Nieuws

De opvallendste regelfouten van 2023: hoe Lydia Ko maar liefst zeven strafslagen kreeg

Professionele golfers zijn in principe heel goed op de hoogte van de golfregels. Toch gaat het af en toe behoorlijk mis. We hebben de opvallendste regelfouten van tourpro's in 2023 op een rijtje gezet.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Lydia Ko liep in juli zeven strafslagen op. Tijdens de laatste ronde op zondag mochten speelsters alleen hun bal oppakken, schoonmaken en plaatsen op de holes 1 en 10. De dag ervoor mocht het nog op elke hole. Daardoor ging de Nieuw-Zeelandse de mist in. Toen ze op hole 11 voor de vierde keer haar bal oppakte op de fairway, kwam ze erachter dat het niet mocht. Het resulteerde in drie keer twee strafslagen op de gespeelde holes en één strafslag voor haar fout op hole 11. Na de ronde gaf ze aan voortaan beter de lokale regels in het clubhuis te checken. "Frusterend, maar ik heb weer wat geleerd", schreef ze op Instagram.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Verkeerde drop zonder gevolgen

Tijdens het US Open lag de bal van Rory McIlroy in geplugd in de bunkerrand. Hij kreeg een vrije drop, maar achteraf bleek de plek waar hij moest droppen verkeerd bepaald te zijn. Hoewel er niet volledig volgens de regels gehandeld werd, was er geen sprake van een strafslag omdat hij de instructies van de referee opvolgde. "McIlroy deed niets om een voordeel te behalen. Hem werd door een referee verteld hoe hij de regel moest toepassen met betrekking tot de plaats van de drop", zei USGA-bestuurder Thomas Pagel.

Geen out of bounds

Een van de meest opvallende regelfouten kwam op naam van Thomas Pieters. De Belg dacht tijdens de slotronde van The Open tot twee keer toe dat zijn bal out of bounds was gegaan. In beide gevallen bleek dat niet het geval. Op hole 8 zei een referee dat de bal buiten de baan geëindigd was, dus sloeg Pieters opnieuw af. Zijn eerste bal werd echter in bounds gevonden, maar Pieters had al een nieuwe bal gespeeld vanaf de afslagplaats.

Aan het einde van de ronde gebeurde iets vergelijkbaars nog een keer. Pieters sloeg zijn drive ver van lijn en hij wilde een provisionele bal spelen. Pieters deed dat echter zonder iets te zeggen, waardoor dát de bal in het spel werd. Ook in dit geval bleek zijn eerste bal niet out of bounds te zijn.

Slowplay

Voor veel golfers is slowplay een van de grootste ergernissen. Dat kwam Carlota Ciganda vorig jaar duur te staan. De Spaanse kreeg een waarschuwing op hole 7 van het Evian Championship, waarna ze twee holes later opnieuw te langzaam was. Daarvoor kreeg ze twee strafslagen. Ciganda was het er niet mee eens en tekende haar scorekaart zonder de twee strafslagen op te tellen. Dat resulteerde vanzelfsprekend in een diskwalificatie.

Ook LIV-golfer Richard Bland kreeg een strafslag voor slowplay. Zijn flight werd al vroeg in de ronde op de klok gezet. Op hole 15 van Valderrama deed de Engelman bijna anderhalve minuut over zijn afslag, waarna een referee besloot om hem een strafslag te geven.