Topgolf

Thorbjørn Olesen heeft het weer helemaal op de rit, nadat een bizar vliegtuigincident zijn golfcarrière 'verwoestte'

Het seizoen is nog jong, maar de Denen hebben hun eerste toernooizege alweer te pakken. Uitgerekend routinier Thorbjørn Olesen (34) zette de toon. Met zijn derde overwinning na het geruchtmakende vliegtuigincident in 2019 en achtste in totaal, weigert Olesen zich te laten inhalen door de jonge generatie golfers uit zijn land.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Net als vorig jaar is Olesen de eerste Deen die in het seizoen een titel op de DP World Tour pakt. In 2023 volgden de broertjes Rasmus en Nicolai Højgaard later dat jaar. Olesen won ruim twee weken geleden met maar liefst zes slagen voorsprong op de twaalf jaar jongere Rasmus het Ras Al Kaimah Championship bij Dubai.

Olympische Spelen

Daarmee toonde de Scandinaviër maar weer eens aan dat hij het verleden achter zich heeft gelaten en terug is als een van de beste Deense golfers. Alleen Nicolaj Højgaard is hoger op de wereldranglijst (31) terug te vinden. Olesen zelf staat op de drempel van de top 50 en lijkt een belangrijke gegadigde om straks in Parijs op de Olympische Spelen zijn land te vertegenwoordigen.

Dat deed hij ook al in 2016. In Rio de Janeiro werd hij 30ste. Maar een jaar later bezorgde hij zijn land wel een ander hoogtepunt. Met Søren Kjeldsen won hij het WK voor teams.
Toen had Olesen al vijf toernooioverwinningen op de DP World Tour achter zijn naam staan.
In 2018 volgde een nieuw hoogtepunt. Olesen kwalificeerde zich voor het Europese team, dat in de Ryder Cup een spectaculaire zege op de Verenigde Staten boekte. In Parijs won de Deen op zondag zijn single met 5&4 van Jordan Spieth.

Misdragingen

Maar een jaar later ging het goed mis. In het vliegtuig terug van de World Golf Championships-FedEx St Jude Invitational, waar Olesen een slechte slotronde speelde, misdroeg de Deen zich. Op de acht uur durende vlucht van Memphis naar Londen, met onder anderen ook Ian Poulter en Justin Rose aan boord, werd de dronken en naar eigen zeggen door pillen bedwelmde Deen in de businessclass handtastelijk bij een stewardess en steward. Bovendien plaste hij, staand in het gangpad, zijn eigen stoel onder. Ondanks pogingen van Poulter om zijn collega-speler tot bedaren te brengen, liep het flink uit de hand.

Deze zaak heeft een verwoestende impact gehad op mij persoonlijk, op mijn familie en op mijn carrière

De toen vijfvoudig winnaar op de DP World Tour werd na de landing op Heathrow gearresteerd. Zowel de Europese Tour als de PGA Tour namen geen halve maatregelen en schorsten de Deen direct.

De Deense topgolfer Thorbjørn Olesen

Slaappillen

Bijna anderhalf jaar na het incident, in december 2021, kwam de zaak voor bij de Londense rechtbank. De Tours hadden na een jaar de schorsing al opgeheven. Olesen werd vrijgesproken van seksueel misbruik, aanranding, dronkenschap en fysiek geweld. Zijn verweer dat hij in deze toestand was geraakt door een combinatie van alcohol en pillen redde hem. De pillen waren volgens meerdere verklaringen van zijn vriendin, die ze per ongeluk in zijn toilettas had laten zitten.

Olesen was in de veronderstelling dat het gewone slaappillen waren, maar het was speciale medicatie tegen slapeloosheid. Een deskundige verklaarde dat een combinatie van die pillen en ingenomen alcohol tot een toestand kan leiden, waarin iemand niet meer bewust weet wat hij doet. De jury ging daarin mee.

Schaamte

Olesen verklaarde tijdens de rechtszaak zich niets meer te kunnen herinneren van zijn ‘bizarre gedrag’ en maakte na de vrijspraak huilend excuses ‘aan iedereen aan boord van de vlucht, die getroffen is door mijn gedrag.’ “Ik schaam me voor mijn daden, zoals ze hier in de rechtbank zijn verwoord. Ik heb een zware prijs betaald voor mijn fout. Deze zaak heeft een verwoestende impact gehad op mij persoonlijk, op mijn familie en op mijn carrière.”

Olesen, die een aantal sponsors zoals Rolex, BMW en Nike kwijtraakte, was van net buiten de top 50 naar de 440ste plaats op de wereldranglijst gezakt. Hij verklaarde dat hij zich ook na het opheffen van de schorsing moeilijk kon focussen op golf.

Uiteindelijk pakte de Deen, inmiddels woonachtig in Dubai, de draad weer op.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

In mei 2022, zes maanden na de vrijspraak, won Olesen de Betfred British Masters en leek hij zijn golfcarrière weer op de rit te hebben.

Vroeg in het jaar 2023 (februari) won hij de Thailand Classic, ook met een flinke voorsprong. Vier slagen op de nummer twee, Yannick Paul, en zes op de nummers drie, onder wie Joost Luiten. Vorig jaar trouwde hij ook met zijn vriendin Lauren, die hem in de moeilijke tijden bijstond en met wie de Deen twee kinderen heeft.

Lees meer over
Topgolf