Beeld: Golfsupport.nl
Toernooien

Majors in golf

Beeld: Golfsupport.nl
De golfsport op het hoogste niveau telt vier majors, die worden gezien als de belangrijkste toernooien, vergelijkbaar met de Grand Slams in tennis. De vier zijn The Masters, The Open, het US Open en het PGA Championship.

The Masters

Traditioneel de eerste major van het jaar en zeker volgens de Amerikanen de belangrijkste van de vier. Wat The Masters onderscheidt van de andere drie is dat het toernooi altijd op dezelfde golfbaan wordt gehouden: Augusta National in de Amerikaanse staat Georgia.
The Masters werd voor het eerst in 1934 gespeeld, maar toen nog onder de naam Augusta National Invitational Tournament. Drie jaar eerder was de golfbaan, ontworpen door golflegende Bobby Jones en clubvoorzitter Clifford Roberts ontworpen, geopend. De naam Masters werd vijf jaar later geïntroduceerd.
Sindsdien zijn er talrijke edities met volop drama gespeeld. Jack Nicklaus is met zes titels recordhouder, gevolgd door Arnold Palmer en Tiger Woods. Laatstgenoemde heeft nog een handvol andere records in handen als het gaat om de Masters. In 1997 werd hij de jongste winnaar ooit, toen hij, 21 jaar, 3 maanden en 14 dagen oud zijn eerste groene jasje won. Hij zette in dat jaar ook de laagste score ooit (-18 over 72 holes) neer, een record dat hij sinds 2015 deelt met Jordan Spieth. 

Green jacket

Het toernooi dankt een groot deel van zijn bekendheid ook aan de green jacket, dat traditioneel wordt uitgereikt aan de winnaar door de uittredende kampioen. Het ‘groene jasje’ staat symbool voor het lidmaatschap aan Augusta National. Daarnaast ontvangt de winnaar ook een fors geldbedrag (ongeveer 1,7 miljoen dollar) als beloning en het ‘levenslange’ recht om deel te nemen aan de Masters. De organisatie van The Masters kan overigens wel besluiten om een speler met dat recht uit te sluiten van deelname, als de scores/prestaties van die speler in negatieve zin te veel afwijken van de rest van de deelnemers. Recordhouder met het meeste aantal overwinningen in The Masters is de Amerikaan Jack Nicklaus. Twee andere legendes, Arnold Palmer (1929-2016) en Tiger Woods, volgen met vier titels.

Nederlanders

Vier Nederlanders speelden ooit mee in The Masters. Gerard de Wit zelfs drie keer (1962, 1963 & 1964). Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) verdienden een plek in het deelnemersveld omdat ze een jaar eerder als amateur het Brits Amateur hadden gewonnen. Beiden haalden de cut niet. Joost Luiten kwalificeerde zich in 2014 en 2015 voor het toernooi op basis van zijn prestaties op de European Tour. In 2014 noteerde hij op de laatste dag zelfs (gedeeld) de beste ronde van de dag (67) en werd hij gedeeld 26ste. In 2015 miste hij de cut.

Augusta National Golf Club

Augusta National Golf Club was heel lang een conservatieve club waar tot 1990 alleen blanke Amerikanen lid waren en vrouwen niet als lid werden toegelaten. Pas onder grote publieke druk werd die laatste regel in 2012 afgeschaft.
The Masters staat bol van tradities. Zo krijgt de winnaar elk jaar een groen jasje uitgereikt door de winnaar van het jaar ervoor. Ook de ongeveer 300 leden dragen een groen jasje om hun exclusieve lidmaatschap te kunnen etaleren.

Website van the Masters

US Open

Drie van de vier majors vinden op Amerikaanse bodem plaats en het US Open is de tweede major in het jaar en de oudste major op het Amerikaanse continent (sinds 1895). Het US Open wordt vaak op een moeilijk geprepareerde baan gespeeld. Daardoor gebeurt het met enige regelmaat dat zelfs de winnaar na vier dagen geen eindscore onder par binnenbrengt. In 2018 won Brooks Koepka met +1 op Shinnecock Hills Golf Club nabij New York. Maar een jaar eerder won Koepka op Erin Hills (Wisconsin) met een recordscore van -16. Onder de meervoudige winnaars van het US Open behoren ook onder anderen Bobby Jones (4), Jack Nicklaus (4) en Tiger Woods (3).

Grote Nederlandse prestaties zijn er in het US Open niet geweest. In 2015 bivakkeerde Joost Luiten de eerste drie dagen in de top-10, maar zakte hij op de slotdag terug naar de 39ste plaats. Maarten Lafeber speelde drie keer het US Open (2003 Olympia Fields, 2006 Winged Foot en 2011 Congressional). Hij miste alle keren de cut.

De website van het US Open

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

The Open

Als er één evenement symbool staat voor het mooie traditionele golf in het Verenigd Koninkrijk dan is het wel The Open Championship, kortweg The Open. Dit is met afstand de oudste major in golf. De eerste editie vond al plaats in 1860 op Prestwick in Schotland en ook de tien edities die volgden werden op die baan gespeeld. Daarna rouleerde The Open tussen een aantal Schotse golfbanen, totdat in 1984 voor het eerst een baan buiten Schotland (Royal St. George’s, Kent) werd aangedaan. Toch is de band met Schotland nog meer dan gemiddeld. Om de vijf jaar (in 2020 is het de eerstvolgende keer) wordt The Open gespeeld op St. Andrews, the home of golf. 

De winnaar van The Open mag zich een heel jaar lang Champion Golfer of the Year noemen. Daarnaast is de Claret Jug de bokaal die de kampioen ten deel valt.
Opmerkelijk: The Open is een druk bezocht evenement, waar ook op het Britse eiland het wordt gehouden, maar ondanks de grote toestroom van golffans hangt de organisatie nooit het bordje uitverkocht op de deur om ook fans die op het laatste moment aankomen nog de kans te geven iets van The Open mee te maken.

In 2021 wordt het 150ste jaar gevierd. Het toernooi wordt in het Verenigd Koninkrijk op meerdere prestigieuze banen gespeeld. De beste Nederlandse klassering in The Open staat nog altijd op naam van Jan Dorrestein, die in 1972 vijftiende werd. In dat jaar won de Amerikaan Lee Trevino voor het tweede openvolgende jaar de Claret Jug.

De website van The Open

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

PGA Championship

Augustus was altijd de vaste maand voor het PGA Championship, de vierde major in golf. Maar sinds de kalender in 2019 door elkaar werd gehusseld, kreeg deze major op de kalender voorlopig een plek in mei. Net als het US Open wisselt het toernooi elk jaar van locatie. 

Zonder het toernooi te kort te willen doen – een major is een major – moet het PGA Championship toch wel worden beschouwd als de minst bekende van de vier.
Niettemin is dit kampioenschap al meer dan een eeuw oud (1916). Tot 1958 werd de spelvorm matchplay gehanteerd, maar toen werd gekozen voor vier ronden strokeplay.
Opvallend genoeg is dit een major waarin Europeanen lange tijd maar geen grote indruk konden maken. Padraig Harrington was in 2008 de eerste Europese winnaar na 78 jaar. 

In 2017 sloeg Joost Luiten in de eerste ronde van het PGA Championships een spectaculaire hole-in-one. Luiten speelde al zes keer mee in deze major. Zijn beste resultaat was een 21ste plaats in 2012.

De website van het PGA Championship

Lees meer over
Toernooien Topgolf