Topgolf

Amy Olson is 31 weken zwanger en speelt US Women's Open: 'Met zijn tweeën over de fairway'

Er zal deze week veel gesproken worden over Amy Olson. De LPGA speelster is 31 weken zwanger en speelt het US Women's Open op Pebble Beach. Kleine aanpassingen in haar set-up maken dit nog steeds mogelijk.
Beeld: Raj Mehta - Getty Images

Beeld: Raj Mehta - Getty Images

Samen over de fairway

Over 9 weken is Amy Olson uitgerekend. Je leest het goed, ze is 31 weken zwanger van haar eerste kindje. Desalniettemin zal Olson deze week haar opwachting maken in het US Women's Open dat wordt gespeeld op Pebble Beach, California. "Het zal een van die herinneringen zijn waar ik voor altijd over zal praten", vertelt Olson aan de aanwezige pers over het spelen van een major terwijl zij zwanger is, "en het feit dat het op Pebble Beach is, is echt geweldig. En dan het feit dat we 'met zijn tweeën' over de fairway zullen lopen, dat is best een toffe gedachte."

Aanpassingen in set-up

Olson heeft naar eigen zeggen de set-up op de green aangepast, "simpelweg komt mijn rechterarm nu tegen mijn buik. Ik heb dus met putten een aanpassing gedaan." En hoe zit dat met lengte vanaf de tee? "Over het algemeen merk je vanaf 5 maanden zwangerschap pas dat de lengte vanaf de tee afneemt", zegt ervaringsdeskundige Catriona Matthew die elf weken na de geboorte van haar tweede dochter het Women's British Open won." Misschien moet Olson later deze week weer een kleine aanpassing doen, "want ik blijf natuurlijk nauwlettend in de gaten houden hoe mijn lichaam en baby reageert."

Eerste beelden

Olson speelde Pebble Beach tot deze week enkel op een simulator. Gisteravond speelde zij eindelijk hole 18. Journalist Beth Ann Nichols was erbij en filmde de hoogzwangere Olson. 

'Op het randje'

Kort nadat Olson het goede nieuws van haar zwangerschap had ontvangen, ondervroeg zij haar vriendinnen en collega's op de LPGA om na te gaan hoe lang ze kan doorspelen terwijl ze zwanger is. De consensus: 28 tot 30 weken. "Dan zou Pebble Beach op of over het randje zijn," realiseert zij zich al snel. Bij contactsporten zoals voetbal en hockey wordt het afgeraden om met 16 weken al te stoppen met topsport en competitie.

Bekkenbodem fysiotherapeut: 'de weke delen' zoals spieren en kraakbeen worden vanaf week 1 al weker

We informeerden bij een bekkenbodem fysiotherapeut of het nou een goed idee is om een toernooi te spelen, haar beredenering op dit nieuws: "Als het lichaam van de vrouw in goede conditie is, en dan met name de onderrug en bekkenbodem, is golfen nog prima mogelijk. Wat de lezers wel in acht moeten nemen, is het feit dat 'de weke delen' zoals spieren en kraakbeen vanaf week 1 al weker worden door het hormoon relaxine. Naarmate de zwangerschap vordert, maakt de bekkenbodem geleidelijk meer ruimte om de baby een weg naar de uitgang te kunnen bieden. En neem dan nog de combinatie dat een full swing een asymetrische beweging is voor de ruggenwervel. Na impact op de bal komt de meeste kracht vrij op de onderrug." Haar devies: "luister naar je lichaam en vooral de baby in je buik, maar dat geldt ook als je aan het afwassen bent." Uw redacteur van dienst Eefje Kievits, is bevallen van een zoon in november 2022. Met 21 weken heeft zij destijds voor het laatst gegolft. Haar reactie: "uiteraard was (en ben...) ik minder getraind en gewend aan de impact die deze professioneel golfsters doorstaan. Ik vind het bizar, ik had het niet gekund, maar met een goed getrainde core is een gecontroleerde beweging als golfen best te doen. Mijn stabiliteit was zelfs tijdens mijn zwangerschap beter en ik had een beter gecontroleerde swing. 9 holes kon ik nog wel spelen, een toernooi had ik niet meer gekund, maar ik ben geen topsporter."

Tijd voor andere hobby's

Na dit toernooi speelt Olson verder geen toernooien meer. Ze zal zich hoogstwaarschijnlijk met een van haar andere hobby's: piano en viool spelen, puzzelen, eten and lezen. Zelf startte Olson met golfen toen zij 2 jaar oud was. Dus binnenkort zal Olson-mini ook een account hebben zoals de dreumes die wij vorige week met bewondering hebben aanschouwd

Lees meer over
Vrouwengolf Topgolf LPGA