Topgolf

Wie speelt waar? Week 3 - Tijd voor het echte werk: Huizing en Luiten in eerste Rolex-toernooi

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

18 – 21 DP World Tour, Hero Dubai Desert Classic, Emirates Golf Club, Dubai, VAE. Prijzengeld: $9.000.000 Leaderboard

18 – 21 PGA Tour, The American Express, Pete Dye Stadium Course, La Quinta, Californië. Prijzengeld: $8.400.000 Leaderboard

18 – 21 LPGA, Hilton Grand Vacations Tournament of Champions, Lake Nona Golf & Country Club, Orlando, Florida. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

18 – 21 DP World Tour, Hero Dubai Desert Classic, Emirates Golf Club, Dubai, VAE. Prijzengeld: $9.000.000 

Na de Dubai Invitational die we misschien een beetje als een opwarmertje konden zien, is het nu tijd voor het echte werk! De Dubai Desert Classic is immers altijd een toernooi waar wij erg naar uitkijken ook. En de (top)spelers ook, want dit is het eerste Rolex Series-evenement van 2024.

Waar er bij de oprichting ooit iets minder dan een half miljoen dollar te verdienen was, voor die tijd een hoop, is de prijzenpot voor de 35ste editie gevuld met maar liefst 9 miljoen dollar. Op de winnaar ligt zondag naast de Dallah-trofee (een joekel van een koffiepot) ook nog een hoofdprijs van 1,53 miljoen dollar te wachten.

Beuken wordt beloond

Wie vanaf Dubai Creek de kustlijn volgt richting de bekende palmeilanden, staat na een kilometer of 25 voor de poorten van Emirates Golf Club. Veel betere banen ga je in het Midden-Oosten niet vinden, dus het is niet gek dat het toernooi hier buiten 1999 en 2000 altijd gespeeld werd.

Op de Majlis Course, een open woestijnbaan, doen de ‘beukers’ en mannen die een draw slaan het doorgaans goed. De ‘landing areas’ zijn vergevingsgezind, lengte van de tee is belangrijker dan het raken van fairways, en de greens voor het toernooi van vorig jaar volledig gerenoveerd. Emirates GC heeft veel bunkers en ook water komt er in het spel, al is het vooral de wind die het de tourpro’s moeilijk kan maken indien aanwezig.

Tee-gate

Weten we nog wat hier vorig jaar gebeurde? Ja, Rory McIlroy won hier zijn derde titel, evenveel als Ernie Els, maar aan het begin van de week had hij het nog aan de stok met Patrick Reed. Andersom vooral, eigenlijk. Reed gooide een tee naar de Noord-Ier, nadat die hem geen gedag zei. Rory had hier niet zo’n behoefte aan, nadat de LIV Golfer hem had gedagvaard op kerstavond.

IJzersterk veld

Terug naar het hier en nu. Een nog wat roestige Rory zal gebrand zijn op revanche nadat hij afgelopen zondag op slordige wijze de overwinning in het water gooide op 18. Tommy Fleetwood profiteerde en maakt ook in de Desert Classic zijn opwachting. Net als Open-kampioen Brian Harman, Adrian Meronk, de Højgaardjes, Tyrrell Hatton, Ryan Fox, Cameron Young, Adam Scott en Joaquín Niemann overigens, nog zo’n speler van LIV. Met Michael Thorbjornsen is daarnaast de nummer 4 bij de amateurs aanwezig op Emirates GC.

Luiten & Huizing

Naast onder anderen Seve Ballesteros, José Maria Olazábal, Sergio Garcia en zelfs Tiger Woods (2x), prijkt op de gigantische beker ook de naam van één Nederlander. Robert-Jan Derksen bleef ‘The Big Easy’ in 2003 één slag voor en greep zijn eerste zege op de Europese tour. Joost Luiten en Daan Huizing zouden hem natuurlijk maar wat graag opvolgen. Eerstgenoemde heeft het echter vaak moeilijk op deze woestijnbaan, en dan met name de greens. “Op de een of andere manier heb ik er altijd moeite om echt goed te scoren”, aldus Luiten, vorige week nog vijftiende. Huizing trapt in de Desert Classic het golfjaar 2024 af. Hij zal op Emirates GC een einde willen maken aan de hegemonie van de longhitters.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 08.30-14.30, za en zo 08.00-14.00 uur

Leaderboard

18 – 21 PGA Tour, The American Express, Pete Dye Stadium Course/La Quinta CC/Nicklaus Tournament Course, Californië. Prijzengeld: $8.400.000 

In Amerika hebben ze hun eigen ‘Desert Classic’, al kennen we dit toernooi tegenwoordig als The American Express! Van Hawaï verplaatsen we ons naar Californië, waar dit het startschot is van de ‘West Coast Swing’. In voorbije jaren was het Jon Rahm die vaak huishield op de banen aan de westkust, maar hij vertrok natuurlijk voor heel veel geld naar LIV Golf. Daardoor zit dit kampioenschap echter wel zonder een titelverdediger. 

Hoe putt Scheffler?

Het verlies van Rahm is en blijft natuurlijk een aderlating, maar er doen nog altijd een hoop grote namen mee op de drie banen in de Coachella Valley. Uit de top 50 van de wereld maken maar liefst 22 spelers hun opwachting en uit de top 10 zijn dat er vier: Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Xander Schauffele en Wyndham Clark. ’s Werelds beste golfer (en ballstriker) Scheffler moet wel de grote favoriet zijn, al leek hij tijdens The Sentry recent weer kwetsbaar met de putter in zijn handen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Berger & ‘Blocky’

Het moet ook wel allemaal kloppen voor Scheffler, anders wordt het lastig om af te rekenen met bewezen winnaars als Rickie Fowler, Tony Finau, Shane Lowry en Sam Burns. Justin Thomas hoopt in 2024 weer zijn oude vorm terug te vinden, terwijl we Daniel Berger voor het eerst in actie gaan zien sinds het US Open van 2022. De voormalig Ryder Cup-speler was geruime tijd uit de running met rugproblemen. En ‘love him or hate him’: PGA-professional Michael Block verdiende zijn plek door het kampioenschap van de PGA of Southern California te winnen. Dat wordt weer een hoop ‘Blocky’ op het beeldscherm, of je dat nou wil of niet!

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 22.00-01.00 uur

Leaderboard

18 – 21 LPGA, Hilton Grand Vacations Tournament of Champions, Lake Nona Golf & Country Club, Orlando, Florida. Prijzengeld: $1.500.000

Op de PGA Tour zijn ze een beetje van het format afgestapt, maar het is mooi dat we op de LPGA wel nog een echt Tournament of Champions hebben. De enige vrouwen die op Lake Nona mogen starten, zijn zij die ergens in de afgelopen twee jaar hebben weten te winnen op het allerhoogste niveau. Niet iedereen is deze week aanwezig, veel speelsters uit bijvoorbeeld Azië rekken hun off-season liever nog wat op, maar met nog altijd een 36-koppig veld mag dat de pret niet drukken. Wel speciaal: in dat tijdsbestek van twee jaar zagen we maar liefst 23 ‘first time winners’ op de LPGA. 

Bijna niet te overtreffen

Eén van hen is Lilia Vu. Als een raket schoot zij in 2023 naar de nummer 1-positie, na een memorabel jaar met vier zeges waaronder twee majors. Kom daar nog maar eens overheen! De 26-jarige Amerikaanse gaat het in ieder geval proberen, om te beginnen met een debuut in het Tournament of Champions. Voor Brooke Henderson verliep de rest van het vorige seizoen juist een stuk minder, nadat ze dit toernooi helemaal aan het begin wist te winnen. De Canadese topper noteerde in de maanden die volgden nog maar twee top 10’s.

Sterren

Iemand die het in 2023 helemáál kwijt was en zich hoopt te hervinden, is de grote Lydia Ko. De Nieuw-Zeelandse was geen schim van de kampioene die ze ooit was en eindigde zeer tegenvallend als 100ste op de LPGA-ranglijst. Vanaf donderdag staat de teller echter weer op nul. Andere aanwezige sterren zijn Nelly Korda, Ruoning Yin, Charley Hull, Linn Grant, Rose Zhang en nog heel wat majorkampioenen.

Leaderboard

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda en een plekje op de bank claimen om er goed voor te gaan zitten.

18 - 21 januari: Tournament of Champions (start LPGA)
2 - 4 februari: LIV Golf Mayakoba (start LIV Golf)
8 - 11 februari: Magical Kenya Ladies Open (start LET)
11-14 april: Masters
18 - 21 april: The Chevron Championship
16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship