Topgolf

Niet schrikken: dit is de duizelingwekkende 'handicap' van Scottie Scheffler na zijn ongekende zegereeks

De beste golfer ter wereld is momenteel Scottie Scheffler. In zijn laatste vijf toernooien won de Masters-winnaar vier keer en een keer werd hij gedeeld tweede. Om zijn prestaties in perspectief te zetten hebben wij zijn handicap berekend over zijn laatste twintig rondes. Het resultaat is, zoals verwacht, indrukwekkend.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Scheffler speelde de afgelopen weken PGA Tour-toernooien op Bay Hill Club & Lodge, TPC Sawgrass, Memorial Park Golf Course, Augusta National Golf Club en Harbour Town Golf Links. Voor het berekenen van zijn WHS-handicap hebben we twintig rondes nodig en met vier rondes (72 holes) op vijf banen komen we precies op dat aantal uit.

Berekening bij benadering

Alleen bij het Texas Children's Houston Open wist de Amerikaan niet bovenaan het leaderboard te eindigen. De onbetwiste nummer één van de wereld was wel de beste bij het Arnold Palmer Invitational, The Players Championship, de Masters en RBC Heritage. Om zijn handicap (globaal) te berekenen zijn we op zoek gegaan naar de course rating (CR) van de desbetreffende golfbanen om de moeilijkheidsgraad te bepalen. Course rating is de score die een speler met handicap 0 gemiddeld nodig heeft over 18 holes op die baan.

Op Bay Hill maakte Scheffler een 70 in de eerste ronde, terwijl de course rating daar 76.4 is van de achterste tees. Mogelijk zijn de omstandigheden op de PGA Tour nóg moeilijker dan 'normaal' voor jou en mij, maar voor tourtoernooien worden geen speciale course en slope ratings opgesteld. Met 6,4 slagen onder de course rating hebben wij zijn dagresultaat vastgesteld op -6.4. Disclaimer: dit is geen officiële berekening van een WHS-handicap.

Beste dagresultaat op TPC Sawgrass

De overige rondes tijdens de Arnold Palmer Invitational leverden de volgende dagresultaten op: -9.4, -6.4 en -10.4. Een week later was Scheffler nóg beter tijdens The Players. In de laatste ronde maakte hij een 64 (-8) voor een dagresultaat van -12.8. Ook de andere rondes waren heel goed: -9.8, -7.8, -8.8. TPC Sawgrass is van de backtees een van de moeilijkste banen ter wereld met de maximale slope rating van 155. En de course rating van 76.8 is ook niet mals. Opvallend genoeg was de 27-jarige Texaan daar het meest onder par van de laatste vijf toernooien: -20.

Het toernooi dat hij net niet wist te winnen werd gespeeld op de minst moeilijke baan van de vijf. Memorial Park Golf Course (CR 74.2, SR 128). Met rondes van 65, 70, 66 en 68 was zijn beste dagresultaat -9.2. Ongelofelijk maar waar: het bleek niet genoeg om bij de beste acht kaarten te behoren.

Augusta National Golf Club

In de tot nu toe enige major van 2024 bleek Scheffler in bloedvorm. Met een totaal van -11 hield hij Ludvig Aberg vier slagen achter zich. De nummers drie eindigden op zeven slagen van de winnaar van het groene jasje. Tijdens de Masters bleek de eerste ronde zijn beste te zijn. De 66 (-6) op donderdag was goed voor een dagresultaat van -11.3. Daarbij moeten we wel vermelden dat Augusta National Golf Club geen officiële course en slope rating heeft, dus na wat zoekwerk kwamen we uit op een SR van 144 en een CR van 77.3 (de hoogste van de vijf).

De slotronde, waarin hij de concurrentie duidelijk het nakijken gaf, was goed voor een dagresultaat van -9.3. Daarna dachten velen dat Scheffler wel wat gas zou terugnemen, maar niets bleek minder waar. Ook bij de RBC Heritage nestelde hij zich bovenaan het leaderboard. Dat had hij vooral te danken aan de tweede en derde ronde: -10.6 en -12.6.

Duizelingwekkende handicap van Scheffler

Al met al zijn dit de beste acht scorekaarten van Scheffler in zijn laatste twintig rondes: -12.8, -12.6, -11.3, -10.6, -10.4, -9.8, -9.4, -9.3.

We komen dan uit op een handicap van -10.8

Nogmaals, dit is geen officiële WHS-handicap. Wij hebben niet alle factoren, zoals PCC, meegenomen in deze berekening. Ook tourcondities of strokes-gained-statistieken zijn niet gebruikt. Om wel een beeld te geven: Scheffler won in de afgelopen vijf toernooien per ronde gemiddeld 4.33 slagen op het veld. Zijn beste dag ten opzichte van de rest was tijdens de vierde ronde van de Arnold Palmer Invitational. Toen was hij 8,1 slag beter dan de gemiddelde speler.

Lees meer over
PGA Tour Masters Topgolf Handicap