Nieuws

'Telt de slag als mijn shaft breekt tijdens mijn swing?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we het verband tussen afslagplaats en pinpositie, het merken van de bal van je medespeler en een gebroken shaft tijdens je swing.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Terry: “Is het zo dat wanneer de afslagplaats verder naar achteren wordt geplaatst, de pin verder naar voren wordt geplaatst? Of maakt dat niet uit?”

Een hole wordt gemeten van het meetpunt op de tee naar het midden van de green. Er is dus geen enkel verband tussen het verplaatsen van de teemarkers en de positie van de vlag. Het is wel de bedoeling dat er over een lus wel een goede balans is tussen de gemeten baan en de te spelen baan en de teemarkers over de verschillende tee zo moeten worden geplaatst dat de gemeten (afstanden op de scorekaart) en te spelen baan zoveel mogelijk gelijk zijn.

Roland: “Soms komt het in een rondje voor dat je omwille de doorstroming andermans bal zou willen markeren, zonder er op te hoeven wachten dat hij/zij dit zelf kan doen. Of in een ander geval (uit hulpvaardigheid) om te voorkomen dat andermans bal in ‘wankele’ ligging (op het randje van een bunker bijvoorbeeld) wegrolt. Mag dit?”

Het markeren en opnemen van de bal van een andere speler mag alleen met toestemming van de speler. Let wel op: dit mag alleen als het volgens de regels is toegestaan (zoals wanneer de bal op de green ligt).

Het laatste geval van de wankele ligging is geen goed idee. Je mag niet zomaar een bal markeren (en opnemen) om te voorkomen dat hij weg kan rollen. Als je de markering (Bijvoorbeeld een tee) zo neerzet dat de bal niet kan wegrollen of de bal even een beetje in het gras drukt, krijg jij twee strafslagen of verlies je de hole (Regel 8.3b).

Het beste is dan ook om de bal van de medespelers zoveel mogelijk met rust te laten.

Mieke: “Ik speelde in een wedstrijd van de rode afslagplaats. Tijdens mijn ronde heb ik een keer per ongeluk van blauw gespeeld. Dus eigenlijk een langere weg naar de hole. Ik heb doorgespeeld. Was dat goed of fout?”

Ondanks dat de tee verder weg was dan rood, staat er op het spelen van buiten de afslagplaats (zoals een verkeerde afslagplaats) twee strafslagen en moet dit worden hersteld door een bal vanaf de juiste afslagplaats te spelen. Dit moet gebeuren voordat er wordt afgeslagen op de volgende hole, anders wordt de speler gediskwalificeerd (Regel 6.1b).

Afhankelijk van de spelvorm krijg je een straf: bij strokeplay is er sprake van diskwalificatie en bij bijvoorbeeld Stableford krijg je geen punten voor de specifieke hole. Als dit tijdens een strokeplaywedstrijd is gebeurd, moet de kaart nog wel worden ingeleverd voor handicapregistratie. De kaart is namelijk nog wel qualifying.

Leo: “Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat in mijn swing de shaft van mijn club brak. Ik raakte wel de bal. Wat is in dit geval de regel?”

Als de downswing wordt doorgezet telt de slag. Dit heeft te maken met de definitie van slag:

De voorwaartse beweging van de club gemaakt om de bal te slaan. Ook als een deel van de club losraakt, waarbij het losgeraakte deel de bal raakt, telt dit als een slag wanneer de beweging niet expres wordt onderbroken.

Er is geen slag gedaan als de speler:

• tijdens de neerzwaai besluit om de bal niet te slaan en dit ook voorkomt door het clubhoofd opzettelijk te stoppen voordat deze bij de bal komt of, als dit niet lukt, opzettelijk de bal te missen;
• per ongeluk de bal raakt bij het maken van een oefenswing of in de voorbereiding voor het doen van een slag.

Dit was niet het geval, dus de slag telt.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels