golfer

Is de golfsport uniek met haar handicapsysteem?

26 september 2017 Redactie GOLF.NL
Golf is niet de enige sport met een handicapsysteem - en ook niet de enige met een ingewikkeld handicapsysteem.

Het handicapsysteem in golf maakt het mogelijk dat spelers van verschillende niveaus tegen elkaar kunnen spelen met min of meer gelijke winstkansen. In een wedstrijd krijgen de spelers met een hogere handicap slagen mee (“voorgift”).

Het systeem van de golfsport verandert wel geregeld, ook in 2018 (zie verderop). De veranderingen worden zaterdag toegelicht op het Nationaal Handicap Symposium. 

Het symposium is een aanleiding om eens op een rij te zetten welke sporten nog meer met een handicapsysteem werken, want golf is hier niet uniek in. De "handicapsporten" staan hieronder maar net als in golf heb je in deze sporten open wedstrijden (zonder handicapverrekening) en handicapwedstrijden (met handicapverrekening). 

  • Rensport - Paardenrennen was een van de eerste sporten met een handicapsysteem, gebaseerd op een gewichtshandicap. In een handicaprace bedeelt een baanhandicapper een gewicht toe aan paarden. Dat is gebaseerd op de prestaties van de paarden in het verleden. Het beste paard volgens de handicapper krijgt het meeste gewicht mee. In draftkoersen bestaat ook een handicapsysteem en hier wordt gewerkt met een afstandshandicap. De paarden starten dan op verschillende punten. Een paard krijgt bijvoorbeeld een “25 meter handicap”. Het paard dat als beste wordt beschouwd, moet het verst lopen.
  • Polo - In polo heeft iedere speler een individuele handicap. Een minder goed team krijgt een voorgift van een aantal doelpunten.
  • Kameelracen - Bij sommige kameelraces strijden kamelen van verschillende rassen en leeftijden tegen elkaar op basis van een handicapsysteem.
  • Schaken - Schaken kende vooral vroeger een handicapsysteem dat gebaseerd is op “voorgift”. Een sterke speler moest bijvoorbeeld aan het begin van de partij een stuk van zijn eigen kleur verwijderen.
  • Bowling - In bowling heb je handicaptoernooien. Het handicapcijfer wordt bepaald door de prestaties in recente games.
  • Zeilen - In sommige zeilwedstrijden wordt gebruik gemaakt van een handicapsysteem. Snellere boten krijgen een tijdscorrectie zodat er een min of meer gelijke race mogelijk is tussen verschillende boten. De handicaplijst van boten is gebaseerd op gegevens van diverse wedstrijden.
  • Sloeproeien - Ook deze sport heeft een handicapsysteem ontwikkeld, gebaseerd op het geleverd vermogen per roeier (wattage), zodat verschillende typen sloepen tegen elkaar kunnen strijden. Want elke sloep verschilt in gewicht, lengte, vorm en aantal roeiers.
  • Basketbal - In sommige basketbalwedstrijden krijgt een minder goed team een voorgift van een aantal punten.
  • Vliegtuigraces - Vroeger werden er vliegtuigraces met een handicapsysteem gehouden. Langzame vliegtuigen startten eerder (kregen een tijdsvoorgift) zodat ze kans maakten om eerder over de finish te komen dan snellere toestellen.
  • Motor cycle speedway - De snelste piloten starten bijvoorbeeld 50 yards achter de minder goede rijders.
  • Tafeltennis - Er zijn handicapwedstrijden waarbij je afhankelijk van je niveau punten voor krijgt of moet geven aan je tegenstander.
  • Croquet - Ook deze sport heeft een handicapsysteem; het is gebaseerd op resultaten in individuele wedstrijden. 

Tennis werkt met een speelsterktesysteem (op basis van prestaties in gespeelde wedstrijden) om het niveau van spelers te bepalen. Dat maakt het mogelijk om in te delen op vaardigheid, om tot evenwichtige partijen te komen. In de vorige eeuw waren er handicapwedstrijden waarbij minder goede spelers punten meekregen of betere spelers maar één keer mochten serveren.

Ingewikkeld

Wat bijna alle handicapsystemen gemeen hebben: het zijn flink ingewikkelde formules, maar ze werken behoorlijk goed.

Een andere overeenkomst is dat lang niet alle genoemde sporten een wereldwijd handicapsysteem hebben. Dat geldt ook voor golf waarin het Europese systeem afwijkt van het Amerikaanse (lees hier meer). Maar de golfsport is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een systeem dat voor golfers op de hele wereld gaat gelden (lees hier meer).

Veranderingen

Het handicapysteem in golf wordt door veel golfers als ingewikkeld ervaren - en de regels eromheen als obstakels. De internationale golfbonden willen zo veel mogelijk golfers met een actuele handicap. Daarom wordt het Europese handicapsysteem per 1 januari eenvoudiger en toegankelijker gemaakt. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen voor Nederland op een rij:

  1. Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scorekaarten in via de zuil/computer op de club of via een app zoals die van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd, maar dat is na dit jaar niet meer nodig. Als een scorekaart digitaal wordt ingeleverd en digitaal getekend is door een marker, hoeft de kaart dus ook niet meer thuis of op de club bewaard te worden.
  2. In het EGA Handicap Systeem staat op dit moment beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet aanvragen. Per 1 januari 2018 is het ook mogelijk om op de eerste tee met elkaar af te spreken dat je een qualifying ronde speelt. Na je ronde kan je de kaart invoeren via de app GOLF.NL, via de zuil in het clubhuis of via een website.  
  3. Hoe meer scores een speler inlevert, hoe betrouwbaarder de handicap. Daarom is na 2017 toegestaan om meerdere qualifying 9-holes ronden op één dag te spelen. 

De veranderingen worden toegelicht op het symposium. Elke club kan één of twee afgevaardigden sturen: lees hier meer.

Reacties

Jan Feringa mailde: 'Jullie vergeten Go, een heel grote denksport met een vrij simpel handicapsysteem. De zwakste speler krijgt één of meer stenen voorgift, afhankelijk van het verschil in rating tussen beiden.'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wat vind je van de veranderingen van het handicapsysteem? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook

}