Equipment

Dit is de nieuwe driver van Callaway, met optimaal clubblad voor iedere golfer dankzij AI

Voor de nieuwe Paradym Ai Smoke-driver liet Callaway kunstmatige intelligentie (AI) los op de data van 250 duizend verschillende golfswings. Het resultaat: een optimaal clubblad voor iedere golfer.
Beeld: Callaway Golf

Beeld: Callaway Golf

Het is inmiddels een bekend en beproefd recept: laat kunstmatige intelligentie (AI) heel veel verschillende prototypes ontwerpen met diverse clubbladen en test deze in simulaties om een zo vergevingsgezind mogelijk clubblad te creëren. Callaway ging voor de nieuwe lijn van 2024 een stap verder door 'machine learning' (nog zo'n mooie techterm waar we mee worden doodgegooid) toe te passen op data van echte golfers, die van vlees en bloed.

250 duizend swings

Geen enkele swing is hetzelfde en daarom verzamelde Callaway de gegevens van 250 duizend swings, van PGA Tour-spelers tot amateurs. Onder de noemer 'Swing Code' verzamelde Callaway data op het gebied van snelheid, het raakpunt op het clubblad, invalshoek en zwaaibaan. Dit was de input voor de AI-machines, die de data in drie groepen verdeelden en vervolgens voor deze drie verschillende groepen het 'perfecte' clubblad ontwikkelde.

De clubbladen waar de machines mee op de proppen kwamen, werden virtueel 50 duizend keer getest in een simulatie, waarbij na elke simulatie de topografie van het clubblad iets werd aangepast om zo op het perfecte clubblad uit te komen. De dikte en de mate van flexibiliteit van het clubblad varieert (vergelijk het met deinende golven in de zee), en is dus anders laag op de hiel dan midden op de teen. Dit zorgt ervoor dat over een groter gebied van het clubblad de balsnelheid hoger is. De tagline voor de nieuwe lijn is toepasselijk Sweeter From Every Spot. 

Volgens Callaway is deze technologie (die aan de buitenkant niet zichtbaar is, zie foto onder) iets anders dan de standaard bolling van het clubblad, ook wel bulge and roll genoemd (zie uitleg onder), omdat de 'Smart Ai Face' effect heeft op de hoeveelheid spin en dus niet alleen de vertrekrichting van de bal.

callaway paradym ai smoke

Gear effect: bulge en roll

Het clubblad van een driver, fairwaywood of hybride is niet helemaal recht en heeft een lichte bolling. Dit principe heet 'bulge and roll'. De 'bulge' is de bolling van het blad in de breedte, van teen tot hiel. De 'roll' is de bolling van kroon tot zool, dus van boven naar beneden. De 'bulge' zorgt ervoor dat als je de bal op de teen raakt, deze door de bolling meer op rechts vertrekt en door het zogenaamde gear effect terug naar het doel komt.

bulge van een clubhoofd

Wat is gear effect? Als je de bal niet zuiver raakt wil de bal bij het raakmoment (dit duurt niet langer dan 400 microseconde = 400 miljoenste van een seconde) naar het zwaartepunt - de sweetspot in het midden van het clubblad (zie afbeelding boven). Deze rol en frictie met het clubblad veroorzaakt een draw spin (van rechts naar links) op de bal. De bolling van het clubblad (waardoor de bal meer op rechts vertrekt) compenseert deze afwijking, waardoor de bal toch dichter bij de beoogde doellijn eindigt. Het werkt ook andersom. Zo zal een bal die je op de hiel raakt met een gesloten clubblad naar links vertrekken en dankzij het gear effect met een slice terugkomen naar rechts. In onderstaande afbeelding (Bron: GolfTec) kan je zien hoe dat werkt:

bulge golfclub

Bij 'roll' zorgt de bolling ervoor dat laag op het clubblad geraakte ballen meer spin krijgen en lager lanceren en hoog geraakte ballen juist minder spin krijgen en hoog lanceren:

roll golfclub

'Ai Smart Face'

Als je bedenkt dat merken vanwege kosten vroeger slechts een paar prototypes konden maken, dan is 50 duizend simulaties (om vervolgens met een paar fysieke prototypen verder te kunnen gaan) een flinke stap voorwaarts, want de keuze voor de prototypes die je fysiek laat maken is veel minder een gok.

Het eindresultaat is een 'Ai Smart Face' en drie unieke clubbladen voor de drie groepen die uit 'Swing Code' rolden. Het 360 graden Carbon Chassis dat vorig jaar werd geïntroduceerd is verbeterd. In het clubhoofd is geen titanium meer gebruikt om zoveel mogelijk gewicht te besparen en tegelijkertijd de stabiliteit te verhogen. Dit jaar is dit chassis 15 procent lichter.

Drie (of eigenlijk vier) modellen

Het standaardmodel is de Paradym Ai Smoke Max. Dit is volgens Callaway voor de grootste groep golfers het meest vergevingsgezinde model.  Deze massa is verplaatst naar de randen van het slagvak ten behoeve van vergevingsgezindheid. De Paradym Ai Smoke Max D is het model voor de golfer die de bal vaker op de hiel raken en hun slice willen inperken.

Nieuw is de Max FAST, een lichtgewicht model (met hetzelfde clubblad als de MAX Fast) voor golfers met een gemiddelde swingsnelheid. Net als voorgaande jaren is er ook een Triple Diamond versie, het low-spin model voor de betere golfer met een hogere swingsnelheid (105-120 mijl per uur). 

Net als vorig jaar is er een complete lijn met niet alleen drivers maar ook fairwaywoods, hybrides en ijzers (zie foto onder).

callaway paradym ai smoke

Prijs & productinformatie

De Callaway Paradym Ai Smoke golfclubs zijn vanaf 26 januari 2024 te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van Callaway.

Prijs
Drivers: € 649
Fairwaywoods: € 399
Hybrides: 
€ 329
IJzers (6 clubs): 
€ 1299 (graphite), € 1199 (staal) 

Meer weten? 
eu.callawaygolf.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment