Equipment

Dit zijn de 5 meest spraakmakende equipment-ontwikkelingen van 2023

Wat waren in 2023 de vijf interessantste nieuwtjes of trends als het gaat om golfequipment? We zetten ze voor je op een rij.

1. R&A en USGA grijpen in met nieuwe golfbal

Veruit het grootste equipmentnieuws van 2023 was de aankondiging van de R&A en USGA – de regelinstanties in golf – dat ze na lang beraad maatregelen gaan nemen: vanaf 1 januari 2030 gaat iedereen met een bal spelen die minder ver vliegt. Eerder dit jaar werd er een ‘Model Local Rule’ aangekondigd, maar deze 'bifurcatie' werd zo slecht ontvangen door de industrie, dat er nu een nieuwe bal komt voor alle golfers, dus voor zowel professionals als amateurs.

De schatting is dat iedereen zo'n 5 procent aan afstand gaat inleveren met de driver. Niet getreurd: voor veruit de grootste groep, namelijk de recreatieve golfer met een gemiddelde swingsnelheid (+/- 80 mijl per uur met de driver) zal het weinig gevolgen hebben. Ter indicatie: een ijzer-7 zal voor de gemiddelde golfer misschien 1 tot 2 meter minder ver vliegen. En dat pas over zes jaar.    

2. Kunstmatige intelligentie in putter: Odyssey Ai-ONE

Wat valt er nog te verbeteren aan putters? Je zou denken niet zo veel, het is immers een simpel stukje staal aan een shaft waarmee je heel zacht tegen een bal slaat. Odyssey dacht daar anders over. Het merk gebruikte kunstmatige intelligentie (AI) voor de Ai-ONE-putters.  Een dun plaatje achter het clubblad met een speciaal reliëf zorgt ervoor dat de bal anders reageert als je hem raakt op de teen of de hiel. Deze technologie zou moeten bijdragen aan een veel betere afstandscontrole en dus minder drieputts.  

Jon Rahm was in elk geval snel overtuigd en stopte de putter direct in zijn tas voor de Ryder Cup. Laten we vooropstellen dat het een knap staaltje marketing is van Callaway, maar tegelijkertijd zou dit stukje ‘tech’ best weer eens iets kunnen zijn waar je als golfer echt iets aan hebt. Als er volgend jaar meer merken volgen, dan weten we genoeg…

3. Counterbalanced en L.A.B. 

We blijven nog even in de puttercategorie, want er waren nog twee dingen die dit jaar opvielen: de groeiende populariteit van counterbalanced putters en een relatief onbekend merk - L.A.B. putters – in de tas van tourwinnaars. Het is allesbehalve nieuw, maar als Wyndham Clark het US Open wint en Viktor Hovland (zie foto onder) de FedEx Cup, allebei met een counterbalanced putter, dan zegt dat iets.  

Het concept van een counterbalanced putter is simpel. Door meer massa te verplaatsen richting de grip, dankzij een langere shaft (3 tot 5 inch) en een heel lange grip, compenseert dat de massa in het clubhoofd en voel je meer gewicht in je handen. Als er veel massa in het clubhoofd zit, vinden sommige golfers het moeilijker om de afstand bij het putten te controleren. Ook Rickie Fowler gebruikt een counterbalanced putter, omdat hij zegt meer stabiliteit te hebben bij korte putts.  

En dan de L.A.B. putters, die overigens ook in counterbalance verkrijgbaar zijn. Camillo Villegas (zie foto onder) en Lucas Glover bliezen er hun carrière nieuw leven mee in. Beide routiniers wonnen na lange tijd weer een toernooi op de PGA Tour en dat was naar eigen zeggen voor een groot deel te danken aan het relatief jonge puttermerk. Villegas kreeg de tip van Adam Scott, die zelf ook meer putts ging holen met een L.A.B., dat staat voor ‘Lie Angle Balance’ (klik hier voor een video met uitleg). De bijzondere putters zijn ontworpen met een vernuftige techniek om de stabiliteit van het clubblad te verhogen.

4. Combosets de nieuwe standaard 

Deze trend is al lang geleden ingezet, maar neemt steeds serieuzere vormen aan. Sterker nog, er zijn bijna geen professionals die er niet toe zijn overgegaan. We hebben het over combosets, dus een set ijzers die uit verschillende modellen bestaat. Bijvoorbeeld in de korte ijzers een scherpe blade en in de langere ijzers, waar zelfs de beste spelers ter wereld hulp kunnen gebruiken, een meer vergevingsgezind model. Max Homa, Justin Thomas en Viktor Hovland zweren erbij.  

Als je je lange ijzers niet zuiver en midden op het clubblad raakt is de kans groot dat je met een meer vergevingsgezind ijzer minder hard gestraft wordt. Omdat bijna alle merken het veel makkelijker hebben gemaakt om verschillende modellen te combineren, is het veel aantrekkelijker geworden. Let er wel op als je een comboset kiest, dat je zorgt dat de ‘gapping’ in orde is en je niet twee clubs in de tas hebt waarmee je even ver slaat. Er zijn spelers die van twee verschillende modellen een ijzer-5 in de tas hebben omdat de ene club meer loft heeft dan de ander. Kwestie van fitten dus.

5. Golfsneakermanie: Travis Scott X Air Jordan Low Golf 

Dat street style de golfbaan heeft gevonden werd in oktober duidelijk toen er een ware runontstond op de Travis Scott X Air Jordan Low Golf van Nike.  

Meer dan 130 duizend liefhebbers hadden zich ingeschreven om kans te maken op de golfschoen. “En dan heb ik het nog niet over de talloze appjes en telefoontjes die ik heb gehad van mensen”, zei Ido de Voos van de trendy Amsterdamse golfwinkel Bisque Golf. “Ik zet ’s nachts de telefoon uit, anders zou ik niet aan slapen toekomen. Ik loop al een tijdje mee in dit wereldje en in het lifestylesegment heb ik ook gekke dingen gezien, maar dit slaat alles.”  

Leuk feitje: in London kon je pas een paar bemachtigen als je op een simulator kon laten zien dat je de bal als man verder dan 180 meter kon slaan en als vrouw verder dan 150 meter.

Travis Scott x Air Jordan Low Golf
Lees meer over
Equipment