Topgolf

Een 'multi-win-bonus' en andere belangrijke wijzigingen in het wereldranglijstsysteem

Om de Official World Golf Ranking (OWGR) toekomstbestendig te houden, is per 1 januari 2024 een aantal wijzigingen doorgevoerd voor de puntenverdeling op de DP World Tour en PGA Tour.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De eerste wijziging heeft betrekking op toernooien met minder dan tachtig spelers, waarbij de OWGR een groter percentage rankingpunten verdeelt onder de topspelers. Vorig jaar kreeg de winnaar van een toernooi ongeveer 17 à 18 procent van de te verdelen punten. Dat percentage zal naar verwachting stijgen tot ongeveer 21 procent bij evenementen met een beperkt aantal deelnemers.

Bovendien zal de OWGR voor evenementen met een beperkt aantal deelnemers zónder cut niet langer rankingpunten toekennen aan de onderste 15 procent van het deelnemersveld. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op de punten die worden toegekend tijdens de ‘signature events’ van de PGA Tour in 2024, waarbij alle acht toernooien een deelnemersveld van tussen de zeventig en tachtig spelers zullen bevatten. Vijf daarvan hebben geen cut.

Deze verandering kan mogelijk goed nieuws zijn voor LIV Golf, waar momenteel geen wereldranglijstpunten te verdienen zijn. Bij die toernooien zijn er steeds 48 deelnemers en is er ook geen cut.

Vrijgestelde toernooien

De wijzigingen zijn echter niet van toepassing op evenementen aan het einde van het seizoen, zoals de FedExCup Play Offs of het DP World Tour Championship. Deelname aan deze toernooien is gebaseerd op prestaties gedurende het hele seizoen. Zogezegd, verdien je het om daar überhaupt te mogen spelen (of niet).

Voorheen kregen spelers voor het enkel aanwezig zijn bij een matchplaytoernooi al punten. Dat is vanaf nu van de baan. Bij matchplaytoernooien ontvangen spelers die hun wedstrijd in de eerste ronde verliezen of geen wedstrijden in hun poule winnen, niet langer punten. Overigens zijn er voor 2024 geen matchplaytoernooien gepland op de PGA Tour of DP World Tour, dus deze wijziging zal op korte termijn geen effect hebben.

'Multi-win-bonus'

Een andere opvallende verandering is de introductie van een multi-win-bonus om spelers te belonen die meer dan één keer winnen in een periode van 52 weken. Win je twee keer, dan krijg je een puntenboost van 60 procent, terwijl degenen die drie of meer toernooien winnen een bonus van 70 procent ontvangen. Deze verandering vindt plaats over een periode van een jaar, dus spelers die in 2023 een toernooi hebben gewonnen, kunnen ook een beroep doen op de puntenboost als ze in 2024 opnieuw winnen binnen 52 weken na de vorige overwinning.

OWGR-voorzitter Peter Dawson onderbouwt de wijzigingen als volgt: "Gebaseerd op een uitgebreide analyse na de veranderingen die in augustus 2022 zijn doorgevoerd, hebben we deze twee kansen erkend om de OWGR verder te verbeteren en de prestaties van de spelers op alle in aanmerking komende tours nauwkeurig te evalueren. Aanpassingen aan de ranglijst worden altijd na een zorgvuldige overweging gemaakt en we hebben er vertrouwen in dat deze wijzigingen de OWGR beter zal positioneren voor de toekomst."

Lees meer over
Topgolf DP World Tour PGA Tour