Topgolf

Dewi-Claire Schreefel vice-captain van Junior Solheim Cup: 'Grote eer dat ze aan mij denken'

Mooi nieuws voor Dewi-Claire Schreefel. De TeamNL-coach van de Oranje Dames is aangesteld als vice-captain van het Europese Junior Solheim Cup-team. Schreefel is op 9 en 10 september de assistent van captain Gwladys Nocera op de Army Navy Country Club in het Amerikaanse Virginia.
Beeld: Approach the green

Beeld: Approach the green

Dewi-Claire, gefeliciteerd met deze rol. Wat betekent dit voor jou?
"Best veel. Allereerst is het een heel grote eer dat ze aan mij denken. Uiteraard is het heel leuk om op die manier en op dat niveau actief te mogen zijn. Natuurlijk is het helemaal speciaal dat je tijdens de Junior Solheim Cup voor je continent kan uitkomen. Het maakt het nog specialer dat ik als speelster twee keer aan dit evenement heb mogen meedoen. Ik weet daardoor een beetje wat de speelsters zullen voelen en hoe belangrijk dit toernooi is voor hen. Ik kijk er heel erg naar uit. De cirkel is in principe rond, behalve dat ik zelf niet de Solheim Cup heb gespeeld."

Ik hoefde er eigenlijk niet over na te denken

Was je verrast dat je gevraagd werd?
"Jazeker! Niemand had mij vooraf gevraagd en ik had ook geen hints gekregen. Toen werd ik gebeld met de vraag of ik dit leuk zou vinden. Mijn antwoord was meteen: 'Ja, ik ben al onderweg!' Voor de vorm heb ik nog gezegd dat ik een dag later zou terugbellen, maar ik hoefde er eigenlijk niet over na te denken."

Hoe belangrijk is dit voor het Nederlandse golf?
"Voor de pro's is de Solheim Cup het hoogste niveau. Als je Europees of Amerikaans bent, dan is dat hét evenement waar je je voor wil plaatsen. Dat ik dan Nederland mag vertegenwoordigen en actief ben op de Junior Solheim Cup is natuurlijk positief. Uiteraard zou het nog mooier zijn als een Nederlandse speelster zich plaatst."

Denk je dat de mensen die jou hebben aangesteld aan de Solheim Cup van 2026 op Bernardus Golf denken?
"Daar hebben ze niks over gezegd, maar ik denk wel dat ze daar over na hebben gedacht. Het zou eventueel een passend plaatje kunnen zijn om daar ook bij betrokken te zijn. Eerst maar zien hoe het dit jaar gaat en hoe we er daarna op terugkijken. Vanaf dat moment kijk ik pas naar de editie van 2026 in Nederland."

Hoe is je band met captain Gwladys Nocera?
"Wij kennen elkaar van de LPGA en kunnen goed met elkaar overweg. Zij is coach van het Franse nationale team, dus op die manier hebben we elkaar de afgelopen jaren gezien. Dit seizoen zullen we dichter naar elkaar toegroeien. Bovendien is de week van de Junior Solheim Cup vrij intensief met veel passie, plezier en spanning. Dat is altijd iets speciaals."

Junior Solheim Cup

12 speelsters, 1 captain, 1 vice-captain

Maandagochtend: 6x fourball matchplay Verenigde Staten tegen Europa
Maandagmiddag: 6x foursome matchplay Verenigde Staten tegen Europa
Dinsdag: 12 singles matchplay Verenigde Staten tegen Europa

Hoe combineer je dit met je werkzaamheden als TeamNL-coach?
"Ik ben als coach van de Oranje Dames van TeamNL veel aanwezig op Europese toernooien. Daar ben ik gewoon coach van de NGF-speelsters, maar af en toe zal ik een kleine sneakpeak doen bij talentvolle speelsters die mogelijk in aanmerking komen voor de Junior Solheim Cup. Ik zie normaal gesproken bij zo'n toernooi al veel meer dan alleen mijn eigen speelsters."

Ik herinner me niet veel van mijn eigen golfcarrière, maar het moment dat we de Junior Solheim Cup wonnen zal mij altijd bijblijven

Je hebt zelf twee keer Junior Solheim Cup gespeeld in 2002 en 2003. Kun je vertellen wat voor evenement het is en hoe je dat zelf ervaren hebt?
"Voor mij is het een speciaal evenement, omdat het superinspirerend was. Je speelt met de beste speelsters van Europa in een team tegen de beste twaalf van Amerika. Een hoger niveau kan bijna niet. Het was toen heel speciaal en nu nog steeds. Het teamgevoel dat ik mocht ervaren als een van de twaalf om ergens naartoe te werken vond ik geweldig. Ik heb een keer verloren en een keer gewonnen. Ik herinner me niet veel van mijn eigen golfcarrière, maar het moment dat we de Junior Solheim Cup wonnen zal mij altijd bijblijven. De euforie en het elkaar omhelzen nadat de winst binnen was, was heel speciaal. De Junior Solheim Cup past ook goed bij me, omdat ik graag dingen in teamverband doe. Dat zit echt in mijn bloed."

Junior Solheim Cup 2003
Beeld: Getty Images

Was het ook extra spannend?
"Natuurlijk. Qua grootheid van het toernooi en de eer om voor je land en continent uit te komen, zit diep in Europa. Dan wil je het beste van jezelf laten zien en alles geven."

Jullie zijn ook bij de Solheim Cup later in de week. Hoe gaat dat in z'n werk?
"Je bent als speelster van de Junior-teams heel betrokken bij de Solheim Cup. Je ontmoet de speelsters, je bent bij het galadiner en ervaart het evenement van heel dichtbij. Dat is superspeciaal en voor de meesten erg inspirerend."

De Solheim Cup begint op vrijdag 13 september en eindigt op zondag 15 september. De openingsceremonie is op donderdag 12 september.