De Swinkelsche: nr 1 in de ranglijst "Waar voor je geld"
Beeld: Ronald Speijer
Golfbaan het Woold: veel waar voor je geld
Een 18-holes ronde op sommige banen in de Top 50 van beste 18-holes banen kost 100 euro of meer. Maar er zijn ook Top 50 banen waar de dagcontributie maar 45 euro is. We vroegen het Top 50 panel welke baan het meeste waar voor je geld oplevert.

Dit is een ranglijst op basis van de reacties van de Top 50-jury. Over De Swinkelsche, de nummer 1 op deze lijst, zegt een jurylid: “Bijna diefstal, zo goed is de prijs-kwaliteit verhouding.”

Top 10 Waar voor je geld

  1. Swinkelsche (nr 12 in de Top 50) 
  2. Stippelberg (nr 13) 
  3. Het Woold (niet in de Top 50)
  4. Haviksoord (nr 32) 
  5. Nunspeet (nr 20) 
  6. Amelisweerd (niet in de Top 50)
  7. Wilnis (nr 33) 
  8. De Groene Ster (niet in de Top 50)
  9. Herkenbosche (nr 25) 
  10. Texel (nr 26)

Prijzen en drempels

Een van de Top 50-juryleden wijst er op dat de prijs-kwaliteit verhouding op sommige Nederlandse banen een beetje scheef is: “Elke club heeft het goed recht haar eigen prijs te stellen, maar een kleine verantwoording en realiteitscheck is niet te veel gevraagd. Bij toponderhoud, een goede baan, een vriendelijk ontvangst en uitnodigende horeca is 75 euro geen euro te veel. Maar bij een mindere staat van de baan, drukte, betaalde rangeballen en verplichte drie- en vierballen is 50 euro al weer te veel.”

Jurylid Martin Lehmann zegt dat spelen op een goede baan relatief veel kost. “De aanleg en het onderhoud van goede golfbanen is duur. Aan het spelen op kwalitatief hoogwaardige banen hangt dus een prijskaartje. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, wat veel mensen en dus ook golfers graag doen, levert in de praktijk ellende op: kosten knijpen bij de aanleg en bij het onderhoud van golfbanen (waarbij goedkoop meestal duurkoop blijkt te zijn), het maximaliseren van het aantal speelrondes (resulterend in volle banen en rondjes van 5 uur en langer) of een exploitatie tegen kostprijs of zelfs eronder (uiteindelijk onhoudbaar).”

Jurylid David Davis wijst er op dat de echte topbanen van Nederland hun greenfee dubbel en dwars waard zijn: “Golf is hier in Nederland ontzettend goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld de VS.”

Dat punt is goed te verdedigen: een 18-holes ronde op De Pan kost 100 euro (2017) maar daar krijg je heel veel voor terug. Maar niet iedereen kan overal spelen. Op sommige banen in de Top 50 (The Dutch, The International, The Duke) kun je alleen terecht als je uitgenodigd wordt door een lid. Op andere banen is een handicap van 24 of lager vereist en er zijn banen die verschillende tarieven hanteren voor verschillende golfers.

Twee voorbeelden. Op De Pan kunnen alleen leden van A- en B-clubs met een handicap onder de 24 terecht. De greenfee bedraagt 100 euro (in 2017). Op de Haagsche geldt ook een handicaplimiet van 24. Voor leden van A-, B- en C-clubs is de greenfee 100 euro (2017), voor alle anderen (bijvoorbeeld leden van virtuele clubs) is het 150 euro (2017).

Tinus Vernooij, voorzitter van de NVG (Nederlandse Vereniging voor Golfbaanexploitanten) op het moment dat de Top 50 werd samengesteld, vindt dat niet juist: “Als ik op een gerenommeerde baan wil spelen, dan wordt ik niet toegelaten omdat ik lid van een C-club ben, namelijk Stichting Golfbaan Delfland. Je hebt blijkbaar golfers en outcasts. Ik vind in zijn algemeenheid dat alle banen die restricties maken met betrekking tot het spelen op hun baan überhaupt niet in lijstjes opgenomen moeten worden. Als je besloten bent, dan ben je besloten. Ik heb met die beslotenheid overigens geen enkel probleem, maar dan doe je ook niet aan openbare contests mee.”

Maar het doel van de Top 50 is om golfers te informeren over álle banen van Nederland. Daarom staan er ook exclusieve banen of clubs met drempels in de ranglijst. Wat betreft handicaplimieten: we kunnen hogere handicappers alleen maar aanmoedigen om beter te worden. Hoe beter je bent, hoe leuker golf wordt en met handicap 24 of lager mag je zo’n beetje op alle banen in de wereld spelen!

Oneens? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

  • Paginadatum 22 maart 2017
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}