Lexi Thompson
Lexi Thompson: na videobewijs van een overtreding geen zege in de ANA Inspiration
Beeld: Getty Images

Regels aangepast in gevallen van videobewijs

26 april 2017
De regelautoriteiten hebben op dinsdag veranderingen aangekondigd voor gevallen waarbij achteraf uit videobeelden blijkt dat spelers regels hebben overtreden.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


De aanleiding is de regelovertreding van Lexi Thompson in de ANA Inspiration deze maand. De Amerikaanse ging in de vierde ronde van de major aan de leiding en kreeg tijdens haar ronde te horen dat ze vier strafslagen kreeg opgelegd. 

Thompson had in de derde ronde haar bal niet correct teruggeplaatst na het marken op de green, zo bleek uit televisiebeelden. Een televisiekijker had het gezien en doorgegeven aan de LPGA Tour die de wedstrijd organiseerde. De 22-jarige Thompson eindigde na 72 holes gelijk met So Yeon Ryu en verloor van haar in een play-off.

Een groot deel van de golfwereld reageerde verontwaardigd. Sommigen vonden de straf van Thompson niet terecht, anderen vonden de strafslagen wel terecht maar vonden dat die straf te laat kwam.

Veranderingen

De regelautoriteiten (de R&A en USGA) hebben met onmiddellijke ingang een Decision in het leven geroepen die het mogelijk maakt voor toernooiorganisatoren om flexibeler om te gaan in dit soort situaties. De Decision maakt de kracht van videobewijs minder groot en vertrouwt meer op de integriteit van golfers. 

Videotechnologie kan het mogelijk maken 'om dingen te identificeren die met het blote oog niet zijn te zien', zeggen de R&A en USGA in een verklaring. Als een overtreding niet met het blote oog gezien kon worden of als spelers zich er niet bewust van waren, dan wordt het niet als een regelovertreding beschouwd. 

De nieuwe Decision zegt dat een speler - bij het bepalen van een lijn of plek om te droppen of afstand, of bij het terugplaatsen van een bal - niet kan afgerekend worden op 'de mate van precisie die soms mogelijk wordt gemaakt door videotechnologie'. 'De redelijke beoordeling van een speler (reasonable standard of judgement) wordt geaccepteerd zolang een speler doet wat onder de omstandigheden redelijkerwijze verwacht worden, ook al blijkt later uit videobewijs dat die verkeerd was.

De Decision maakt het dus mogelijk om in de toekomst anders om te gaan met een geval zoals dat van Lexi Thompson. Zij zei achteraf dat ze zich niet bewust was dat ze de bal niet op de goede plaats had teruggeplaatst en dat ze het niet met opzet had gedaan. Maar het is niet zeker of het geval Lexi Thompson in de toekomst anders behandeld zal worden omdat haar overtreding eigenlijk ook met het blote oog te zien was waar te nemen.

'We proberen er voor te zorgen dat spelers die op televisie zijn niet aan hogere eisen moeten voldoen dan andere golfers', zei Thomas Pagel van de USGA dinsdag. 'Televisiebewijs kan feiten onthullen die je als mens redelijkerwijze niet had kunnen weten bij het spelen van het spel. Een speler kan er alles aan doen om iets goed te doen, maar videobewijs kan dan nog steeds aantonen dat hij of zij het een beetje fout deed.' 

Nog geen perfecte oplossing

De regelautoriteiten reageren met de nieuwe Decision ongebruikelijk snel op de verontwaardiging over het Thompson-incident. Dat is te prijzen want er zijn talloze regelincidenten die veroorzaakt worden door videobewijs achteraf en ze veroorzaken allemaal veel controversie. Het was al bekend dat bij de regelmodernisering die de R&A en USGA voorbereiden (lees hier meer) ook meer waarde gehecht gaat worden aan de integriteit van spelers. Maar de regelautoriteiten willen de videobewijsproblematiek vervroegd aanpakken met de nieuwe Decision.

De Decision maakt het bijvoorbeeld mogelijk om anders om te gaan met een regelincident zoals in het US Women's Open van vorig jaar. Anna Nordqvist kreeg in de play-off van deze major twee strafslagen nadat uit vertraagde videobeelden bleek dat ze bij een bunkerslag in haar backswing een heel klein beetje zand raakte. De Zweedse zei achteraf dat ze zich niet in de gaten had dat ze zand raakte. 

Nordqvist zou in de toekomst wellicht geen strafslagen krijgen als de wedstrijdorganisatie genoeg reden heeft om te concluderen dat 'de handeling redelijkerwijze niet met het blote oog was te zien en de speler zich niet bewust was van de mogelijke overtreding (...) ook als toont videotechnologie iets anders aan.'

Door de nieuwe Decision kunnen dus veel pijnlijke en controversiële situaties voorkomen worden maar het is nog niet de perfecte oplossing. De autoriteiten erkennen dat. 

'We moeten er verder aan werken', zei Mike Davis van de USGA dinsdag. 'De vooruitgang in videotechnologie verbetert de kijkervaring van fans maar kan ook wedstrijduitkomsten beïnvloeden. We moeten een balans vinden in die vooruitgang die eerlijk is voor alle spelers.' 

De regelautoriteiten denken ook verder na hoe ze moeten omgaan met telefoontjes, mails en social media-meldingen van televisiekijkers die golfovertredingen zien. Pagel van de USGA: 'Alles wat betreft television call-ins wordt overwogen. Moet bewijs alleen komen van iemand op de golfbaan? Er zijn veel vragen waarover we nu nog geen beslissing willen nemen, omdat we de gevolgen ervan nu nog niet kunnen overzien.' 

Wat betreft gevallen met een stilliggende bal op een green die beweegt (bijvoorbeeld het geval Dustin Johnson in het US Open van 2016) hebben de regelautoriteiten al eerder de regels aangepast: lees hier meer.

Thompson

Dit is wat Lexi Thompson in haar derde ronde op Rancho Mirage deed:

Ze kreeg twee strafslagen voor het verkeerd terugplaatsen van haar bal en twee strafslagen voor het tekenen voor een verkeerde score. 

Dit was het moment waarop Lexi te horen kreeg dat ze vier strafslagen kreeg ('Is dit een grap?'):

Bekijk hieronder de beelden van Anna Nordqvist in het US Women's Open; ze raakt een klein beetje bunkerzand in haar backswing.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}