Nieuws

Driver Joost Luiten ondergaat 'dopingtest', en zó gaat dat in z'n werk

In aanloop naar het Horizon Irish Open onderging niet Joost Luiten, maar zijn driver een dopingtest. Hoe werkt dat? 
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Er verscheen vorige week een interessante video op de Instagram van Joost Luiten. Interessant omdat je het bijna nooit op beeld ziet: de mechanische dopingtest die de regelinstanties afnemen om te testen of het materiaal waar de professionals mee spelen wel legaal is.

In dit geval ging het om de driver van Joost Luiten die in aanloop naar het Horizon Irish Open werd onderworpen aan een CT-test. Nee, de driver van Joost Luiten hoeft geen plasje in te leveren, maar wordt wel meerdere keren onder vuur genomen: 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Metalen balletje

De test in bovenstaande video is simpel: met behulp van een pendule wordt een klein metalen gewichtje dat net zo zwaar is als een golfbal tegen het clubblad 'gegooid'. Vervolgens wordt er gemeten hoe lang dit gewichtje in contact blijft met het clubblad. Als dit langer dan 257 microseconden is (een microseconde is een miljoenste van een seconde) voldoet je driver niet aan de limiet en heeft je driver een te hoog trampoline-effect. Hoe hoger dat trampoline-effect hoe verder de bal vliegt. Het clubblad wordt op drie verschillende snelheden drie keer getest, dus in totaal wordt er negen keer gemeten.

Steekproefsgewijs

Luiten fans kunnen gerust zijn: "Mijn driver voldeed aan de eisen," laat de Nederlander weten, "maar het klopt dat dezelfde driver op een gegeven moment opeens wel boven de limiet kan uitkomen", voegt hij toe. "Ik heb dit clubhoofd al wat langer en door slijtage is mijn clubhoofd wat sneller geworden. Ook al testte mijn clubhoofd vrij hoog, hij bleef binnen de limiet van wat is toegestaan", aldus Luiten, die afgelopen zondag overigens 12de werd in het Horizon Irish Open en opnieuw bijna 90 duizend euro mee naar huis nam.

Natuurlijk moeten topgolfers als Luiten ook zelf weleens een dopingtest doen

Spelers worden steekproefsgewijs geselecteerd voor een test en dat gebeurt niet bij elk toernooi. Nu het gokken ook (langzaam) in golf zijn intrede doet kan het zijn dat er meer getest gaat worden.

Van legaal naar illegaal

Als je een hele hoge swingsnelheid hebt zoals Joost Luiten, dan is het door hem hierboven beschreven 'creeping effect', waarbij het trampoline effect van het clubblad dus door slijtage iets toeneemt, iets om rekening mee te houden. Na zo'n 500 slagen neemt dit effect aanzienlijk af. Het is dus niet zo dat je je driver eindeloos kunt 'opvoeren' door er lekker hard en veel ballen mee te slaan. Als je als tourprofessional een nieuwe driver hebt die gelijk al 250 microseconden of hoger meet moet je je misschien wel zorgen maken dat je op een gegeven moment een driver in je tas hebt die niet aan de eis van 257 microseconden voldoet.

Natuurlijk moeten topgolfers als Luiten ook zelf weleens een dopingtest doen. Luiten liet ons weten dat dat voor hem afgelopen maart voor het laatst was in Zuid Afrika. En dat ook dit een negatieve test was. 

Lees meer over
Equipment Joost Luiten