Koninklijke Haagsche

Verantwoording en jury

Nr 1: de Koninklijke Haagsche
De tweejaarlijkse banenranglijst van GOLF.NL wordt samengesteld op basis van beoordelingen door een jury van deskundigen.

Het Top 50-panel bestaat uit personen werkzaam in de golfbaanindustrie, golfprofessionals, topamateurs, greenkeepers, architecten en golfjournalisten. Zij geven hun persoonlijke ranglijsten met commentaar en wij zijn hun allen veel dank verschuldigd!

Zeer deskundig

Onder de honderd panelleden zit ook een aantal ‘zeer deskundigen’; ze verdiepen zich in golfbaanarchitectuur en kennen in en buiten Nederland enorm veel banen. De groep experts wordt al geraadpleegd sinds de eerste Top 50, in 2006. Dit keer bestond de hoofdjury, van wie de stemmen extra zwaar wegen, uit:   

  • Bart Bikker. Er is bijna geen baan die hij niet kent, zijn persoonlijke mening zet hij op Leadingcourses.com waar hij bekendstaat als de nummer-1 reviewer.
  • Cees Collart. Een liefhebber van golfbaanarchitectuur, nauw betrokken bij het beheer van zijn baan (Eindhovensche).
  • David Davis. Reist de hele wereld af om de beste banen te spelen, is internationaal beoordelaar van top100golfcourses.co.uk.
  • Andrew Hastie. Teaching pro van Australische komaf, eigenaar golfreisbureau Authentic Golf, speelt op ’s werelds beste banen, leest elk nieuw boek over golfbaanarchitectuur.
  • Martin Lehmann. Heeft een grote interesse in golfbaanarchitectuur, is nauw betrokken bij de renovatie van zijn baan (Zuid-Limburgse).
  • Jan van Mondfrans. Oprichter van ProGrasS, ziet tientallen banen minstens eens per jaar, was betrokken bij de aanleg van meer dan 160 banen in Nederland, oud-baancommissaris De Pan, nu als eigenaar van golfbaanadviesbureau LawnCare actief op elf banen.
  • Jurrian van der Vaart. Challenge Tour-speler, deskundig op het gebied van golfbaanarchitectuur en -onderhoud, werkt samen met architect Frank Pont.
  • Inder van Weerelt. Oud-Tourspeler, coach, teaching pro op de Lage Vuursche.
  • Christian Willaert. Verslaggever/presentator bij Fox Sports maar ook expert op het gebied van golfbaanarchitectuur.

Sterke en zwakke holes

Bij het samenstellen van de Top 50 tellen niet alleen de stemmen van de panelleden, we kijken ook hoe Nederlandse banen scoren in soortgelijke internationale ranglijsten, bijvoorbeeld de Europese lijsten van tijdschriften als Golf World en Golf Monthly en websites zoals top100golfcourses.co.uk

Andere belangrijke overwegingen zijn: hoeveel sterke en zwakke holes heeft een baan, hoe goed herinner je individuele holes, is de baan gevarieerd en playable voor golfers van elk niveau? 

Een goede baan is zo fijn, dat je na je laatste putt meteen nog een keer wilt spelen. Wat ook meetelt zijn de uitzichten, het wow-gevoel dat sommige holes oproepen, het onderhoud, de kwaliteit door het jaar heen, de schoonheid van de locatie en de uitstraling van baan en clubhuis. 

Met de Top 50, hoewel voor een groot deel subjectief, hoopt GOLF.NL bij te dragen aan meer kennis en golfers te interesseren voor golfbaanarchitectuur en -onderhoud. 

Reacties? Mail redactie@golf.nl


  • Paginadatum 22 maart 2017
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}