holes gespeeld.

Uitslag eerste toernooi
Leaderboard tweede toernooi