Equipment

Doorbreekt Callaway met deze golfbal de hegemonie op de tours?

Callaway lanceert nieuwe premium golfballen: Chrome Tour, Chrome Tour X en Chrome Soft. Volgens het merk zijn dit de ballen waarmee ze de dominantie van Titleist en de Pro V1 willen uitdagen.

Met Chrome Soft werd Callaway de nummer-2 golfbal na marktleider Titleist. Bepaald geen windeieren dus. In 2024 gooit het grootste golfmerk het wat betreft naam over een andere boeg, namelijk Chrome Tour in plaats van (alleen) Chrome Soft.

Het is niet gek dat Callaway de term 'Soft' los laat in de benaming van hun tourballen. Een zachte bal (met een lage compressie) voelt misschien lekker aan, maar dat kan ten koste gaan van afstand. Voor de duidelijkheid: om afstand te verliezen met een 'zachte' bal heb je een hoge swingsnelheid nodig. Natuurlijk doet Callaway dit ook omdat het woordje 'Tour' nou eenmaal wat serieuzer over komt bij de beste spelers (die op hun beurt de mindere spelers in koopgedrag beïnvloeden). 

callaway chrome tour soft

Callaway lanceert drie premium ballen, en daarbij zit nog steeds de Chrome Soft, al krijgt deze bal - die op weinig punten is gewijzigd - iets minder aandacht in 2024. Dat geldt niet voor de Chrome Tour, de golfbal voor de betere golfer die op zoek is naar gevoel en afstand. De kern is geoptimaliseerd voor de juiste balans tussen afstand en het zachte gevoel. 

De Chrome Tour X - de bal die het meeste spin genereert - is de vervanger van de Chrome Soft X. De standaard Chrome Soft blijft Chrome Soft. De Chrome Tour is de vervanging van de Chrome Soft X LS, en is in principe een directe aanval op de Pro V1 van Titleist. Nu wordt er op de professionele tour aardig wat geld uitgegeven om spelers met bepaald materiaal te laten spelen, dus er moet nog heel wat water door de Rijn voordat het zover is, maar Callaway is ervan overtuigd dat ze de concurrentie aankunnen. 

Kwaliteitscontrole

De term Precision Technology komt terug in het persbericht  en staat voor de investering die Callaway al jarenlang doet in hun fabrieken. Het merk claimt nu dat ze de leider zijn in de industrie als het gaat om het fabricatieproces en de kwaliteitscontrole. Er zijn nieuwe materialen - waaronder een nieuw polymeer - gebruikt voor de kern van de golfballen. Dit nieuwe mengsel zorgt voor extra snelheid zonder de compressie te verhogen. 

callaway chrome tour soft



Chrome Tour en Chrome Tour X hebben vier lagen, Chrome Soft drie. De tussenlagen zijn aangepast om de eigenschappen en de onderlinge verschillen tussen de ballen te verbeteren. De buitenlaag is zachter geworden voor meer spin bij korte slagen rond de green. Het HEX dimplepatroon is aangepast om de aerodynamica, afstand en stabiliteit over de gehele balvlucht te verbeteren. Ook voor het blote oog zijn er dingen gewijzigd: het speelnummer en de kwaliteit van de print van het merk aan de zijkant is verbeterd. 

Elke bal heeft een naad

Elke golfbal heeft een naad, want de twee gesmolten helften moeten immers aan elkaar vast worden gemaakt. Callaway zegt dat ze in hun fabricatieproces de hele bal gladstrijken zodat ze het dimplepatroon niet hoeven aan te passen rond de naad. Dit zorgt voor een consistentere golfbal.  

Vergeleken met de Chrome 'Tour' ballen is de Chrome Soft een bal met een lagere compressie, en zoals eerder gezegd een goede optie voor golfers met een iets lagere swingsnelheid die op zoek zijn naar een bal waar ze minder spin mee genereren (en dus verder slaan). Callaway noemt het een bal voor de golfer met ambitieuze doelen die een bal met tourkwaliteit wil.    

Zoals altijd heeft Callaway ook een groot aanbod als het gaat om kleuren en oplijnstrepen -waaronder ook het nieuwe TruTrack patroon.

callaway chrome tour soft

Prijs & productinformatie

De Callaway Tour Soft en Chrome Soft golfballen zijn vanaf 2 februari te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van Callaway.

Prijs
€ 65 per dozijn

Meer weten? 
eu.callawaygolf.com

Lees meer over
Equipment