Equipment

Cobra Darkspeed-drivers: snelheid in een donker jasje

Volgens Cobra zijn de Darkspeed-drivers de snelste die ze ooit hebben uitgebracht. Dankzij verbeterde aerodynamica en vergevingsgezindheid in drie verschillende modellen, kan elke golfer profiteren van meer afstand én meer fairways.
Beeld: Cobra Golf

Beeld: Cobra Golf

Zoals de naam van de nieuwe lijn al doet vermoeden, is Cobra in 2024 gegaan voor snelheid in een donker design. In dit geval volledig zwart (met een vleugje zwart). Als Batman een golfer zou zijn...

Het lijkt de nieuwe standaard te zijn in driverland: drie modellen, van vergevingsgezind (zie kader onder) naar meer focus op snelheid. Ook Cobra gaat in deze lijn voor drie smaken: Darkspeed X, Max en LS.

Cobra Darkspeed

Om met de laatste te beginnen: de Darkspeed LS is ontworpen voor golfers met een hogere swingsnelheid die spin willen reduceren en de balvlucht willen controleren. Dankzij een hogere 'kont', hogere kroon en een meer compact design is dit het meest aerodynamische model in de lijn. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlaging van drag en een hogere clubhoofdsnelheid als je de club al aardig hard (meer dan 100 mijl per uur) swingt.

Slank design

Er is ook een extra slanke versie van de LS met een loft van 8 graden, het resultaat van de samenwerking met longdriver Kyle Berkshire. Deze bijzondere driver - voor een heel kleine groep - is extra aerodynamisch en dus niet voor de golfer die op zoek is naar vergevingsgezindheid (een hoog moment of inertia). Collega longhitter Bryson DeChambeau verliet Cobra met zijn gang naar LIV Golf, maar Rickie Fowler (zie foto onder) en Lexi Thompson zijn nog steeds Cobra-boegbeelden.  

Cobra Darkspeed & Rickie Fowler

Darkspeed X, het standaardmodel is gericht op de grootste groep spelers en valt in het midden als het gaat om aerodynamica en vergevingsgezindheid. De Darkspeed Max is het model voor de speler op zoek naar maximale vergevingsgezindheid. 

AI-geoptimaliseerd

In alle drivers zijn er bekende Cobra-innovaties die we al kennen. De PWRSHELL H.O.T. face is 13 procent groter geworden en is met de hulp van AI (kunstmatige intelligentie) geoptimaliseerd (op acht plekken dankzij zogenaamde 'pads') om balsnelheid te behouden bij minder zuiver geraakte ballen. In de kroon is een 30 procent dunnere laag koolstof gebruikt om gewicht te herplaatsen voor extra vergevingsgezindheid.

De PWR-BRIDGE (zie foto onder) is nog verder naar voren gebracht richting het clubblad en dat zorgt niet alleen voor meer balsnelheid, maar ook een stabieler clubblad. Dankzij de verstelbare gewichtjes zijn de drivers fijner af te stellen als het gaat om vergevingsgezindheid, lanceerhoek en spin. 

Cobra Darkspeed

Binnen de lijn zijn er ook nieuwe ijzers (zie foto onder), fairwaywoods en hybrides.

cobra darkspeed ijzers

Prijs & productinformatie

De Cobra Darkspeed-golfclubs zijn vanaf deze maand te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van Cobra.

Prijs
Drivers: €599 (Junior  €479)
Fairwaywoods: €349 (LS €449)
Hybrides: 
€299
IJzers: 
€899 (6 ijzers), €985 (6 ijzers, one length) 

Meer weten? 
cobragolf.com

Wat is vergevingsgezindheid?

Het is de meest gehoorde term als de grote merken aan het begin van het nieuwe jaar hun nieuwe drivers lanceren: vergevingsgezindheid. Dit wordt ook wel moment of inertia (MOI) genoemd. Dit principe - waarbij het clubhoofd stabieler is en minder neiging heeft te draaien bij impact - kan je het beste vergelijken met een ijsdanser.

Als ijsdansers hun handen spreiden bij het draaien (waarmee ze dus eigenlijk massa naar buiten brengen), hebben ze een hoog moment of inertia en draaien ze minder snel om hun as. Zodra ze hun handen naar binnen trekken, hebben ze een laag MOI en draaien ze veel sneller om hun as. Zo werkt het ook in golfclubs.

Door massa zoveel mogelijk naar buiten en naar de randen van het clubhoofd te brengen verhoog je de MOI en de vergevingsgezindheid. Dit gaat wel ten koste van snelheid. Fabrikanten proberen de juiste balans te vinden en brengen verschillende modellen uit waarbij de verhouding tussen deze twee - snelheid en vergevingsgezindheid - varieert.

Lees meer over
Equipment